Довіра ж є головною складовою соціального капіталу

Довіра ж є головною складовою соціального капіталу і, як свідчить низка досліджень, безпосередньо залежить від рівня нерівності у суспільстві.

З проблемою зниженням рівня довіри – стикаються не тільки в Україні, а й в США, де економісти і перевірили низку гіпотез на цю тему.

Ось що пише в журналі «Фінанси та розвиток» за березень 2017 – професор економіки в Єрусалимському університеті та науковий співробітник Центру досліджень у галузі економічної політики Ерік Гулд, старший економіст ОЕСР Олександр Хейзен:

«Протягом останніх 40 років рівень загальної довіри у США помітно впав. З початку 1970-х років частка тих, хто відповідав, що більшості людей можна довіряти, скоротилася з 50% до 33%. А економічна нерівність, що зростає, зазвичай вважається важливою причиною зниження довіри, і вона може призводити до менш справедливих економічних результатів або викликати розбіжності між соціально-економічними групами. Наприклад, дані Загального соціологічного анкетування у США показують, що довіра нижча у тих штатах, де високо нерівність. Всесвітнє обстеження життєвих цінностей показує, що довіра вища у суспільствах із вищим рівнем рівності.

Відомості по США демонструють, що зростанням нерівності пояснюється 44% зниження довіри. Нерівність усередині соціально-економічних груп, визначених відповідно до рівня освіти, віком і видом економічної діяльності, послаблює довіру та соціальний капітал, чого не можна сказати про нерівність між групами людей з різним рівнем освіти. Коли люди бачать зростаючий розрив у доходах серед людей того ж віку, рівня освіти та виду діяльності, як вони самі, то довіра падає. Але якщо розрив стосується людей, які здобули іншу освіту та обрали роботу в іншій області, то довіра ніяк не страждає. Одним із пояснень є те, людям простіше зрозуміти і прийняти нерівність, пов'язану з індивідуальними рішеннями людей про власний життєвий вибір та вкладення у свій людський капітал. Однак якщо успіх чи несподівані фактори створюють розкид у рівні доходів, то люди втрачають віру в інших людей та державу.

Зниження довіри та соціального капіталу викликає занепокоєння не тільки через його вплив на соціальну згуртованість; ця обставина також може мати економічні наслідки. Довіра сприяє економічному зростанню в цілому, стимулюючи конкретні фактори зростання, такі як міжнародна торгівля, розвиток фінансової сфери, інновації, підприємництво та продуктивність на рівні підприємств. Наприклад, відсутність довіри до фінансової системи може змусити людей не робити інвестиції на фондовому ринку».