5 помилок тих, хто тільки починає працювати на себе

Спочатку робити, потім рахувати. Багато підприємців на перших порах настільки захоплені своїм проектом і поспішають його реалізувати, що біжать швидше реєструватися і в підсумку вибирають систему оподаткування навмання (або дуже поверхнево вивчивши інформацію в інтернеті). А потім дуже сильно страждають. Поки ти нічого не платиш, здається, що все робиш правильно. Але потім болісно відчуваєш свої помилки на власній кишені. Ставитися халатно до формальностей підприємцю ні в якому разі не можна.

Ставати самозайнятими. Є ситуації, коли це реально вигідно. Але практика показує, що в більшості випадків краще реєструвати ІП. Так що перед тим як робити вибір на користь самозайнятості, вивчіть питання і прорахуйте свої вигоди і ризики.

Не розділяти гроші на різні карти. Цим часто страждають новачки і, зокрема, самозайняті. Доходи і витрати, які йдуть у вас від діяльності слід вести окремо від решти.

Чому компанії ненавидять працювати з самозайнятими? Тому що з кожного переказу самозайнятому компанії змушені платити ще й комісію як за переклад фізособі, а не підприємцю. Ситуація вкрай неприємна. Тому перш ніж реєструватися, подумайте про те, з ким ви будете працювати? Якщо це компанії (ІП і юрособи), то зареєструйте ІП і отримаєте практично те ж саме з податків для себе, а для клієнта мінімум витрат.

Не займатися вивченням юридичних питань. Закон про захист прав споживачів стосується всіх, в тому числі ІП та самозайнятих. Покупець не завжди правий, як це прийнято думати. Важливо знати свої права. Яким би крихітним не був ваш бізнес, його потрібно захищати з точки зору закону.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство