Чому усі фаст-фуди використовують червоний колір

Чи відчуваєте ви почуття голоду при вигляді червоної даху McDonald's?

Набирає популярності теорія про те, що бренди як McDonald's і Burger King використовують червоний колір в своїх логотипах і ресторанах, тому що це підвищує апетит і стимулює почуття голоду. Це в свою чергу підвищує ймовірність того, що люди заглянуть в ресторан і куплять більше їжі , поки там знаходяться.

Ось що відбувається, коли ви загуглите логотипи ресторанів швидкого харчування:

Багато червоного, правда? Ви думаєте, що для цього повинна бути причина, але насправді тут немає реального наукового обгрунтування.

Змушує чи червоний колір нас їсти більше? Як і на більшість питань про психологію, важко дати просту відповідь "так" або "ні".

Дослідження показали, що червоний колір стимулює, збуджує і асоціюється з активністю. Але це не обов'язково означає, що він змушує нас відчувати голод.

Червоний колір підвищує пульс, що може бути причиною того, що величезна кількість ЗМІ говорять про активізацію нашого апетиту. Але частота серцебиття і апетит не обов'язково взаємопов'язані. Більш ймовірно, що з плином часу червоний колір просто став асоціюватися з ресторанами фастфуду, закріплюючи ідею того, що червоний колір змушує вас відчувати голод.

Справжні дослідження говорять насправді зовсім інше.

Учасники, опублікованого в журналі Appetite, дослідження частіше вживали лимонад з синіх стаканчиків, ніж з червоних, і з'їли менше закусок з червоних тарілок, ніж з синіх. 

Це не означає, що колір бренду зовсім не має значення. Колір логотипу або значок бренду можуть зіграти важливу роль у виборі купити продукт чи ні. 

Насправді, все впирається в те, що червоний колір вивісок привертає нас тому, що він пов'язаний з досвідом, отриманим від того чи іншого бренду, пов'язаного з цим кольором.

Якщо у нас є щасливі спогади або асоціації, пов'язані з червоним кольором, то ми можемо сильно захотіти десерт або відчути себе щасливими, коли побачимо червоний логотип.

Але наука в цій справі, на жаль, все ще безсила.

Бренди використовують червоний колір, щоб виділятися і запам'ятовуватися, але це не робить людей більш голодними.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство