Динаміка розвитку відцентрових насосів: від принципів до сучасних рішень

Насос відцентровий – це гідродинамічний тип помпи, який виконує свої функції завдяки самостійно створених рухів. Така технічна особливість дала можливість вирішити такі сучасні питання, як оперативне нагнітання та всмоктування рідини з різними фізичними/хімічними якостями без заподіяння шкоди довкіллю.

Основні сфери застосування

Центробіжний насос має високі технічні характеристики, які дозволяють виконувати безліч виробничих процесів. Завдяки таким особливостям агрегат широко застосовується в таких сферах:

  • сільськогосподарська промисловість – основним призначенням апарату в цій обласні є налагодження безперервного водопостачання до необхідних точок споживання (садівництво, фермерство, зрошування полів);
  •  морська сфера – відцентрова помпа виступає в цьому секторі елементом безпеки, бо допомагає підтримувати водний баласт та ефективність навігаційних маневрів;
  • нафтохімічна промисловість – агрегат знайшов своє застосування в цій сфері через здатність перекачувати рідини з різними фізичними та хімічними показниками (висока температура, густина, вага);
  • машинобудівельний сектор – велика потужність обладнання дає змогу застосовувати його під час складних промислових процесів, а саме, обробка різноманітних поверхонь в гальванічних ваннах;
  • очищення стічних вод – агрегат відповідає за своєчасне переміщення забрудненої рідини на промислових та цивільних підприємствах.

Широке застосування відцентровий насос має в домашньому господарюванні. Агрегат використовують вдома або на дачі в Києві з такими цілями, як подача чистої води з відкритих водойм або колодців.

 

Головні особливості гідродинамічного обладнання

Центробіжний насос належить до категорії виробничого обладнання, яке характеризується наявністю великої кількості переваг:

  1. Великий коефіцієнт корисного використання. Рівень КПД агрегату в відсотковому співвідношенні становить 92-95%. Такий показник свідчить про те, що апарат здатний перекачувати до 900м3 за годину, а висота напору при цьому буде сягати приблизно 2000 метрів (наведені параметри стосуються надпотужних насосів).
  2. Широкий модельний ряд. Помпи відцентрові випускаються з горизонтальним або вертикальним типом забору, а також з магнітним приводом. Велика варіація обладнання дозволяє використовувати певний тип відповідно потреб середовища та виробництва.
  3. Надійність та якість. Усі елементи агрегатів виготовлені з матеріалів, які мають високу стійкість до корозії та динамічного навантаження. Завдяки таким можливостям термін корисного використання перевищує більше 10 років.
  4. Доступна вартість. Ціна на насосне обладнання знаходиться в прийнятних межах, що дозволяє придбати агрегат як великому підприємству, так і пересічному громадянину для свого дома.

Ще однією вагомою перевагою пристрою є просте технічне обслуговування, яке в основному зводиться до регулярного змащення підшипників.