5 порад, що допоможуть підприємцям керувати декількома бізнесами одночасно

Щиро любіть проекти, якими займаєтеся

Можливо, це прозвучить банально, але це дуже важлива порада. Ви повинні відчувати щиру любов до кожного свого проекту і відмовитися від тих, що не викликають у вас ентузіазму. У бізнесі все як у відносинах - без кохання все швидко почне руйнуватися і в підсумку виявиться марною тратою часу.

Продуктивність повинна бути вашим пріоритетом

Керування кількома проектами нагадує жонглювання - варто вам тільки сповільнитися і збитися з ритму, і всі кульки порозлітаються.

Неважливо, початківець ви чи досвідчений професіонал з мільярдними бізнесами - кожен має тільки 24 години на добу і ні секундою більше. Цінуйте цей час і намагайтеся викладуватися по максимуму.

Зберіть найсильнішу команду, яка буде керувати під час вашої відсутності

Мій знайомий Ліндсей Розенвальд, глава Fortress Biotech, каже, що компанія зобов'язана своїм успіхом ідеальній команді, яку він зібрав. Завдяки йому я зрозумів, як важливо мати у себе кращих фахівців на кожній посаді. І Розенвальд не прикрашав - за його словами, яким би величезним потенціалом не володів би ваш проект, він може провалитися, якщо біля керма стоятиме слабка команда.

Якщо ваш бізнес буде знаходитися в руках надійних людей і вільно існувати без вашої участі, його цінність виросте в десять разів.

Ретельно розраховуйте свій час і сили при відкритті нового бізнесу

Підприємці - дуже самовпевнені люди, через що вони звалюють на себе непомірно багато. На самому початку своєї кар'єри я теж допускав таку помилку і не міг добитися успіху, тому що намагався зробити більше, ніж в моїх силах.

Зараз я прекрасно розумію, на що здатний. Ви повинні оцінювати кожен проект, за який плануєте взятися, і розуміти, що він вимагатиме певної кількості часу і сил.

Колись у мене була можливість попрацювати з більш ніж десятком споживчих брендів, але якби я зайнявся кожним з них, у мене б нічого не вийшло. Я б фізично не міг приділяти кожному з них достатньо часу.

Завжди думайте про найгірші результаті співпраці

Відкриття нових бізнесів часто передбачає появу співзасновників, партнерів та угод про спільну діяльність. Спочатку все виглядає прекрасно, але ви повинні заздалегідь розуміти, що робити, якщо щось піде не так.

Одного разу зі мною зв'язався виробник і зробив привабливу пропозицію, яка виглядало як партнерство для створення нового бренду. Я вже був готовий погодитися, але Розенвальд звернув мою увагу на всі потенційні проблеми й негаразди, які могли б зіпсувати ці ділові відносини. Так що ви теж повинні завжди думати про всі можливі перспективи вашого партнерства.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство