День Соборності України

22 січня українці святкують День Соборності.

22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій у єдину соборну Українську державу, яка стала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ звільнився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

"…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу", - йшлося в Універсалі.

І хоча це об’єднання тривало недовго, бо вже у квітні 1920 року згідно з Варшавським договором, Польщі передавалася Галичина, Холмщина, Підляшшя й Західна Волинь (зокрема повіти Рівненський, Дубнівський та частина Кременецького), та показувало, що українці, які століттями були розділені кордонами, все одно не забули, що вони один народ і прагнули до возз’єднання.

У єдності сила. Об’єднані, тепер уже не лише ідеєю, але й однією країною, українці здатні подолати зовнішнього та внутрішнього ворога, здобути та розбудувати Українську Самостійну Соборну Державу.

Дивіться також