10 способів задіяти свою внутрішню дитину

Традиційні свята часто викликають спогади про дитинство. У когось вони радісні, у когось - не дуже. Для одних внутрішня дитина може бути джерелом страждання, для інших - джерелом сили. У будь-якому випадку це цікава вправа - зробити крок назад в часі і зосередитися на кількох найщасливіших моментах дитинства, щоб навчитися піклуватися про себе. Ваше найяскравіший дитячий спогад може бути пов'язаний з врученням і отриманням подарунків під час свят, походом в гості до родичів або друзів, переглядом святкових фільмів, поїздкою по околицях або участю в будь-якому іншому ритуалі, який приносив радість.

Спілкування зі своїм внутрішньою дитиною - це безпечний спосіб відпочити від усього, що відбувається у світі. Внутрішня дитина мислить позитивно і в усьому бачить можливості. Якщо перейти в «режим дитини», людина стає більш відкритою для цікавих можливостей, що оточують її.

Також важливо бути вдячним своїй внутрішній дитині. Духовний лідер Тхіть Нят Хань в своїй книзі «Примирення: зцілення внутрішньої дитини» пропонує вдихнути і сказати: «Я повертаюся до своєї внутрішньої дитини», а потім видихнути і сказати: «Я дбаю про свою внутрішню дитину». Ви можете подбати про свою внутрішню дитину, записавши діалог з нею.

І якщо ваша внутрішня дитина зберігає болючі спогади, ви можете озвучити цей біль або дискомфорт. Визнати свою внутрішню дитину - значить ставитися до неї з повагою і любов'ю. Ви можете зробити це, сказавши: «Я люблю тебе», «Я чую тебе» і «Спасибі за те, що ти був собою». А якщо внутрішня дитина травмована, то є й можливість для трансформації, розуміння, пробудження і зцілення.

Деякі дослідження говорять, що нам є чому повчитися у немовлят і дітей. Наприклад, вони відкриті для нових ідей і нових способів пізнання і навчання. З віком же люди стають більш ригідними. Розумно розвивати те, що буддисти називають «Шошин», або «розум новачка», що означає відкрите, активне ставлення до навчання і нового досвіду без упереджень.

Одне з чудес виховання дітей полягає в тому, що ви можете дивитися на світ їх захопленими очима. Наприклад, порівняйте похід в супермаркет на самоті і з дитиною. Шопінг з дітьми буде набагато повільніше через їх захоплення і цікавості.

Якби кожен з нас міг дивитися на світ очима дитини, то кожен день був би більш радісним. Діти цілими днями щось дізнаються. У них підвищене почуття пізнання, яке дозволяє їм помічати те, що ми можемо втратити, і, що цікаво, це змушує нас повірити, що вони розумніші, ніж ми думаємо.

Мій покійний свекор говорив, що його діти були розумними, поки не пішли в школу. Вони бачили нові горизонти, поки їх почуття подиву не подавили вчителя, порівнявши всіх під одну гребінку. Вік до 5 років - ключовий, бо за цей час діти дізнаються більше, ніж коли-небудь ще.

Дослідження, проведене Шеблі, Орлінг і Костеніус (2018), показало, що дитячий досвід може дати нам життєві уроки, які допомагають адаптуватися до ситуацій протягом усього життя.

Ось 10 способів допомогти вам розбудити свою внутрішню дитину і відновити це почуття захоплення:

  • Думайте відкрито
  • Проводьте час з дітьми
  • Розглядайте старі фотографії, щоб згадати дитинство
  • Проводьте час за тим, що вам дійсно подобається
  • Будьте несерйозними
  • Смійтеся
  • Напишіть листа своїй внутрішній дитині
  • Грайте у творчі ігри
  • Записуйте особливі моменти свого дитинства
  • Займайтеся медитацією і творчою візуалізацією