Fanpage: історія успіху, як італійський веб-сайт, який пройшов шлях від сайту пліток до престижних нагород

На початку 2010-х в Італії з'явилася сторінка на Facebook, якій судилося стати одним із найуспішніших розслідувальних проектів у країні.

Втім, спочатку Fanpage була просто ресурсом із купою різноманітних новин на будь-які теми.

Потім засновник і головний редактор проекту Франческо Канчелатто вирішив, що настав час зайнятися чимось іншим. І почав наймати журналістів, котрі писали перші ексклюзивні матеріали. Так сторінка на Facebook перетворилася на сайт із кількома авторськими колонками та новинами на теми від чуток про знаменитостей до криміналу.

Ну а далі вирішили відкрити власний відділ розслідувань. Він отримав назву Backstair. Його журналісти часто діяли під прикриттям, використовуючи напівшпигунське обладнання.

А рано вранці в лютому 2018 року в редакцію Fanpage в Неаполі вломилися поліцейські та влаштували облаву. Причиною стало розслідування, опубліковане напередодні і що розповідає про зв'язки лише обраних політиків зі злочинними угрупованнями, що контролюють збирання та утилізацію сміття.

Після того дня маленький сайт Fanpage.it став найвідомішим проектом розслідування Італії. А вдячні читачі почали приносити до офісу піцу.

Редакція, що складається з журналістів, яким немає 30, з того часу зробила кілька великих матеріалів про священиків, політиків, бізнесменів.

У грудні сайт був близько 49 млн переглядів (за даними Similarweb), на сторінку видання в Facebook підписано понад 8,4 млн користувачів. На Youtube - 2,66 млн. У Instagram - 1,7 млн.