Антібібліотека: сила непрочитаних книг

«Цундоку» (積 ん 読) - красиве японське слово, яке описує звичку купувати книги, накопичувати їх, але не читати. Раніше я відчував себе винуватою через цю тенденції і намагався купувати нові книги тільки після того, як прочитаю ті, що у мене вже є. Однак концепція антібібліотекі повністю змінила моє ставлення до непрочитаних книг. Непрочитані книги можуть бути так само корисні, як і прочитання, якщо подивитися на них в правильному світлі.

Неосяжність невідомого
 

Що таке антібібліотека? Це приватна колекція непрочитаних книг. Цю концепцію вперше згадав Нассим Талеб в книзі «Чорний лебідь», де він описує унікальне відношення до книг письменника Умберто Еко:

Письменник Умберто Еко - один з тих небагатьох вчених, яких можна назвати широко освіченими, проникливими і при цьому ненудними. У нього величезна особиста бібліотека (в ній тридцять тисяч книг), і, за його словами, гості що призодять до ньго діляться на дві категорії - на тих, хто вигукує: «Ух ти! Синьйор професора дотторе Еко, ну і книг тут у вас! І багато чого з них ви прочитали? », - і на тих (виключно рідкісних), хто розуміє, що особиста бібліотека - НЕ доважок до іміджу, а робочий інструмент. Прочитані книжки куди менш важливі, ніж непрочитані. Бібліотека повинна містити стільки невідомого, скільки дозволяють вам в неї вмістити ваші фінанси, іпотечні кредити і нинішня складна ситуація на ринку нерухомості. З роками ваші знання і ваша бібліотека будуть рости, і ряди непрочитаних книг почнуть дивитися на вас загрозливо. Насправді, чим ширше ваш кругозір, тим більше у вас з'являється полиць з непрочитаними книгами. Назвемо ці збори непрочитаних книг антібібліотекою. 

Для Умберто Еко приватна бібліотека - інструмент дослідження. Мета антібібліотеки не в тому, щоб збирати книги, які ви прочитали, з гордістю розставляючи їх на полиці. Вона призначена для створення дуже особистої колекції ресурсів за темами, які вам цікаві. Це не демонстрація того, що ви знаєте, а ода всьому, що ви хочете вивчити.

Неосяжність невідомого може викликати жах, тому багатьом людям не подобається ідея збирати книги, які вони не читали. Але прийняття невідомого - ось що рухає відкриттями. Шотландський вчений Джеймс Клерк Максвелл одного разу сказав: «Ретельно усвідомлене незнання - це прелюдія до кожного справжнього прогресу в науці». Антібібліотека - це нагадування про все, чого ми не знаємо.

Покращуючи наше розуміння про незвідане, антібібліотека може навіть стати протиотрутою від ефекту Даннінга-Крюгера, згідно з яким люди в основному переоцінюють обсяг своїх знань. Будь то приватна бібліотека або публічна, знаходження в оточенні книг, які ми ще не читали - у випадку з Умберто Еко, занадто багато книг, щоб прочитати за все життя, - вчить покорі.

«Ми схильні сприймати свої знання як особисте майно, яке потрібно оберігати і захищати. Це брязкітка, що дозволяє нам виділитися серед оточуючих. Тому схильність фокусувати увагу на вже відомому, настільки прикра для Еко, - це загальнолюдська слабкість, що поширюється на всю нашу розумову діяльність. Люди не розмахують своїми антірезюме і не розповідають вам про все, чого вони не вивчили і не випробували (цим займуться конкуренти), але взагалі-то це було б незайвим. Варто було б перевернути з ніг на голову логіку знання так само, як ми перевернули бібліотечну логіку. Врахуйте, що Чорний лебідь виникає з нашого нерозуміння, ймовірності сюрпризів, цих непрочитаних книг, тому що ми з зайвою серйозністю ставимося до того, що знаємо », - написав Талеб в« Чорному лебеді ».

Як збирати антібібліотеку

Антібібліотека - це парадоксальна ідея, яка йде врозріз з багатьма глибоко вкоріненими переконаннями. Тому може бути важко зрозуміти, з чого почати. Скільки книг в ній повинно бути? Яка повинна бути частка прочитаних книг в порівнянні з непрочитаними? Чи не буде це приводом для тривоги? Як часто буває, на ці питання немає однозначної відповіді, але деякі стратегії можуть бути корисні.

  • Записуйте всі посилання, що мають відношення до ваших інтересів. Коли автор згадує іншу книгу, перевірте посилання і запишіть його. Закінчивши читати, ви отримаєте список всіх релевантних джерел. Розгляньте це сузір'я книг. Навряд чи всі джерела зі списку будуть вам цікаві. Іноді лише невелика їх частина насправді має відношення до книги, яку ви тільки що прочитали. Але, можливо, ви виявите там твір, яке дійсно викличе зацікавлення. Додайте його в свою антібібліотеку.
  • Просіть рекомендацій у інших читачів. Якщо книга, яку ви читаєте, особливо вам сподобалася, і ви хотіли б дізнатися більше по цій темі, просто запитайте людей, чи знають вони будь-які схожі книги. Якщо в ваших колах мало читачів, використовуйте Goodreads або Amazon, щоб знайти схожі твори. Прочитайте огляди, щоб вирішити, чи стануть вони хорошим поповненням вашої антібібліотеки.
  • Довіртеся щасливому випадку. Я прочитав досить багато цікавих книг, які випадково купив в книжковому магазині, тому що обкладинка виглядала красиво, а назва - інтригуюче. 
  • Не чекайте, що частка непрочитаних книг зменшиться. Хоча ідеальній пропорції немає, чим більше ви читаєте, тим більше розширюється ваш кругозір, і тим більше непрочитаних книг буде додано в антібібліотеку. Це не погано, це означає, що ви поступово перетворюєте невідоме в відоме.
  • Працюйте над своїм ставленням до знань. Спочатку створення антібібліотеки може здатися дивним і навіть трохи тривожним. Так багато книг - чи зможу я коли-небудь прочитати їх всі? Хіба це не марна трата грошей? Пам'ятайте, що знання - це процес. Крім того, створення антібібліотекі - це вкладення в себе, яке повинно залишатися в межах ваших матеріальних можливостей. Навіть якщо у вас на полиці всього 3 або 5 непрочитаних книг, це вже великий крок до розширення вашого інтелектуального горизонту.
  • Антібібліотека, якою б вона не була - від пари книг до декількох тисяч, - створює смиренне ставлення до знань. Вона нагадує, що вони кінцеві та недосконалі. Це усвідомлення не несе в собі негативу. Воно здатне пробудити в нас цікавість і змусити засумніватися в своїх поглядах. У нашому світі розуміння нюансів важливо більше, ніж будь-коли, і тому антібібліотека - дуже корисний інструмент для роздумів.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство