Чому великі групи людей часто приходять до одних і тих самих висновків?

Люди розуміють світ, розділяючи речі за категоріями і називаючи їх.

«Це кола». "Це дерево". «Це камені». Це один зі способів зрозуміти наш світ.

Тим часом існує дивне поєднання між різними культурами - хоча всі живуть в різних місцях, у всіх дуже різні обставини, але в різних культурах використовуються в основному одні й ті ж категорії.

"Це велика наукова загадка, - каже Деймон Чентола з Пенсільванського університету. - Якщо люди такі різні, чому антропологи знаходять одні і ті ж категорії, наприклад, для форм, кольорів і емоцій, що виникають незалежно у багатьох різних культурах? Звідки ці категорії і чому незалежні популяції настільки схожі"?

Чентола - провідний автор нового дослідження Network Dynamics Group (NDG) зі Школи комунікації Анненберг, опублікованого в журналі Nature Communications. У ньому вивчається, як відбувається така категоризація.

Деякі вчені припускають, що ці категорії - вроджені і закладені в нашому мозку заздалегідь, але дослідження говорить, що це не так. Його автори припускають, що це більше пов'язано з динамікою розвитку великих груп або спільнот.

Дослідники перевірили свою теорію на 1480 учасниках, що грають в «групову гру» онлайн через платформу Amazon Mechanical Turk. Людей об'єднували в пари або ділили на групи з 6, 8, 24 або 50 осіб. Кожній парі і групі було доручено класифікувати символи, зображені вище, і вони могли бачити відповіді один одного.

Маленькі групи придумали зовсім відмінні категорії - в ході експерименту було отримано близько 5000 пропозицій за категоріями, в той час, як великі групи придумали системи категоризації, які були практично ідентичні один одному.

"Не дивлячись на те, що ми це прогнозували, я, тим не менш, був приголомшений, побачивши, що це дійсно відбулося. Цей результат кидає виклик багатьом давнім уявленням про культуру і про те, як вона формується", - каже Чентола.

Це єдність не зводиться до того, що в групи об'єднували людей зі схожим мисленням.

"Якщо віднести людину до невеликої групи, - каже дослідник Дуглас Гильбо, - він з набагато більшою ймовірністю прийде до системи категорій, яка буде дуже оригінальною і специфічною для нього. Але якщо віднести цю людину до великої групи, то можна передбачити систему категорій, яку вони в кінцевому підсумку створять, незалежно від того, яку унікальну точку зору представить ця конкретна людина".

Чому це відбувається?

Вражаючі результати експерименту відповідають попереднім дослідженням, проведеним NDG, в яких вивчалися переломні моменти для поведінки людей в мережах.

Це дослідження дійшло висновку, що після того, як ідея стає предметом обговорення у великому об'єднанні людей, вона стає неймовірно популярною, знову і знову спливаючи в розмовах з достатньою кількістю людей. У структурах з 50 і більше осіб такі ідеї в кінцевому підсумку досягають критичної маси і стають переважаючою думкою.

У невеликій громаді цього не відбувається, бо менша кількість взаємодій дає ідеї менше можливостей закріпитися.

Не тільки категорії

Висновок дослідження відкриває цікаву практичну можливість: чи будуть рішення великих груп щодо категоризації менше схильні до впливу індивідуальних упереджень окремих учасників?

З огляду на це питання, дослідники зараз вивчають модерацію контенту в Facebook і Twitter. Вони намагаються зрозуміти, чи будуть рішення платформ за класифікацією контенту більш розумними, якщо їх будуть приймати великі групи, а не окремі люди, що працюють в цих компаніях.

Також вони задумалися над тим, що більш широкі об'єднання лікарів і медичних працівників могли б краще ставити діагнози, уникаючи таких упереджень, як расизм або сексизм, які можуть затьмарити судження окремих практикуючих лікарів.

"Соціальні проблеми виникають знову і знову в кожній культурі, - зазначає Чентола. - Тому деякі люди вважають, що ці проблеми - невід'ємна частина людської природи. Наше дослідження показує, що ці проблеми притаманні соціальному досвіду людей, а не ним самим. Якщо ми змінимо цей соціальний досвід, то зможемо змінити і те, як люди класифікують речі, і вирішити деякі великі світові проблеми".

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство