Чи можуть дитину вигнати зі школи?

В дитинстві мене найбільшим, найстрашнішим та й взагалі най-най-най з усіх най покаранням було – вигнання зі школи. Як кажуть Бог милував не відчути, що це таке. Можливо, саме тому й не було за що виганяти. Та боявся я цього покарання най-най-най… більше.

Добре це чи погано, але зараз такого покарання не існує.

Більше того, від одного шибеника може потерпати весь клас, дівчатка будуть вмиватися гіркими сльозами, вчителі будуть зривати голос, а вигнати неможна.

Відповідно до Наказу МОН від 16.04.2018 № 367 із закладу освіти відраховуються учні, які:

  1. здобули повну загальну середню освіту та отримали відповідний документ про освіту;
  2. зараховані до іншого закладу освіти для здобуття повної загальної середньої освіти;
  3. переводяться до іншого закладу освіти;
  4. вибувають на постійне місце проживання за межі України.

І цей перелік виключний!

Відрахування із зазначених підстав здійснюється шляхом видання відповідного наказу керівником закладу освіти.

Але є кілька але.

  1. Дитину можуть не перевести до гімназії чи ліцею, відповідно після закінчення початкової або середньої школи.
  2. Внутрішніми документами - Статутом, Правилами поведінки, трудового розпорядку, тощо можуть бути передбачені додаткові підстави. Це не зовсім законно, але можливо. У цьому випадку доведеться відстоювати свої права у суді.
  3. Якщо усіх дістала, за неуспішність чи негативну поведінку навчальний заклад може повідомити органи опіки та піклування або ювенальну поліцію (дитяча кімната), що батьки неналежним чином виконують батьківські обов’язки і їх може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов'язків. Таких 2-3 протоколи і починається процедура позбавлення батьківських прав. А тут – поле не пахане. Європейський суд з прав людини визнає неналежним виконанням обов'язків любий чих в сторону дитини.
  4. Якщо  дитина поводитися не зовсім адекватно про це можуть повідомити ІРЦ – Інклюзивно-реабілітаційний центр для проведення корекції поведінки. Якщо ж їм не вдасться цього зробити, можуть подати рекомендацію про іншу форму навчання. На даний час у місті Києві, з простроченням на рік таких центрів ще не створено Чому? Читайте тут.
  5. 5. За булінг дитину або батьків можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Нагадаю, Булінг (цькування) - це діяння  учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого). Детальніше про відповідальність за булінг

Добре це чи погано, на даний час законодавство не дозволяє напряму вигнати дитину зі школи. Але це не означає, що школа позбавлена інших важелів впливу.

Дивіться також