Чому південноафриканські виборці чинять опір мобільним політичним кампаніям?

Мобільні технології, увійшли в історію як найуспішніша інновація нашого життя. Мобільні пристрої, особливо телефони, є буквально у кожного. На африканському континенті темпи покриття та доступність мобільних телефонів зростають дуже швидкими темпами.

Багато організацій визнали можливості, які надає мобільні технології. Політичні партії не є винятком. Вибори 2008 року в Сполучених Штатах розцінюються, як переломний момент для використання мобільних пристроїв у політичній агітації. З того часу політикам у всьому світі стало зрозуміло, що спілкування з електоратом завдяки смартфонам є дуже ефективним.

Південна Африка не є винятком. Напередодні національних виборів у 2014 році та виборів до місцевого самоврядування 2016 року майже всі основні політичні партії застосували цілий ряд мобільних маркетингових стратегій. Сюди входили SMS, MMS, додатки політичних партій, дзвінки на мобільні та сайти зі сторінками у соціальних мережах. 

Така взаємодія в Інтернеті з електоратом є дуже важливою. Дослідження показали, що воно сприяє критичним політичним навичкам. Серед цих навичок - здатність отримувати політичну інформацію та брати участь у політичному дискурсі. Інтернет-взаємодія також посилює уявлення виборців щодо компетенції партій.

Але це також може бентежити і засмучувати виборців. Проведене дослідження виявило, що південноафриканські виборці відчули, що мобільні політичні кампанії нав'язливі, порушують їх приватне життя та змушують їх розчаруватись у політичному процесі.

Це говорить про те, що політичні партії, які планують продовжувати використовувати мобільну агітацію, повинні діяти обережно. Важливо не відштовхнути виборців проводячи політичні мобільні маркетингові кампанії. Наприклад, партії повинні надавати пріоритет дозволеним маркетинговим стратегіям - прямо вимагаючи від людей "включитися". Отримання згоди - один зі способів сприяти позитивному прийому виборців.

Побоювання щодо конфіденційності

Опитані люди проживали в південно-африканській провінції Гаутенг, яка, хоча і є значною мірою міською, дуже космополітична і є провінцією з представниками майже усіх націй Південної Африки. Середній вік опитаних людей становив 27 років.

Респондентів попросили оцінити своє сприйняття онлайн та мобільних політичних маркетингових кампаній. Метою дослідження було отримати відповіді на питання наскільки населення вважає, що ці кампанії загрожують їхній цифровій конфіденційності та наскільки це сприйняття вплинуло на їх вибір. Також були поставленні питання про те, наскільки виборці вірили у здатність інтернет кампаній впливати на політичний процес та наскільки вони брали участь у цих процесах.

Учасників найбільш турбувало те, що політичні кампанії які спрямовані на них через свої мобільні пристрої, загрожують їхній цифровій конфіденційності. Вони стурбовані тим, що політичні партії мають можливість відстежувати їхні вподобання та поведінку для перегляду веб-сторінок через використання файлів cookie. Вони також побоюються, що шкідливі програми можуть бути використані для проникнення їхніх мобільних акаунтів та отримання їх особистої інформації для майбутніх політичних кампаній.

Навіть на дивлячись на той факт, що немає жодних доказів того, що політичні партії займаються незаконною діяльністю, більшість людей не виключають такої можливості.

Іншим висновком було те, що виборці високо цінують та хочуть залишити їх приватне життя недоторканим. Це означає, що вони вважають збір особистої інформації, наприклад номерів мобільних телефонів політичними партіями, дуже інвазивне явищем. Вони були дуже роздратовані, коли отримували непотрібні політичні повідомлення. Тож повідомлення мали протилежний бажаний ефект: вони створювали апатію до відповідної політичної партії.

Нарешті, респонденти не були вражені фактичним змістом мобільних політичних кампаній. Вони визнали повідомлення перебільшеними та заплутаними.

Зниження заангажованості

Дослідження підкреслювало, що виборці мають більше шансів брати участь у політичному процесі, якщо є два фактори:

  • по-перше, вони повинні мати розуміння того, як працює політична система.
  • по-друге, вони повинні сприймати, що їхня участь змінить політичний процес.

Дані дослідження у Південній Африці свідчать, що ці умови ігноруються. Інвазивні, заплутані та небажані мобільні кампанії не допомогають виправити цю ситуацію. У той час коли насправді вони можуть служити для виборців певним помічником.

Тим не менше використання мобільних та інших цифрових технологій у політичному процесі має неймовірні переваги для громадян та політичних партій. Саме на мобільні технології як засіб політичної комунікації повинні вони ставити в осяжному майбутньому.

Але політичні партії обов'язково повинні звертати увагу на виявлені проблеми та скарги людей щодо цього методу та відповідно адаптувати свої кампанії.

Якщо виборці відчувають, що поваги до їх конфіденційності дотримуються, і у них є вибір "взяти участь чи ні", вони з більшою ймовірністю долучаться до виборів.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство