Дослідження: Демократія сприяє економічному зростанню

Поки існувала демократія, існували скептики демократії - від Платона про масове правління, до сучасних критиків, які стверджують, що авторитарні режими можуть прискорити економічні програми.

Проте нове дослідження, що велося в співавторстві економіста MIT, показує, що, коли йдеться про зростання - демократія значно збільшує розвиток. Справді, країни, які перейшли на демократичне правило, відчувають 20-відсоткове зростання ВВП протягом 25-річного періоду, порівняно з тим, що б сталося, якби вони залишилися авторитарними державами, повідомляють дослідники.

"Мені не дивно, що це має бути великим ефектом, оскільки це велика подія, і не демократичні устрої, диктатури, зіпсували усе в багатьох країнах", - говорить Дарон Асемоглу, економіст MIT і співавтор нового статті про це дослідження.

В цілому, зазначає Асемоглу, при демократії використовують широкі інвестиції, особливо у сфері охорони здоров'я та людського капіталу, яких немає в авторитарних державах. «Багато реформ, які сприяють росту, позбавляються від особливих послуг, які недемократичні режими зробили для своїх громадян. Демократії - це набагато більше реформ, - каже він.

Стаття «Демократія викликає зростання» опублікована цього місяця в Журналі політичної економії. Співавторами є Асемоглу, який є професором економіки в MIT Елізабет та Джеймсом Кілліаном; Суреш Найду, доцент кафедри економіки, міжнародних та державних справ у Колумбійському університеті; Паскуаль Рестрепо, доцент кафедри економіки в Бостонському університеті і Джеймс Робінсон, політолог і економіст Школи публічної політики Харріса при Університеті Чикаго.

Вивчення "комутаторів"

Асемоглу і Робінсон працювали разом протягом майже двох десятиліть на дослідженнях, пов'язаних з взаємодією інституцій, політичних систем і економічного зростання. Поточний документ є одним з продуктів цієї дослідницької програми.

Для проведення дослідження дослідники дослідили 184 країни в період з 1960 по 2010 рік. За цей час було 122 демократизації країн, а також 71 випадок, в яких країни перейшли від демократії до недемократичного типу влади.

Дослідження зосереджується саме на випадках, коли країни змінили форми правління. Це тому, що, частково, просто оцінка темпів зростання в демократичних країнах і не демократіях у будь-який час не дає корисних порівнянь. Китай, можливо, зростав швидше, ніж Франція в останні десятиліття, зазначає Асемоглу, але "Франція - розвинена економіка, і Китай почав з 1/20 доходу на душу населення Франції" серед багатьох інших відмінностей.

Замість цього, Асемоглу і його колеги мали на меті «задати більш чітке контрфактичне питання» про те, як країна зробила б з іншою формою правління. Щоб належним чином розглянути це, він додає: "Очевидне, що потрібно зробити, це зосередитися на комутаторах" - тобто країни, які переходять від одного режиму до іншого. Уважно відстежуючи траєкторії зростання національних економік в цих умовах, дослідники прийшли до свого висновку.

Вони також виявили, що країни, які демократизувалися протягом останніх 60 років, як правило, робили це не у випадкові моменти, а в часи економічного лиха. Це проливає світло на траєкторії зростання демократій: вони починають повільно, намагаючись відскочити від економічних страждань.

"Диктатури руйнуються, коли у них є економічні проблеми", - каже Асемоглу. Але тепер подумайте, що це означає. Це означає, що ви маєте глибоку рецесію безпосередньо перед демократизацією, і ви будете мати низький ВВП на душу населення протягом кількох років, тому що ви намагаєтеся оговтатися від цього глибокого занурення. Таким чином, ви збираєтеся бачити кілька років низького ВВП під час демократії ».

Коли ця історія більша, Асемоглу каже: «Ми знаходимо, що (економіка при демократії) повільно починає підніматися. Отже, через п'ять-шість років вони не набагато багатші, ніж не демократичні країни, але за тимчасовий горизонт від 10 до 15 років вони стають трохи багатшими, а потім до кінця 25 років вони стають багатшими. "

Інвестування в людей

Що стосується основних механізмів, що діють у поліпшеній економіці демократій, Асемоглу зазначає, що демократичні уряди, як правило, оподатковують і інвестують більше, ніж це роблять авторитарні режими, особливо в медичній допомозі та освіті.

- Це, до речі, вражає, - каже Асемоглу. - У нашій вибірці є деякі реальні демократичні кошики. ... Але, незважаючи на це, я б сказав, результат є. І незважаючи на очевидно сонячні результати цього документа, Асемоглу попереджає, що немає ніяких гарантій щодо політичного майбутнього країни. Демократичні реформи не допомагають кожному в суспільстві, і деякі люди можуть вважати за краще дозволити демократії зійти на ні для власних фінансових або політичних вигод.

«Можна бачити цю статтю як оптимістичну, хорошу новину, в якій демократія є безпрограшною», говорить Асемоглу. - Моє дослідження - це не гарна новина. … Хоц ця стаття говорить, що демократія є корисною для економічного зростання, але це не робить самсу статтю наставленням до дії ».

У вибірці досліджень, Асемоглу додає: «Ми маємо майже вдвічі більше демократизацій, ніж розворотів до авторитаризму, але останні 10 років ця цифра зменшується. Тому демократія не процвітає зараз. Важливо зрозуміти, що таке переваги демократії і де є її лінії розлому.

Підтримка досліджень була надана Фондом Бредлі та Науково-дослідною ініціативою з багатопрофільного університетського дослідження армії в Чикаго.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство