Gig economy (гігономіка) - нова бізнес-парадигма

Розвиток технологій розширило можливості заробляти і витрачати гроші. Так звана gig economy (економіка підробітків) змінює формат виконання завдань і відносини людей до роботи.

Економіка підробітків (гігономіка) складається з трьох основних компонентів:

  1. Незалежні мобільні працівники, які отримують оплату за виконані завдання або проекти. В цьому і є їх головна відмінність від працівників, які отримують відрядну або погодинну заробітну плату.
  2. Споживачі, яким потрібна певна послуга, наприклад, поїздка до пункту призначення, доставка товару або написання статті на сайті.
  3. Компанії, які безпосередньо пов'язують працівника зі споживачем, включаючи технологічні платформи.

Фактично гігіноміка - це розширення прав і можливостей робітників. Ця нова бізнес-парадигма яка дозволяє людям краще визначати власну долю і використовувати наявні у них активи у своїх інтересах.

Такі компанії, як Uber, Airbnb, Lyft, Etsy або TaskRabbit, сьогодні виступають в якості посередника, який з'єднує працівника зі споживачем. 

Вони полегшують людям можливість знайти швидку тимчасову роботу: від музичної вистави до ремонту крана. Однак основна відмінність між економікою підробітків і традиційним робочим режимом полягає в тому, що gig economy - це тимчасова робота, і людині платять тільки за цю конкретну роботу.

Переваги Гігономіки

Зростання популярності економіки підробітків говорить про те, що даний формат роботи підходить багатьом людям. Вони виділяють такі переваги:

  • Gig economy відмінно підходить для креативних людей. Зараз на фрілансі працює безліч копірайтерів, графічних дизайнерів, веб-дизайнерів, SMM-фахівців і т.д.
  • Постійне підвищення рівня своїх навичок. Ринок праці нікого не чекає, тому робоча сила стає все більш просунутою і освіченою з кожним днем. Потрібно постійно вчитися і йти в ногу з тенденціями галузі, щоб зберегти конкурентну перевагу.
  • Економічні вигоди для бізнесу. Короткострокові відносини між компаніями і працівниками є особливістю gig economy. Коли людина виконує певні завдання або проект віддалено, це скорочує витрати компанії.
  • Збільшення зайнятості населення. Гиг-економіка створила нові робочі місця і тим самим зменшила показники безробіття. Згідно зі звітом McKinsey, в США і країнах ЄС понад 160 млн людей працює на фрілансі. 
  • Цифрові платформи, такі як Uber, Airbnb, Upwork і Etsy, грають важливу роль в створенні великих ринків і створення робочих місць.

Виклики і недоліки економіки підробітків

У багатьох країнах гігономіка не визнається з боку уряду. Проте, економіка підробітків розвивається і впливає на ставлення людей до роботи.

Зараз вона зіткнулася з такими викликами і проблемами:

  • Зміна концепції роботи. Зростання gig economy змінює погляд людей на роботу, як таку. Замість традиційної системи, яка передбачає повний робочий день, роботу з понеділка по п'ятницю, деякі працівники віддають перевагу підробіткам. Гігономіка дає свободу, гнучкість і особисте задоволення.
  • Розробка робочої політики щодо економіки підробітків. Традиційна робоча політика була розроблена ще в ХХ столітті з урахуванням абсолютно іншої культури праці. Очікувалося, що працівники будуть працювати в одній компанії до пенсії. Але сучасна робоча сила gig economy працює позаштатно. Тому не отримує таких вигод, як медичне страхування.

Серед недоліків економіки підробітків виділяють:

  • Відсутність у фрілансерів пільг від компаній.
  • Неможливість просування по кар'єрних сходах.
  • Завищені очікування по заробітній платі на біржі фрілансу.
  • Відсутність можливостей для навчання та розвитку навичок для фрілансерів з боку компаній.

Економіка підробітків - це не нова концепція, але за останнє десятиліття вона почала серйозно розвиватися. Так, тільки за 2005-2015 роки кількість фрілансерів збільшилася на 19%.

Зараз в США 36% працівників працюють як на основній роботі в офісі, так і віддалено. У той же час 29% робочої сили пішло у фріланс. Майже 40% американської робочої сили в даний час отримує не менше 40% свого доходу за рахунок віддаленої роботи.

Більше 75% працівників кажуть, що не залишать фріланс, маючи при цьому основну роботу. В цілому, 90% американців відкриті для ідеї фрілансу, консалтингу або незалежної контрактної роботи.