5 психологічних прийомів, які зроблять вас найкращим діловим співрозмовником

Звертайте увагу на деталі

Можливо, ця порада здасться вам очевидною, але вона дуже ефективна.

Намагайтеся помічати різні деталі, які допоможуть вам задавати уточнюючі питання. Шукайте речі, які важливі для вашого співрозмовника. Наприклад, якщо ви бачите в офісі співрозмовника якісь спортивні трофеї, очевидно, що людина захоплюється спортом. Розпитайте його про це.

Або ж під час розмови співрозмовник згадав, що збирається відвезти дитину на заняття в секцію. Раз ви дізналися, що у нього є діти - підійміть тему сім'ї. Проявіть інтерес і зробіть це щиро.

Після бесіди зробіть кілька заміток про те, що подобається вашому співрозмовнику і якими проектами він зараз займається.

Люди люблять, коли їх цінують і слухають. Записавши цікаві деталі про людину, ви зможете згадати їх під час наступної зустрічі і тим самим показати, що ви його дійсно слухали, а не просто підтакували, поки він говорив.

Крім того, записування деталей допоможе вам краще запам'ятати інформацію. Не забудьте заглянути в свої замітки перед наступними переговорами.

Відразу говорите, що ви чогось не знаєте

Всім нам подобається говорити про себе. Якщо ви знайшли щось, що безсумнівно цікавить вашого співрозмовника, але в чому ви не розбираєтеся, не бійтеся сказати: «Я ніколи про це не чув. Що це? Як воно працює? ».

Найчастіше можна дізнатися багато про мислення співрозмовника, просто задаючи йому різні питання і попросивши навчити вас чогось.

Користуйтеся силою маленьких послуг

Надавши людині послугу або попросивши його що-небудь для вас зробити, ви отримуєте цінний інструмент, який може допомогти вашому бізнесу несподіваним чином.

Коли ви щось пропонуєте або просите співрозмовника в розмові, ви зміцнюєте ваші відносини. Працюють навіть незначні прохання (наприклад, потримати ваше пальто) - так чи інакше, ви укладаєте міні-угоду, яка має в своєму розпорядженні до вас людини і викликає ефект Бенджаміна Франкліна. Люди, що зробили вам будь-яку послугу, з більшою ймовірністю допоможуть вам в майбутньому.

Завжди будьте щирі

Ви напевно знаєте, як працюють продавці старих автомобілів. Вони ведуть себе запобігливо і надмірно дружелюбно, але в спілкуванні з ними ви розумієте, що насправді ця людина думає тільки про себе.

Відомий підприємець Гарі Вайнерчук вважає, що цієї темній стороні продажів легко піддатися.

«Іноді виникає бажання зробити все, щоб зробити продаж, нехай навіть вона не буде вигідною для клієнта, - розповідає він. - В такому разі ви не думаєте про повторні продажі, ви укладаєте короткочасну угоду. А я щиро вірю, що хороший продажник повинен бути зразком людської поведінки ».
Зрозуміло, хороші менеджери з продажу не поводяться, як продавці старих автомобілів.

Вайнерчук вважає, що хороший менеджер повинен прагнути, щоб клієнт отримав тільки кращу (а в ідеалі взаємовигідну) пропозицію. Якщо люди хочуть його проігнорувати, він не буде їм заважати. Немає сенсу намагатися заманити людину, у якої немає ніяких причин, щоб цікавитися тим, що ви пропонуєте.

Коли ви ведете бізнес-переговори, не потрібно думати тільки про себе. Все, що ви говорите і робите, має бути пов'язане з тим, як можна допомогти співрозмовнику і дізнатися його трохи краще.

Люди легко можуть помітити, що ви думаєте тільки про себе або ведете себе нещиро. Будьте з ними чесні.

Зрозумійте, що ви не можете догодити всім

У бізнесі існує непорушне правило 80/20: 20% клієнтів принесуть вам 80% ваших продажів. Але як вам така думка - 20% клієнтів принесуть вам 80% вашої головного болю. І зазвичай це не ті ж 20%, що допомагають вам заробити.

Завжди будуть люди, які будуть вимагати від вас більшого. Ви досить швидко це зрозумієте. Не піддавайтеся їм.

Якщо ви зіткнулися з провокаторами, відступите і проаналізуйте ситуацію. Подумайте, що ви можете зробити, але не занурюйтесь в негатив. Так ви поліпшите своє спілкування з іншими людьми, але не будете відчувати надмірний стрес.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство