Хто насправді охороняє школу?

Це коротенька інструкція, яка може бути використана учасниками учбового процесу для того щоб зрозуміти чи охорона справжня і чи може бути від неї якийсь результат та чи відповідає вона за свої дії.

Охоронну діяльність можуть провадити на всій території України юридичні особи, а також фізичні особи - підприємці на підставі ліцензії за наявності матеріально-технічної бази, необхідної для провадження такої діяльності, та за умови виконання такими особами організаційних, кадрових і технологічних вимог, передбачених цими Ліцензійними умовами.

Нерідко в закладах освіти сидить охорона невідомого походження.

Ви як свідомі громадяни можете поцікавитися і направити відповідний запит до школи чи управління освіти з проханням пере направити запит за належністю щодо функцій охорони у школі.

У запиті можна запитати наступне:

1. Кількість штатних одиниць – охоронців, а ще краще копію штатного розпису (увага !) які діяли упродовж певного періоду часу. Чому розпис? Охоронці можуть вважатись за охоронників, сторожами, контролерами тощо. Так, це неправильно, але це не означає, що так не може бути.

 Особливо доцільно витребувати штатку тим закладам, де батьки наймають охорону за власний кошт. Чи мають право робити це? Читайте у статті «Чи має право батько дитини – голова батьківського комітету виступити замовником послуг з охорони дошкільного навчального закладу?»

2. Засвідчену копію договору охорони. Там Ви дізнаєтеся кого саме охороняють охоронці – вчителів, дітей, шкільне майно, майно дітей чи лише директора? І це важливо, тому що охорона несе відповідальність лише за конкретний об‘єкт охорони. Якщо в договорі немає об‘єкту - укладений договір охорони – недійсний.

3. Засвідчену копію договору правил особистої та майнової безпеки в конкретному навчальному закладі. Якщо їх немає укладений договір охорони – фікція.

4. Засвідчену копію ліцензії на охоронну діяльність.

5. Список персоналу охорони, який здійснює охоронну діяльність у навчальному закладі. В по дальшому Ви можете звірити отриману інформацію з посвідченнями персоналу охорони, які вони зобов’язані мати під час виконання функціональних обов’язків.

У разі виявлення цих невідповідностей, або інших порушень ліцензійних умов рекомендую звернутися до замовника послуг з охорони про їх виправлення або розірвання договору чи направити інформацію до Міністерству внутрішніх справ, як до спеціально уповноваженого органу з питань ліцензування охоронної діяльності.

Керівникам навчальних закладів рекомендую звернути увагу на необов’язкову рекомендацію, які містяться в Ліцензійних умовах надання охоронних послуг, а саме - розмістити на видному місці на центральному посту стаціонарного об’єкта, який охороняється персоналом охорони, інформацію про найменування ліцензіата, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи, дату і номер рішення про видачу ліцензії.

Я уже робив правовий висновок по одному з договорів. Можете з ним ознайомитись тут.

Якщо ж все-таки надумали найняти охорону  - читайте іншу статтю, щоб не пролетіти.

Дивіться також