Чергування учня. 2 камені спотикання

Доволі нерідко батьки та учителі сперечаються щодо чергування учнів в школі. А в соціальних мережах точаться емоційно напружені баталії з цього приводу. Типові питання:

  1. Що можна, а що неможна?
  2. Якщо можна то як часто?
  3. Якщо можна, то якої тривалості?
  4. Чи потрібен спецодяг?
  5. Як саме має проводитися чергування?
  6. Чи може проводитися чергування під час уроків?
  7. Чи може чергування проводитися після уроків?
  8. Чи вважається чергування примусовою працею?
  9. Чи має бути передбачено чергування навчальним планом?
  10. і так до безкінечності.

Відповіді на ці питання частково дає ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України 14.08.2001 N 63 та погодженого Листом Міністерства освіти і науки України 05.06.2001 N 1/12-1459,

Як на мене, а для ще більшої деталізації мало б бути спільне роз’яснення Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти та науки. Хитрість у тому, що Санпін говорить нам не про чергування, а про гігієнічне виховання та самообслуговування. Поняття близькі, але не тотожні.

 

Так, пані міністр освіти Лілія Гриневич, з якою ставлюся з великою повагою, дає відео роз’яснення, вони легко сприймаються, але не мають нормативного навантаження.

Уявіть собі судове засідання і тут адвокат встає і каже «Відповідно до відеорозяснення Лілії Гриневич від 7 березня 2019 року» ….. Встає адвокат протилежної сторони – «Протестую, 7 березня Лілія Гриневич вітала жінок освітян із святом весни!». Уявили? Смішно? Отож.

Має бути чітке роз’яснення. Я сподіваюся, що прийде час і Міністерства розставлять крапки над «і». Ну а до цього часу, ми самі себе будемо вважати кращими експертами у цьому питанні.

Переходимо до каменів спотикання. 

Перший камінь спотикання це розмитість поняття.

Якщо я скажу слово стіл, у Вас виникнуть різні асоціації. Хтось відразу уявить вчительський дерев’яний стіл повен зошитів і підручників, хтось плетений столик в кафе на березі моря, хтось великий стіл конференц-залу з мікрофонами, колонками та диктофонами, а хтось святковий стіл з шампанським, цукерками, смачними цукерками «Світоч» та букетами весняних квітів.

Розумію, столик з шампанським сьогодні мав би уявлятися частіше J Але навіть столик з шампанським для когось буде круглим, для когось квадратним, для когось прямокутним. У кожного цей столик буде на різних ніжках, застелений різними скатертинами, і т.д. до безкінечності.

Те саме і відбувається з чергуванням. Відсутність чіткого нормативного визначення та достатніх роз’яснень призвели до того, що чергування в кожній школі такі різні як дерева в дендропарку. Більше того, вони різні не лише в окремій школі, а й у різних педагогів.

Другий камінь спотикання – це майстерна маніпуляція з прибиранням класів учнями 8-11 класів.

Розкажу Вам маленьку історію з життя.

В університеті пропало скерування з органу державної влади на одного студента. Після закінчення вишу студент пише заяву про працевлаштування, а йому відмовляють у зв’язку з відсутністю скерування. Випускник пише заяву на керівника органу, проводиться службове розслідування і студенту пропонують місце праці за сотні кілометрів від дому. Студент погоджується і після цього отримує відповідь на свою заяву наступного змісту. Враховуючи, що Ви погодилися їхати за сотні кілометрів питання Вашого працевлаштування за місцем проживання не актуальне. Студента розвели.

По схожій схемі організована масштабна маніпуляція по всій країні з прибиранням приміщень класів 8-11.

Так, згадуваний Сапнпін дозволяє генеральне прибирання кожного тижня учнями 9-12 класів:

«У процесі самообслуговування учні можуть виконувати прибирання класів, кабінетів, лабораторій:

  • наприкінці кожного дня (учні 5-12 кл.);
  • генеральне прибирання кожного тижня і місяця (учні 9-12 кл.).»

Учні 2-4 класів можуть брати участь у прибиранні території школи, доглядати за квітами, учні 5-12 класів - у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева).»

З урахуванням цих норм розроблені Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти, затверджені Наказом Міністерства освіти і науки 06.12.2010  № 1205Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 грудня 2010 р. за № 1308/18603

Відкриваємо а там така красота:

"Кількість посад прибиральника службових приміщень вираховується на кожні 250 кв.м площі, що прибирається, але не менше 0,5 посади на школу (опорну школу та її філії). У школах, де заняття проводиться в другу зміну або є групи продовженого дня, додатково вводиться штатна одиниця з розрахунку 0,5 штатної одиниці на 250 кв.м площі, що використовується учнями цієї зміни або групами продовженого дня. При розрахунку площі, що прибирається, не враховується площа стін, вікон, панелей".

А ось ми добралися до наріжного каменя – «Крім того, може не враховуватися площа класних кімнат (кабінетів) 8 - 11 класів, якщо вона прибирається учнями цих класів !!!».

З урахуванням цієї норми адміністрація школи каже батькам, що нам не дають штатних одиниць для прибирання класних кімнат (кабінетів) 8 - 11 класів, а при затверджені штатного розпису ці самі класних кімнат (кабінетів) 8 - 11 класів не враховуються, тому що у цій школі організовано прибирання цих кімнат учнями.

Як Вам маніпуляція?

Фактично, якщо директор школи не додумається позбирати з батьків учнів 8-11 класів заяви про відмову від прибирання класів їхніми дітьми шанси, що у школі буде передбачений штатним розписом прибиральник дорівнюють нулю.

Тому, якщо Ви не бажаєте, щоб учні 8-11 класів не займалися генеральним прибиранням, тобто з вологим прибиранням класної кімнати – звертайтеся письмово до керівників навчальних закладів з відповідною заявою. 

Дивіться також