Хто ти в пандемію?

Ви - підкоряється або не підпорядкований тип особистості? Нове дослідження Мімі Лам з Бергенского університету розповідає про різні «типи особистості», які виникли в результаті пандемії Covid-19.

Лам пояснює: ..."пандемія Covid-19 нагадує, що ми залежимо один від одного. Щоб об'єднатися в боротьбі з пандемією, важливо визнавати основна перевага кожного і цінувати людську різноманітність, що розділяє нас сьогодні".

За словами Лам, «тільки тоді ми зможемо зміцнити соціальну стійкість і етичний порядок денний щодо Covid-19. Це прокладе шлях для вирішення інших глобальних проблем, наслідки яких не настільки на часі, але не менш жахливі для людства ».

Автор виділяє 16 різних типів особистості Covid-19:

  • Заперечники - люди, які применшують загрозу вірусу і пропагують звичайний спосіб життя.
  • Розповсюджувачі - ті, хто вважає, що поширення вірусу насправді приносить користь. Вони вірять в «колективний імунітет» і в те, що коли вірус буде всюди, ми зможемо повернутися до нормального життя.
  • Шкідники - люди, які навмисно намагаються завдати шкоди іншим, поширюючи вірус (кашляючи або розбризкуючи слину, не надягаючи маски, облизуючи різні поверхні в громадських місцях і т. і.).
  • Реалісти - люди, які усвідомлюють реальність (і потенційну шкоду) поширення вірусу і намагаються змінити свою поведінку, щоб не поширювати його.
  • Неспокійні - ті, кому потрібно бути в курсі справ і перебувати в безпеці, щоб впоратися з невпевненістю і страхом. Також вони завжди будуть сильно турбуватися про поточний стан вірусу.
  • Глядачі - люди, які використовували «карантинний час», щоб ізолюватися і задуматися про своє життя. Це ті з нас, хто намагається стати краще (зосереджуючись на нових хобі або навичках) під час ізоляції.
  • Запасливі - ті, хто в паніці купує і запасає продукти і товари (наприклад, туалетний папір), намагаючись придушити занепокоєння з приводу поширення вірусу.
  • Невразливі - вважають себе несприйнятливими до вірусу. Крім того, вони заявляють про свою позицію «якщо я захворію, то захворію», не витрачаючи часу на роздуми про те, що вони можуть бути носіями вірусу і поширювати його серед оточуючих.
  • Бунтівники - люди, які демонстративно ігнорують заходи соціального дистанціювання і різні інші правила, введені для захисту населення.
  • Обвинувачі - ті, хто звинувачує інших у своїх страхах і почутті безсилля.
  • Експлуататори - ті, хто намагається використовувати поточну ситуацію для отримання влади, прибутку або жорстокого поводження.
  • Новатори - люди, які намагаються придумати або пристосувати для іншої мети ресурси в спробі боротьби з пандемією і вносять свій внесок в життя суспільства.
  • Прихильники - ті, хто демонструє підтримку і солідарність з оточуючими щодо захисту від вірусу або підтримки близьких.
  • Альтруїсти - люди, які допомагають уразливим, літнім і ізольованим людям.
  • Воїни - ті (наприклад, працівники служби підтримки і медики), хто бореться з Covid-19 на передовій, стикаючись з суворими і похмурими реаліями глобальної пандемії в ширшому масштабі.
  • Ветерани - люди, які пережили попередню пандемію (наприклад, SARS або MERS) і добровільно дотримуються обмеження.

Згідно з дослідженням Лам, визначення різних особистостей Covid-19 допомагає уточнити прогнози передачі і впливу SARS-CoV-2. Ці відмінні риси можуть відображати цінності, соціальну ідентичність, ситуативний контекст і терпимість до ризику. Лам передбачає, що для прогнозування поширення вірусу в популяціях (з урахуванням різних реакцій) ці форми поведінки можна згрупувати за їхнім ставленням до «підпорядкування».

  1. Непокірні - це люди, які потрапляють в такі категорії: заперечники, шкідники, невразливі і заколотники.
  2. Частково котрі підпорядковуються можуть бути представники наступних категорій: розповсюджувачі, обвинувачі і експлуататори.
  3. Підкоряються - це ті, хто належить до реалістів, неспокійних, глядачів, запасливих, новаторів, прихильників, альтруїстів, воїнів і ветеранів.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство