Ватикан, Microsoft та IBM об'єдналися заради етичного розвитку технологій зі штучним інтелектом

Ватикан об'єднав зусилля з технічними гігантами Microsoft та IBM у п’ятницю, щоб сприяти етичному розвитку штучного інтелекту (ШІ) та закликати до регулювання в використанні нав'язливих технологій, таких як розпізнавання обличчя.

Ватикан і технічні гіганти, що ШІ повинен поважати конфіденційність, працювати надійно та без упереджень, враховувати права людини та діяти прозоро.

Папа Франциск, який висловив занепокоєння з приводу неконтрольованого розповсюдження технологій зі ШІ та висловив свою підтримку у промові, прочитаній від його імені на конференції, в якій взяли участь президент Microsoft Бред Сміт (MSFT.O) та виконавчий віце-президент (IBM.N) Джон Келлі. 

Закликаючи до етичної розробки алгоритмів, Франциск попередив про небезпеку використання ШІ для отримання даних для комерційних або політичних цілей, часто без відома людей.

"Ця асиметрія, завдяки якій декілька вибраних людей знають усе про нас, поки про них нічого не знаємо, притупляє критичну думку і свідоме здійснення свободи", - сказав він у своєму повідомленні.

«Нерівність сильно розширюється; знання та багатство накопичуються в декількох руках з серйозними ризиками для демократичного суспільства ", - сказав він.

Спільний документ про єтичну розробку конкретно посилався на потенційне зловживання технологією розпізнавання обличчя.

"Необхідно заохочувати нові форми регулювання, щоб сприяти прозорості та дотриманню етичних принципів, особливо для передових технологій, які мають більший ризик впливу на права людини, наприклад, розпізнавання обличчя", - йдеться в документі.

Римська конференція стала останнім прикладом того, як Ватикан намагається долучатися до технологічних та соціальних питань та впливати на вчених та розробників, незалежно від їх релігії.