10 признаків того що ваш комп'ютер зламали

Щодня сотні людей страждають від діяльності хакерів. Вони зламують акаунти в соціальних мережах, ламають поштові скриньки і переглядають чужі файли. Хакери - люди потайливі. Вони ретельно маскують свої шахрайські дії, відстежити і виявити які часто не представляється можливим. У цій статті я вам розповім про 10 ознак, які видають хакера з головою і говорять про те, що тебе зламали.

 

1. Відключення антивіруса або брандмауера

Ця ознака буквально кричить про те, що щось не так і що тебе швидше за все зламали. Відключаючи антивірус і файрвол, зломщик зменшує рівень захисту твого ПК, щоб проведені ним атаками були більш потужними і доцільними. Якщо ти помітив, що програми, призначені для захисту твого комп'ютера від шкідливого ПО, наприклад, постійно перезапускаються або зовсім відключені, то знай, швидше за все це злом.

Щоб вирішити дану проблему ти можеш відключити Інтернет, потім запустити комп'ютер в режимі безпеки і провести сканування комп'ютера без інтернету. Якщо все зовсім погано, то можно скористатися відновленням системи.

 

2. Несправжні повідомлення від антивіруса

Фейкові попередження від антивіруса, є ще одною явною ознакою того, що ти піддався злому. Це означає, що тобі необхідно знати, як же виглядають справжні повідомлення від твого захисного ПЗ. Найгіршим в цьому є те, що ти помітиш підробку вже тоді, коли твій комп'ютер буде атакований. Зломщики створюють шкідливе програмне забезпечення, використовуючи незадіяний ПО з твого ПК, щоб отримувати максимум вигоди з твого комп'ютера.

Відмова від фейкових повідомлень, з метою ігнорувати підроблені сканування комп'ютера навряд чи принесе якоїсь користі, так як напевно ти отримаєш пропозицію покупки нового захисного ПЗ. А після того як ти натиснеш на посилання, ти будеш спрямований на фішинговий сайт, де буде залишено безліч позитивних відгуків.

Думаю, далі ти здогадуєшся що відбувається. Ти вводиш дані своєї кредитки, щоб купити ліцензію. Як же від цього позбутися?

Заверши процес програми в диспетчері завдань, після чого запусти свій ПК в режимі безпеки, при цьому не входячи в мережу. Як тільки ти це зробиш, відразу спробуй деінсталірувати твою захисну програму. Потім запускаєш комп'ютер в стандартному режимі і перевіряєш, отримуєш ти ще якісь підроблені повідомлення. Після цього запускаєш пошук вірусів, а також проводишь чистку реєстру.
 

 3. Зміна паролів мережі

Якщо раптом, при вході на сайт тобі кажуть про те, що твій пароль невірний, однак ти його тільки що змінив і абсолютно впевнений, що він вірний, то напевно, ти піддався злому.Коли зломщики отримують інформацію про твої акаунти, вони з легкістю можуть змінити пароль з поштою, тим самим, не даючи тобі потрапити на сайт, а значить не давати можливості звернення до тих. підтримки. Якщо страшне сталося, то тобі відразу ж потрібно добиратися до тех. підтримки і всіма можливими способами доводити, що ти власник і тобі треба відновити дані.

 

4. Розсилка з твоєї електронної пошти або соц. мереж

Є шанс того, що з твоїх акаунтів йде відправка шкідливих листів завдяки злому, як і облікових записів соцмереж, так і твоєї електронної пошти. Інформація з листів - це усіляке сміття і посилання на фішингові сайти.

Щоб позбутися від цього, тобі необхідно добре почистити твій комп'ютер від сміття і прогнати його через різні антивіруси та багато інших програм для очищення. Після цього зміни паролі від усіх облікових записів, де у тебе з'явилася така проблема. 

 

5. Програми, які ти не встановлював

Тут все не так легко. Проблема в тому, що ми ніколи не читаємо призначені для користувача угоди, де буде інформація про те, чи не є програма підробкою і не встановить чи вона додаткове ПО під час установки. А також через те, що при установці ми просто не знімаємо непотрібні нам галочки для дозволу на встановлення стороннього ПО. Щоб дізнатися, чи є програма вірусом, просто пошукай про неї інформацію в інтернеті... Це дозволить зрозуміти, чи варто позбутися від неї.

 

6. Велика кількість спливаючих вікон 

Спливаючі вікна з'являються по ряду причин, однією з яких є просто погана настройка браузера, але, якщо раніше їх не було так багато і раптом став одержувати їх дуже часто, то є велика ймовірність того, що у тебе на комп'ютері є шкідлива програма. Одним із способів захиститися від цього - ретельно переглядати розширення браузера, адже нерідко шкідливий код знаходиться саме в них.

 

7. Зміна домашньої сторінки в браузері

Якщо ти помітив різкі зміни в твоєму браузері, наприклад, зміна пошукової сторінки за замовчуванням, невідомі розширення і зміна стартової сторінки, то можливо ти став жертвою злому. Якщо ти помітив якісь нові розширення у себе в списку, рекомендується видалити їх. Якщо проблема не хоче зникати, то як варіант - це запуск комп'ютера в режимі безпеки і видалення розширення саме так.

 

8. Перенаправлення запитів

Якщо при натисканні якихось посилань ти переходиш не на той сайт, який ти планував, то це ще одна явний ознака того, що тебе зламали. Щоб позбутися проблеми потрібно шукати шкідливе ПО на твоєму комп'ютері, а також аналізувати твої дії в інтернеті.

 

9. Самостійний рух курсора

Зазвичай при хаотичному переміщенні курсора миші, ми думаємо про те, що є якісь проблеми безпосередньо з нашим обладнанням. Однак якщо курсор поводиться з "розумом" і може запускати певні програми, то тут можна навіть не питати, ти точно був зламаний. Робимо все як завжди, запускаємо в режимі безпеки і проводимо чистку комп'ютера.

 

10. Різке уповільнення ПК

Якщо раптом твій комп'ютер почав сильно тупити, без будь-якої причини або ж швидкість інтернету бажає кращого, то можна подумати щось про свою мережу або сам комп'ютер.

Однак хакери здатні встановлювати спеціальні програми, які працюють на фоні, використовуючи потужність твого комп'ютера в корисливих цілях, через що робота твоєї системи сповільнюється.

Якщо ти встановиш програму, яка буде сканувати потужність твого комп'ютера, то ти можеш дізнатися, яка з сторонніх програм створює проблеми.

Також для перевірки фонових процесів, ти можеш використовувати диспетчер задач, там же ти можеш визначити наскільки сильно певні програми завантажують твою систему, а також отримаеш змогу їх одразу видалити.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство