5 ментальних пасток, в які потрапляє кожен стартапер, та як їх уникнути

Існує кілька переконань, які повинен уникати кожен засновник компанії - наприклад, про те, що ви зобов'язані особисто займатися кожним завданням в своєму проекті або те що ви не досягнете успіху, якщо не будете працювати без відпочинку.

Інвестор і підприємець Алекс Пейл зізнався, що сам допускав подібні помилки на початку кар'єри. У своїй замітці на Medium він розповів про інші ментальних пастках, в які люблять заганяти себе стартапери, і пояснив, як їх можна уникнути.

Вам здається, що ви все зробите швидше за інших членів своєї команди

Ви бачите, що хтось із вашої команди працює занадто повільно і говорите: «Давай, краще я зроблю». Цю помилку я робив найчастіше.

В цю пастку потрапляють багато засновники, чиї стартапи знаходяться на ранній стадії розвитку, особливо коли вони тільки взяли в команду новачка, щоб передати йому частину своїх справ. Але насправді новому співробітнику просто потрібен час, щоб увійти в ритм.

Якщо ви будете постійно забирати у своїх колег завдання, вони так і не зможуть працювати самостійно, а ви не зможете масштабувати свій бізнес. Крім того, так ви підірвете моральний дух співробітників, особливо якщо вони пичнають страждаюти від синдрому самозванця.

Ви оцінюєте годинни, а не прогрес

У світі стартапів можна часто почути, як хтось хвалиться тим, що рано приходить на роботу або ночує в офісі. Правда в тому, що насправді всі ці заяви нічого не варті. 

Людино-години неважливі, важливий прогрес. За роки роботи я зрозумів наступне: нехай краще моя команда виспиться або піде з роботи раніше, ніж буде сидіти в офісі сонна і непродуктивна. Щоб оцінити чийсь внесок в роботу, вам потрібно дивитися на такі показники:

  • Які завдання виконує людина.
  • Чи закриває вона дедлайни.
  • Чи є вона надійним і шанованим членом команди.

Я сам намагаюся створювати для себе списки справ і оцінювати продуктивність по виконаним завданням. Якщо ви будете в першу чергу дивитися на цілі і прогрес, а не на кількість робочих годин, то допоможете і собі, і своїй команді.

Вам здається, що вам не можна робити перерву

Багато засновників буквально заганяють себе - працюють по 18 годин на день без перерви, не дозволяючи собі перепочити, поспати або взяти вихідний. Їм здається, що вони просто зобов'язані жити в такому темпі. Я бачив, як деякі стартаперів пишуть про свою «працьовитість» в твіттері й інстаграмы, щоб всі помітили які вони особливі. Да, ніщо зараз не дає такої мотивації, як лайки і ретвіти.

Але насправді такий божевільний графік роботи абсолютно непродуктивний. Коли ви заганяєте себе, ваша ефективність знижується. Життя стартапу схоже на марафон, а не на спринт. І хоч на шляху вам можуть попастися дуже дивні і геніальні люди, всі ми живі істоти, а не роботи або кіборги (у всякому разі поки що).

Якщо ви постійно опиняєтеся під купою справ і завдань, через яку вам доводиться працювати без перерви, задумайтеся про те, що відбувається. Швидше за все, у вас йде більше часу на виконання завдань, ніж зазвичай, через наступних причин.

  • Ви відволікаєтеся (не на всі електронні листи потрібно відразу ж відповідати).
  • Ви неправильно розпоряджаєтеся своїм часом.
  • Ви не виділяєте достатньо часу на «поглиблену роботу».

Як свідчить стара приказка, потрібно працювати розумно, а не тяжко. А значить вам треба іноді робити перерви.

Ви намагаєтеся бути «крутим босом»

Між поннятями бути «босом» і бути другом є чітка різниця. Коли ви займаєтеся молодим стартапом і залежите від своєї команди, інвесторів і самого себе, краще бути першим.

А значить вам доведеться бути абсолютно чесними у своїй конструктивній критиці і наставництві.

Дружність - це прекрасно, але удавана чесність може привести до серйозних наслідків як для компанії, так і для вас особисто. Крім того, така поведінка:

  • Викликає нездорову атмосферу в компанії, де кожен співробітник думає не про продуктивну роботу, а про те, як потрапити в «коло наближених» начальника.
  • Негативно позначається на вашому психічному стані. Ви не говорите про проблеми вголос, а потім вони ніяк не вирішуються.
  • Завдаєте шкоди вашому продукту, тому що про нього немає потрібних відгуків.
  • Не привчає співробітників давати чесні, відкриті і постійні відгуки, які так вам необхідні.

Якщо вам потрібно обговорити важке питання, не соромтеся і викладайте все. Будьте прямолінійні і говоріть те, що потрібно. Тільки так ви зможете виправити ситуацію. Якщо ви висловите свою думку професійно, ніхто вас ні в чому не звинуватить.

Але якщо ви не виконуєте свої обов'язки, ваша команда повинна і буде вас звинувачувати.

Ви думаєте, що повинні говорити всім, нібито справи йдуть відмінно

Це дуже популярна ментальна пастка, в яку потрапляють засновники компаній. Запитайте у свого друга або колеги, який тільки відкрив свою компанію, як у нього йдуть справи. У 99% випадків ви почуєте, що «все круто».

Найчастіше це неправда. І така відповідь може привести до деяких непередбачених обставин.

  • Ви може роздратувати співрозмовника, тому що ви ніби хвалитеся і тішете своє его.
  • Ви втрачаєте можливість отримати цінну пораду або допомогу.
  • Може впасти ваша надійність в очах співрозмовника, особливо коли він дізнається, що справи у вашої компанії йдуть зовсім некруто.

Я змушую себе завжди щиро відповідати на це питання. «Знаєте, все жах як важко», - кажу я. Так я можу отримати емоційний зв'язок з тими, хто переживав схожі труднощі.

Кожен, хто займається стартапами, припускається помилок. Це цілком очікувано. Головне, не робити помилок, яких можна уникнути - і для початку треба навчитися не потрапляти в усі ці ментальні пастки.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство