Серед країн, у яких проводилося дослідження, найнижчий рівень довіри до бізнесу, влада, медіа та НКО — у Росії (39 пунктів), а найвищий — у Китаї (89), ОАЕ (76), Індонезії (75).

У середньому у світі рівень довіри до цих інституцій знаходиться на середньому рівні 56 пунктів.

Згідно з методикою звіту, кількість пунктів від 60 до 100 позначає «Довіряю», від 50 до 59 – «Нейтрально», менше ніж 49 – «Не довіряю».

Якщо брати кожну інституцію окремо, то найбільше у світі довіряють бізнесу (61 пункт), найменше — медіа (50 пунктів). До речі, на початку 2020 року максимальний рівень довіри був у держави (65), далі йшов бізнес (62), медіа знову мали останнє місце (56).

Щодо бізнесу та НКО, то респонденти відзначили ці дві категорії як ті, що швидше об'єднує суспільство, ніж роз'єднує. У випадку медіа та держави ситуація зворотна — вони поділяють людей.

Найнижчий рівень довіри до традиційних медіа у росіян (35 пунктів), японців (39), південних корейців та американців (по 43).

Соцмережам найменше довіряють у Франції (19), Німеччині (20) та Канаді (21).

Найменше фейкових новин як знаряддя в управлінні суспільством бояться в Голландії, Японії, Франції та Великій Британії.

Найбільше – в Іспанії, Індонезії та Малайзії.

На думку респондентів, найкраще проблеми суспільства вирішує бізнес. Найгірше — влада (вона програла навіть медіа).

Якщо говорити про професії та посади, то найбільшу довіру, на думку учасників дослідження, мають вчені (75), «мої колеги» (74), «мій керівник» (66), представники місцевої охорони здоров'я (63). За рік ці показники зросли.

Найменшою довірою користуються:

  • лідери урядів (42)
  • журналісти (46)
  • очільники компаній (49).

67% опитаних вважають, що журналісти брешуть (+8% до минулого року). На другому місці за рівнем брехні – лідери урядів (66%, +9%), на третьому – бізнес (63%, +7%).