​​Як Арнольд Шварценеггер пов'язаний з найбільшою корпоративною аферою США початку 90-х?

У 2000 році капіталізація енергетичної компанії Енрон складала $74 млрд. В кінці 2001 компанія стала банкрутом.

Топи Енрон підробляли фінансову звітність, завищували прибутки компанії, приховували борги та збитки за компаніями-прокладками.

Трейдери Енрон маніпулювали цінами на електрику в Каліфорнії - продавали енергію в інші штати і по дзвінку зупиняли заводи, заробляючи мільярди на завищених цінах.

Компанія була однією з найдорожчих в США, її шість років поспіль називали найінноваційнішою в країні. Врешті "підмальовування" звітності досягнуло таких масштабів, що топи почали тікати з компанії. За лічені місяці компанія стала банкрутом. На той час це стало найбільшим банкрутством в історії США.

Крах Енрон змінив корпоративну Америку. Були прийняті нові регуляції щодо фінансової звітності, комплаєнсу та аудиту. Окремий закон проваджував суворе покарання за підробку та знищення звітності - його писали буквально по справі Енрон.

До речі, "велика четвірка" аудиторських компаній раніше була "великою п'ятіркою". Компанія Arthur Andersen, яка обслуговувала Енрон і "не помічала" проблем зі звітністю, внаслідок цієї історії втратила ліцензію і збанкрутіла, залишивши без роботи 20 000 співробітників. Аудитори Енрон, як і юристи, отримували від компанії $1 млн на тиждень.

Журналісти Fortune одними з перших почали критикувати фантастичні показники Енрон. Пізніше вони описали історію компанії в книзі "Enron: The Smartest Guys in the Room". А режисер Алекс Гібні зняв за її мотивами одноіменний фільм. Це якісна робота - деталей саме стільки, скільки треба, вони не приховують, а підсвічують більшу картину. The Smartest Guys in the Room - це про топ-менеджерів компанії, чиї персони Гібні майстерно показав у тісному зв'язку з токсичною культурою мачизму і жадоби всередині компанії і звісно лицемірністю корпоративної Америки - в махінації Енрон вкладались найбільші банки Америки. Рекомендую! У Гібні є ще гарні документальні фільми про церкву сайєнтологів (Going Clear, теж рекомендую), Аль-Каїду і Theranos.

До чого тут Шварценеггер? Його прихід на посаду губернатора став прямим наслідком енергетичної кризи в Каліфорнії, викликаної махінаціями Енрон. Деталі знайдете у фільмі.