Ердоган домовився про візит Путіна до Туреччини

"Заявивши, що під час російсько-української війни не слід робити кроків, які можуть призвести до ескалації напруженості, президент Ердоган наголосив на важливості Чорноморської ініціативи, яку він розглядає як "міст миру"", — ідеться в заяві.

Ердоган також повідомив під час розмови, що ціни на зерно, які знизилися на 23 відсотки, поки діяла зернова угода, збільшилися на 15 відсотків за останні два тижні.
Нагадаємо, що 17 липня Росія офіційно вийшла із зернової угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське продовольство з чорноморських портів, і відкликала гарантії безпеки судноплавства. Після цього російські військові почали бомбити українські порти та елеватори.

Газета Wall Street Journal із посиланням на дипломатів і аналітиків писала, що Росія відмовилася від продовження зернової угоди після того, як Ердоган "розлютив" російську владу, повернувши Україні захисників "Азовсталі" та схваливши вступ Швеції до НАТО.

За даними видання, Путін після цього ігнорував запити Ердогана, який пропонував провести переговори про продовження зернової угоди.

У Кремлі за підсумками розмови Путіна та Ердогана заявили,  що Росія готова повернутися до «зернової угоди», «щойно Захід буде на ділі виконувати всі зафіксовані зобов'язання перед Росією».

Для продовження дії «зернової угоди» Росія вимагала низки поступок у санкційних обмеженнях. Ідеться про підключення підсанкційного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT, «розмороження» закордонних рахунків російських компаній, розблокування транспортної логістики та страхування, реанімацію аміакопроводу Тольятті — Одеса тощо.
Зазначимо, що Туреччина не підписала і не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Тож Путіну в Туреччині не загрожує арешт за ордером МКС