Брудні гроші на горі збіднілих селян: як земельний шахрай з Переяслава заганяє хворих людей в борги і змушує складати заповіти

Депутат Київської обласної ради від Слуги Народу - екс-заступник міністра агрополітики Віктор Шеремета — захоплює землю селян через фіктивні боргові зобов’язання, які земельне ОЗУ оформлює на його родину. Сьогодні депутат Слуги Народу Шеремета задекларував на Київщині лише 61 земельну ділянку (1,1 млн м2). Насправді ж, колгоспник володіє понад 10 000 тис гектарів землі, яка приносить мільйони доларів прибутку на рік.

Через штучно навʼязані боргові вимоги, Шеремета, використовуючи міністерське крісло і депутатський мандат, змушував людей складати заповіти на свою користь.

Як все починалося?

У 2018 році, оформлюючи спадок від батька, простий мешканець Києва дізнався, що на майно його родини претендує заступник міністра аграрної політики Віктор Шеремета, який прокручував схему із заповітами через юрфірму відомої в Переяславі шахрайки Слюсар Валентини, яка діяла на користь ФГ «Геркулес».

Односельчанин похилого віку на прізвище Головаш, ще у 2015 році нібито позичив у сусіда-фермера Шеремети 15 тис. дол і не повернув їх. Насправді борг був фіктивний і не відображений в декларації Шеремети.

Пенсіонер Головаш помирає у 2017 році, а Шеремета реєструє боргове право на майно: землю, будинок і автомобіль. Але з’явився син покійного і афера була викрита.

Як діяла злочинна схема?

 

Віктора Шеремета у 2015 році орендував у померлого земельний пай, під час пролонгації якого, пенсіонера ввели в оману і підсунули йому на підпис фіктивний договір позики з розпискою.

На цьому ОЗУ Шеремети не зупинилося – померлий пенсіонер, в 2015 році також паралельно з борговою розпискою додатково «склав заповіт» на дочку Шеремети - Ірину Найверт (топ-керівник в «Геркулесі»).

Якщо хтось подумав, що діючий депутат Слуги Народу Шеремета випадково опинився в цій історії, то повідомляємо, що його ОЗУ таким чином працює багато років і продовжує ошукувати людей і сьогодні. Про це свідчать справи в судах (№373/3416/14-ц, № 373/3090/15-ц) де він віджав ще три земельні ділянки (загальною площею 2,053, 1,534 та 0,613 га), що знаходяться на території Гланішівської сільради та призначені для ведення сільського господарства.

Місцеві жителі, один за іншим, за життя заповідали Віктору Шереметі земельні ділянки, після чого помирали, а майбутній Слуга Народу оформлював право власності на землю через суд.

«До мене і раніше люди зверталися по допомогу. Якщо їм потрібно було купити машину чи квартиру, то ми відмовляли. Але якщо в людей було безвихідь (гроші були потрібні на лікування чи операцію), то ми допомагали. Є людина, яка вилікувалась і вдячна нам. І у всіх випадках скласти заповіт – це було бажання людей», – брехав Віктор Шеремета правоохоронцям.

Чому Шеремета не вносив начебто «чесні гроші» в свою декларацію?

«Це були не мої кошти, а кошти сім'ї моєї доньки. Це було у 2015 році. Згідно з розпискою вказана сума має бути повернена у 2015 році, але він її не повернув. Ніхто її в декларацію не вносив, бо, так би мовити, термін повернення минув» – продовжував брехати Шеремета під час допиту.

Всі сусіди Шеремети стверджують, що він є жадібним «скруджом» і ніколи гроші не позичає.

Звісно, що надалі всі скандали зам’яли через продажні місцеві суди, а Шеремета тепер вже під прапором Слуги Народу відправився грабувати Київщину, та під час війни збільшив свій земельний капітал на 1,1 млн квадратних метрів.

Залякані до смерті жителі Переяславщини анонімно скаржаться, що афера не тільки продовжується, а й набула глобального розмаху. ОЗУ Шеремети залякує селян своїм відношенням до провладної партії та звʼязками в правоохоронних структурах і погрожує усім, хто наважився подати голос. Для ухилення від декларування набута шахрайськими схемами земля — оформлюється на членів родини Шеремети, які є співвласниками ФГ «Геркулес».