Діти Святошина втрачають Будинок культури

Ми, мешканці Святошинського району, батьки, звичайні громадяни звертаємося до Вас з проханням сприяти вирішенню питання щодо збереження та відновлення культурного центру (до останнього часу культурно-розважальний клуб «Бінго», колишній Палац культури Київського авіазаводу) за адресою проспект Перемоги, 112-А, та передати його до комунальної власності відповідно до закону Україну «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» від 17.11.2009 № 1559-VI .

Стало відомо, що новим власником клубу «Бінго» стала корпорація «АТБ», у зв’язку з чим нависла загроза назавжди втратити останній в мікрорайоні невеликий культурний майданчик. У другій частині тієї ж будівлі знаходиться культурно-просвітній заклад «Центр культури «Святошин», де займаються близько 1000 дітей.

«Центр культури «Святошин» об’єднує 19 аматорських, дитячих і дорослих колективів та студій, серед яких вокально-хоровий колектив «Кантилена», колектив Фольк-Данс-Груп «Київ-Політ», зразковий хореографічний ансамбль «Соколята», зразкова студія степу «Чарлі», майстер класи, клуб спортивних танців, які зберігають мистецькі традиції та збагачують культурні надбання українського народу.

У концертному залі клубу «Бінго» виступали всесвітньо відомі професійні колективи та музичні гурти, проводились спортивні змагання, репетиції артистів цирку, тренування танцюристів, борців для виступу на міжнародних змаганнях.

Ми вважаємо неприпустимим сусідство дитячого Центру культури з маркетом (вже шостим в районі метро «Святошин»), де продаватиметься алкоголь та будуть знаходитися продуктові склади. Важливо відзначити, що в 70-90-х рр.

Палац культури Київського авіазаводу був головним культурним майданчиком Святошинського району (велика та мала сцена, концертний зал на 1012 місць, кіно-лекційний зал на 480 місць, фойє, танцювальні зали).

Унікальна споруда була зведена будівельниками та працівниками заводу у 1970 році за проєктом архітектора В. І. Єжова («Заслужений архітектор України», Віце-президент Української академії архітектури, член Президії Національної спілки архітекторів України, почесний академік Національної академії мистецтв України, академік Академії будівництва та інженерних наук України, член Міжнародної академії архітектури) - головного архітектора Києва (1981-1987), серед робіт якого: шкільне містечко на 4000 учнів, станції метро «Вокзальна» та «Либідська», Бердянський міський Палац культури ім. Т.Г. Шевченка.

Тому маємо надію, що така будівля представляє собою архітектурну цінність як спадок епохи Радянського модернізму. На той час населення району складало близько 35 000 осіб і наявність такого великого культурного центру цілком задовольняла потреби жителів району, але зараз населення району складає близько 400 000, у районі катастрофічно не вистачає установ для дітей, їхнього культурного розвитку та дозвілля.

На сьогоднішній день у мікрорайоні будуються ЖК «Святобор» на 1915 + 191 квартир, ЖК «Шале» на 475 квартир, ЖК «Академ Парк» на 696 квартир, що означає збільшення кількості дітей на 3000-3500 чоловік.

Така вражаюча забудова мікрорайону спонукає нас боротися за центри дозвілля, спортивного та культурного розвитку, захищаючи права дітей на освіту.

Дивіться також

Громада має значення Події