В Україні розпочала роботу місія ЄС з оцінки українського цифрового ринку

У рамках виконання Угоди про асоціацію 15-16 серпня 2019 року в Представництві ЄС відбулися установчі засідання місії ЄС з оцінки національного законодавства та інституційної спроможності України у цифровій сфері за участю державних органів виконавчої влади, представників Європейської Комісії та Групи підтримки України, асоціацій та громадського суспільства.

🇪🇺 Представники DG СONNECT наголосили на готовності Європейського Союзу підтримувати Україну на шляху інтеграції до Єдиного цифрового ринку та запропонували використовувати динамічний підхід у наближенні національного законодавства. Право ЄС має динамічну природу, особливо в цифровій сфері та, зокрема, у сфері телекомунікацій, тому Угода про асоціацію має бути гнучким інструментом, і так її треба сприймати, її оновлення актуальними актами права ЄС – це абсолютно нормальний звичайний процес, хоча він і потребує багато зусиль і часу.

📌Урядовий офіс як національний координатор роботи місії відзначив високій рівень зацікавленості усіх стейкхолдерів досягти конкретних результатів та перейти до наступного етапу двостороннього діалогу – формування Спільного плану дій Україна-ЄС у цифровій сфері.

Ми пишаємось, що вперше Європейський Союз використовує безпрецедентний підхід до двостороннього співробітництва, метою якого є поглиблена секторальна інтеграція у цифровій сфері та взаємне відкриття ринків завдяки синхронному руху з країнами-членами ЄС‼️

Експерти місії будуть працювати в Києві до кінця 2019 року. Планується провести аналіз чинного національного законодавства в сфері електронних комунікацій, електронної комерції, радіочастотного ресурсу та електронної ідентифікації, відповідних проектів законів, які будуть зареєстровані у Верховній Раді України нового скликання, та інституційної спроможності Регулятора у сфері телекомунікацій. Зазначені компоненти становлять фундамент Єдиного цифрового ринку ЄС.

Голова місії ЄС зазначив, що проміжні результати роботи будуть представлені до Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельній конфігурації, який відбудеться восени, та Ради асоціації Україна-ЄС у грудні цього року.

Важливо‼️Європейська Комісія також заохочує до розвитку інших форм співробітництва з ЄС поза Угодою про асоціацію, зокрема, щодо захисту авторських прав, захисту персональних даних, мережевої та інформаційної безпеки, транскордонної мобільності послуг онлайн-контенту, усунення гео-блокування, здійснення електронних платежів тощо.