Верховна Рада підтримала електронні чеки

Законопроект представив депутат від "Слуги народу", глава податкового комітету Данило Гетманцев.

"Законопроект передбачає застосування електронного чека, тобто простої системи обліку операцій, через смартфон, яка повинна згодом замінити реєстратор розрахункових операцій. Однак ми не наполягаємо на тому, щоб ця заміна сталася примусово, ці системи можуть працювати паралельно скільки завгодно", - сказав Гетманцев .

Він розповів, як змінився законопроект при доопрацюванні до другого читання.

"По-перше, був перенесений і збільшений термін для впровадження цієї системи, щодо ризикових галузей - до 1 жовтня, щодо всіх інших - до 1.01.2021 року. Крім цього, значно зменшені штрафи. На перехідний період ми передбачаємо штраф в розмірі 10% - перше порушення, 50% - друге порушення, на звичайний штраф передбачається 100% і 150% відповідно ", - зазначив голова профільного комітету.

За його словами, збільшено ліміт обороту для фізичних осіб підприємців другої групи з 1,5 млн до 2,5 млн.

"Мінімальна сума для скарги по кешбек підвищена з 100 грн до 850 грн. Крім цього, скасовано обов'язок зберігати на кожній точці оригінали документів про облік товарів, відстрочено застосування штрафних санкцій за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних та відсутність реєстрації акцизної накладної, дозволено за фактом знімати покупцеві гроші з платіжної карти при покупці товарів. І уточнено, що цей законопроект не поширюється на будь-кого, хто працює на ринках ", - резюмував Данило Гетманцев.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала цей законопроект за основу 10 вересня 257 голосами народних депутатів.