ФБР розслідує спробу зламу результатів електронного голосування у Західній Вірджинії

Державний секретар Західної Вірджинії Мак Уорнер заявив: "На виборах минулого року ми виявили діяльність, яка, можливо, була спробою вплинути на процес електронного голосування в Західній Вірджинії. Жодного проникнення не відбулося, і протоколи безпеки для захисту нашого виборчого процесу працювали так, як було задумано. IP-адреси, з яких проводилася атака, передані у ФБР для розслідування".

Електронне голосування було запроваджено на виборах у Західній Вірджинії у 2018 році, задля того щоб дозволити військовим та громадянам за кордоном прийняти участь у голосуванні.

Система, створена компанією Voatz, використовує для ідентифікації користувачів біометричну перевірку ідентичності та технологію blockchain.

Цей інструмент був протестований у двох округах Західної Вірджинії під час першого туру голосування у травні 2018 року .

Уорнер заявив, що це повідомлення є скоріше попередженням, тому що "ми вважаєм за необхідне попередити, що будь-яка спроба вплинути на результат голосування буде передана на розслідувана ФБР". 

Також він додав: "Я хочу запевнити всіх у Західній Вірджинії, що абсолютно ніякого проникнення не відбулося, і результати голосування не були змінені. Тому можна вважати, що електронні вибори у Західній Вірджинії відбулись. Наша системи безпеки спрацювала на відмінно, як і було задумано".

Уорнер також зауважив, що навіть якою б не була хакерська атака за задумом "сама спроба атаки на вибори, означає кримінальне правопорушення".

CNN повідомляє, що можлива спроба злому була зроблена студентом, що досліджує вразливості безпеки, для саме перевірки цієї безпеки, а не через спробу змінити результати голосування.

Кандидат в президенти США Андрю Янг нещодавно заявив, що голосування має бути доступне через мобільні пристрої з верифікацією через блокчейн. Він стверджує, що модернізація голосування за допомогою технологій децентралізації може підвищити безпеку та відновити довіру до демократії. 

Водночас Сезар Серрудо, представник CTO в IOActive Labs, дослідницької фірми з інформаційної безпеки, заявив, що він вважає, впровадження цифрового голосування "просто божевільною ідеєю".

Він бачить більше ризиків, ніж можливостей у електронному голосуванні: "Нам потрібно мати надзвичайно безпечну систему, що дуже важко розробити на практиці. На сьогодні, "троянське" програмне забезпечення присутнє на більшості пристроїв, а тому неможливо довіряти інформації яку видає заражений пристрій".

Він додав, що якщо чийсь пристрій зламали, то голосування може відбутися і без відома користувача: "Так результат голосування буде збережено завдяки blockchain, і його більше не можна буде змінювати. Але чи можна вважати голосування без участі користувача таким що відбулось? Безпечне електронне голосування є дуже складним, і тільки один блокчейн - не рішення ".

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство