Дорого чи дешево? Від чого залежить ціна на пляшку вина

Існує безліч теорій та упереджень стосовно вартості та якості вина. Хтось вважає, що чим дорожчий вміст келиха, тим краще він буде смакувати. Але насправді, ціна напою може значно варіюватися залежно від різних факторів. Тож, чи справді дороге вино — найкраще?

Як на біле, так і на червоне вино ціна залежить від багатьох факторів. 

  • Походження. Виноградники з регіонів, відомих своїми сортами вищого класу, а також виноробні з шанованою репутацією виробляють вина, які мають відповідні ціни.
  • Сорт, тип і клон винограду. Не всі види винограду утримуються за однакових умов. Деякі сорти, такі як Каберне Совіньйон або Мерло, є примхливими та недешевими в догляді. Вони використовуються для виготовлення дорожчих вин.
  • Техніки виробництва. Кожне вино передбачає свій метод виготовлення. Залежно від складності цього процесу напій отримує різну ціну, адже було витрачено різну кількість ресурсів.
  • Витримка. Час та матеріал, у якому вино достигає, впливають на вартість
  • Пакування. Традиційний варіант з корком з однойменного дерева коштує більше за аналоги — синтетичні, пресовані, скляні пробки або гвинтове коркування.
  • Популярність. Якщо вино має попит, то, за законами ринку, його вартість зросте.
  • Маркетинг. Деякі вина дорожчі просто через високий статус бренду.

Поширені стереотипи щодо ціни вина

Існує кілька міфів щодо недорогих напоїв, але вони не витримують серйозної критики.

  1. Всі дешеві вина – порошкові. Насправді таких взагалі не існує. Це пов’язано з технологією виробництва: вино виготовляють з ферментованого виноградного соку. Просто іноді виробники використовують сировину по два-три рази, чим здешевлюють продукт та знижують його органолептичні якості.
  2. Якісне вино не фарбує губи. У процесі виробництва червоного вина використовуються шкірки винограду, які містять таніни. Ці речовини й стають причиною кольорових губ. Різні вина мають у складі різний рівень танінів, тож і пігмент на вустах може бути як яскравим, так і ледь помітним.
  3. Від хорошого вина не буває похмілля. Насправді на те, як ви почуватиметеся на ранок, впливає багато факторів, і це не лише кількість випитого. По-перше, чим міцніше вино, тим більша ймовірність похмілля. По-друге, напій з помірним рівнем танінів матиме менші наслідки для організму. По-третє, вино – це алкогольний продукт, який містить етанол. Саме ця речовина є токсичною для організму і викликає відчуття сп'яніння. Для кожного прийнятний рівень етанолу різний, тому нормально, що в когось буде похмілля від одного келиха, а в когось не буде і після пляшки.

Отже, обираючи вино звертайте увагу не тільки на цінник, а й на інші його характеристики. Дорожче — не завжди значить якісніше.