Чи технологія 5G настільки хороша, як думають розумні міста?

Згідно з підрахунками, до 2025 року в світі буде понад 1,1 мільярда підключень 5G, що становитиме 15% від загального обсягу з'єднань. Бездротові з'єднання 4G та 5G додадуть приблизно 67% від загальної кількості мобільних з'єднань по всьому світу. Звіти показують, що пристрої з технологією 5G можуть бути майже в 1000 разів швидшим, ніж пристрої з 4G.

Світ чекає, щоб випробувати магічну швидкість п'ятого покоління, тобто технологію 5G. Розумні міста по всьому світу готуються вітати нову еру технології 5G, яка внесе багато змін у існуючу інфраструктуру у міському просторі. Але як ці зміни вплинуть на звичайну людину та кваліфікований персонал (різними способами), поки не зрозуміло.

Але зараз настав час зрозуміти різні проблеми, пов'язані з цим. Отже, дізнаймось, чи справді 5G-технологія є справжнім благом для розумних міст!

Завдання 1 - вартість

Будь-яка технологія, яка призначена для розгортання для практичного використання, не повинна бути надмірно дорогою. Однак масове впровадження технології 5G спочатку може зіткнутися з цим завданням. Передбачається, що щорічні інвестиції, необхідні для модернізації існуючої інфраструктури до 5G, перевищать 200 млрд. Наприклад, дослідження 2016 року показало, що загальнодержавне покриття 5G для США, імовірно, коштуватиме понад 300 мільярдів доларів. Більше того, операторам також доведеться внести високі ціни на модернізацію своєї існуючої інфраструктури, щоб закупити нові пристрої та антени, необхідні для систем 5G. Отже, навіть початкові плани плати за перехід, швидше за все, будуть дорожчими, ніж ті, які є в даний час. Попри те, ціна може врешті знизитися, щоб задовольнити зростаючі потреби споживачів.

Завдання 2 - Покриття та радіочастоти

Згідно з повідомленнями, 5G-технологія, очевидно, буде використовувати частоту 6 ГГц або нижче. Тут проблема полягає в тому, що ця радіочастота вже використовується супутниковими каналами зв'язку та низкою інших типів сигналу. Оскільки цей діапазон частот уже перевантажений, існує ймовірність деяких затримних проблем із передачею даних. Ще одним складним фактором є те, що мережеві комірки 5G будуть пропонувати менший рівень покриття, ніж аналоги 4G, а це означає, що для просування 5G як основної мережі потрібно буде більше веж стільникових мереж.

Завдання 3 - Безпека

Попри те, що технологія 5G визнана за її розвиненою обчислювальною та мережевою потужністю, існує невизначеність, як вона буде керувати критичними проблемами безпеки та конфіденційності. У звіті за 2017 рік було оприлюднено, що і 3G, і 4G піддавалися атакам типу "stringray”. Щоб зробити технологію життєздатною та подолати всі перешкоди, оператори повинні забезпечити інтеграцію надійних стандартів безпеки кінцевої точки розпізнавання та усунення зловмисних програм. Крім того, 5G-системам знадобляться кращі системи управління ідентичністю. Хмарні мережі та віртуалізація даних відіграватимуть важливу роль у просторі 5G. Завдання 4 - Кваліфікований персонал

Масове впровадження технології 5G на глобальному рівні вимагатиме величезної кількості висококваліфікованих інженерів програмного забезпечення та мереж передачі даних. Оскільки розгортання 5G в основному призведе до капітального ремонту існуючої інфраструктури, підготовка кваліфікованих працівників буде вирішальним. Кожна фаза 5G потребує навчання концептуалізації, встановлення, розгортання, технічного обслуговування та виявлення несправностей, ремонту і налагодження. У домені розробки мобільних додатків розробникам та тестерам потрібно буде співпрацювати, щоб створити 5G-сумісні програми.

Завдання 5 - стурбованість здоров’ям

Понад 180 вчених і лікарів з 36 країн про небезпеку, пов'язану з 5G, що призведе до значного збільшення мимовільного опромінення електромагнітним випромінюванням (стільникові вежі випромінюють радіочастотне випромінювання). Вчені попросили ЄС дотримуватися Резолюції Ради Європи 1815 з проханням створити незалежну робочу групу для переоцінки наслідків для здоров'я. Крім того, вони також закликають відкласти розширення мережі 5G, поки наукові потенційні ризики для здоров’я, пов'язані з людиною та довкіллям, не будуть всебічно досліджені.

Вежі 5G небезпечніші за інші стільникові вежі, оскільки мають надвисоку частоту та надвисоку інтенсивність. Більше того, менші міліметрові хвилі меншої довжини, використовувані в 5G, не дуже далеко подорожують. Тому міні-комірчасту вежу потрібно встановлювати кожні 2 - 8 будинків. Це ще більше збільшить опромінення радіочастотним випромінюванням, коли ми вже живемо в умовах, зайнятих радіацією ві 2G, 3G, 4G та WiFi. Насправді ми вже маємо докази того, що RF-EMF має несприятливий вплив на людину та навколишнє середовище.

Брюссель - перше місто, яке блокує плани для пілотної технології 5G

Уряд Брюсселя заблокував плани пілотної технології 5G, оскільки він не в змозі виміряти рівні випромінювання від 5G антен. У Брюсселі діє один з найсуворіших радіаційних норм у світі з обмеженнями до 6 вольт на метр.

Нещодавно Бельгійський інститут поштових послуг та телекомунікацій (БІПТ) запропонував Брюсселю збільшити норми, щоб місто могло отримати користь від технології 5G. Міністри прийняли збільшення до 9В / м у приміщенні та 14,5В / м на відкритому повітрі.

Компанія Orange заявила про плани розміщення 5G у Брюсселі, але Селін Фремо, міністр з питань житла, якості життя, навколишнього середовища та енергетики в уряді столиці Брюсселя, не схвалює подальшої діяльності через проблеми, які мають величезні антени MIMO ' t. Крім того, вона розуміє переваги 5G у таких сферах, як мобільність та здоров'я. Однак вона сказала, що громадяни Брюсселя не будуть "лабораторними кроликами", і впровадження 5G буде припинено, поки радіація не буде точно виміряна.

Початок розгортання 5G у Швейцарії змусило компанію Swisscom опублікувати факти, пов'язані з 5G, на тлі зростаючої дезінформації та занепокоєння споживачів, пов'язаних з такими проблемами, як високочастотні 5G радіаційні вбивства, використання 5G військовими в якості зброї та спричинення раку частотами 5G. Swisscom регулярно інформуватиме про оновлення, пов'язані з 5G.

Крістіан Нойхаус, прес-секретар Swisscom заявив Швейцарському суспільному телебаченню, що частоти, пов’язані з 5G, такі ж, які ми використовуємо роками. Вони були вивчені у тисячах досліджень, і навіть жодне з них не змогло надати наукових доказів того, що 5G призведе до серйозних ризиків для здоров'я.

Близько 18 телекомунікаційних компаній, серед яких AT&T, Telstra, Verizon, Vodafone та інші, готуються до випуску пристроїв 5G цього року у 2019 році. Буде цікаво спостерігати, як технологія може використати свою потужність та найкращим чином вирішити проблеми. .

Ера 5G вже приходить. Але перед її створенням, ми сподіваємось, що технологія буде повністю проаналізована та зрозуміла - це стосується розумних міських органів влади, телекомунікаційних компаній і навіть кваліфікованого класу, який бере участь у її розробці.

Нам потрібно залишатися оптимістичними, але в той же час залишатися обережними!

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство