3 правила написання успішних електронних листів

Збираєтеся змінити роботу? Залучити більше клієнтів? Отримати більше читачів для свого блогу? Щоб цього домогтися, вам потрібно буде написати переконливий лист потрібній людині. Підприємець Даріус Форо поділився корисними порадами про те, як це краще зробити.

Забудьте про «Привіт, ви класні!»

Більшість холодних листів, які ви отримуєте від незнайомців, виглядають якось так:

«Доброго дня, Даріус! Мені дуже подобається ваша робота. Я вже давно читаю ваші статті, особливо мені подобається, що ви пишете на таку-то тему. Вона дуже близька, за тематико, до мого додатка/статті/продукту ».

Я називаю такий метод «Привіт, ви класні!». Ви починаєте свій лист з компліментів адресату, а потім плавно переходите до своєї прохання.

Це досить складний метод, що вимагає чимало сил і досліджень. Я його не критикую і розумію, скільки часу потрібно, щоб скласти такий лист. І він часто спрацьовує. Однак не думаю, що такий лист справить враження на людину, яка щодня отримує десятки таких повідомлень.

Інвестори, журналісти, блогери, менеджери та інші люди, яким приходить багато подібних листів, вже навчилися помічати шаблони.

Я раджу вам бути щирими і відразу переходити до справи. Не потрібно говорити приємні слова, якщо ви насправді так не вважаєте. А якщо вам дійсно є за що похвалити людини, то чому б не зробити це безкорисливо?

Використайте 80% свого часу щоб вигадати правильний заголовка листа

Багато людей вважають, що заголовок важливий, тому що він «привертає увагу». Так це правда. Але я раджу приділяти на вигадування теми 80% часу зовсім не з цієї причини. Бо якщо у вас вийде вдалий заголовок, то таким вийде і сам лист.

Чому? Тому що якщо вам вдалося точно викласти в одному реченні зміст вашого послання, то ви вже виконали свою задачу.

Одержувач, після того, як прочитав заголовок, повинен розуміти, про що ваш лист. Тому не варто використовувати такі заголовки:

  • Швидке питання
  • Прохання
  • Представляємо продукт "такий-то"
  • Гостьова публікація на нікому не цікаву тему

Так, раніше і у моїх листів були такі заголовки - подібну помилку здійснював кожен професіонал. У цьому-то і вся проблема - якщо ви хочете виділитися з натовпу, вам потрібно в буквальному сенсі це зробити. Але це не означає, що вам потрібно писати заголовок великими літерами.

Не "штурмуйте" одержувача листами

Більшість відправлених вами листів-запитів не отримають відповіді. Такі правила гри. Але це не означає, що настав кінець світу і можна впадати у відчай. Не забувайте, що у інших людей може бути просто дуже багато справ.

Якщо вам не відповіли, не потрібно сприймати це як автоматичну відмову. Але якщо ви завалити листами з нагадуванням про себе, то вам кінець.

Багато людей цього не розуміють, через що мені часто пишуть з нагадуванням про себе вже через добу після першого листа. А це вже занадто.

Нагадування - для докучливих продажників. Тому запам'ятайте - не потрібно торсати свого одержувача. Забудьте взагалі про таке слово, як «лист-нагадування». Подібні листи викликають негативні асоціації. Ви ніби говорите своєму адресату: «Ей, я вам тут недавно писав, а ви не відповіли. Що за справи?!". Нікому таке не сподобається.

Один з успішних продажників якось поділився зі мною важливою думкою.

«Я ніколи не нагадую про листи, які не отримали відповіді, - розповів він. - Замість цього я просто пишу людині заново через якийсь час, але на цей раз пробую застосувати абсолютно новий підхід. Очевидно, що якщо перший лист не спрацювало, потрібно включати кмітливість ».

Будьте терплячими. Здобувайте потрібні знання. І пишіть листи креативно.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство