Геолокація, мобільні додатки та пандемія

Італійський філософ Джорджо Агамбен вважає, що пандемія COVID-19 оголила важливу рису сучасних держав — будучи одного разу введено, надзвичайний стан має властивість ставати рутинним. 

Росія

23 березня прем'єр-міністр Михайло Мішустін доручив за чотири дні створити систему відстеження громадян, які перебувають у контакті з хворими коронавірусом. Система, яка повинна сповіщати людей про ймовірні контакти із зараженими, буде працювати на підставі «відомостей стільникових операторів про геолокацію стільникового телефону».

Ізраїль

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху ще в середині березня представив співзвучну ідею по боротьбі з коронавірусом: він дозволив службі безпеки ШАБАК аналізувати історію переміщень абонентів стільникового зв'язку, щоб встановити всіх, хто контактував із зараженими новим вірусом. В ізраїльській пресі відразу прозвучали питання про законність такого втручання в приватне життя; сам Нетаньяху посилався на успішний досвід Тайваню, який ввів подібні заходи першим. Спірну практику було вирішено затвердити надзвичайним указом в обхід голосування в парламенті. Верховний суд Ізраїлю дав владі країни час до 24 березня, щоб зробити стеження підзвітним Кнесету під загрозою повної її заборони.

Відразу після запуску система почала працювати не зовсім коректно, СМС з повідомленнями про контакт із зараженими і вимогою піти на карантин стали сипатися лікарям і медсестрам. У підсумку МОЗ Ізраїлю рекомендував медперсоналу лікарень не звертати уваги на СМС, «якщо персонал дотримується вимог безпеки».

Тайвань

Влада Тайваню застосувала проти коронавірусу так званий "електронний паркан", який став першою в світі системою контролю за дотриманням карантину через мобільні телефони. Принцип її роботи простий: співробітники поліції і місцева влада отримують повідомлення, як тільки людина покине будинок або вимкне свій телефон; у разі тривоги поліцейські повинні бути на місці вже через 15 хвилин після. Протягом дня кожен громадянин отримує два контрольних дзвінка, про час яких його не попереджають, тому піти, залишивши вимкнений телефон вдома, не можна.

Такий підхід до карантину виявився дієвим: станом на 23 березня на острові було зареєстровано лише 195 випадків зараження — проти 82 тисяч у Китаї.

Гонконг

У Гонконзі людям в ізоляції на руки одягають браслети, які передають сигнал додатку на телефоні; воно, в свою чергу, вимагає, щоб користувач зробив селфі з браслетом і стежить, щоб він не виходив на вулицю. Коли додаток активується, потрібно обійти всю квартиру по периметру, щоб пристрій запам'ятав план приміщення — пристрій зчитує не точне місце розташування людини, а тільки його переміщення щодо смартфона і стін.

Італія

Спалах COVID — 19 в Італії виявився найпотужнішим в Європі. Незважаючи на тижні жорсткого карантину з поліцейським патрулюванням вулиць і великими штрафами, багато італійців продовжують виходити на вулицю; через це мери охоплених епідемією міст закликають жителів сидіти вдома.

На Ломбардію припадає половина від загального числа жертв пандемії. За словами міністра охорони здоров'я регіону, місцева влада почала моніторити пересування користувачів стільникових телефонів, які відмовляються залишатися під замком.

З'ясувалося, що 40% місцевих жителів порушують умови карантину і переміщаються на відстані понад 300 метрів від будинку.

Польща

Польська влада запустила мобільний додаток»домашній карантин". «У людей з'являється вибір - або раптові візити поліції, або завантажити додаток», — висунув умови представник міністерства впровадження цифрових технологій.

"Відразу після активації програми ви отримаєте завдання... Яке? Сфотографувати себе. Це буде так зване базове фото, - пояснюється на сайті МОЗ Польщі. - Всім, хто встановив і активував наш додаток, ми відправимо по СМС запиту на виконання завдання зробити селфі. Геолокація і сучасний алгоритм розпізнавання осіб дозволить визначити, чи дійсно людина дотримується карантин в місці, зазначеному у формі місця розташування".

Робити селфі треба один або кілька разів на день; запити будуть надходити в "несподівані" моменти, і відіслати фотографію потрібно протягом 20 хвилин; після додаткового повідомлення в квартиру відправлять поліцейських. З кожним днем число поміщених під двотижневий карантин зростає, а за порушення його умов передбачені серйозні штрафи (до 5 тисяч злотих).

Сінгапур

На відміну від польського у сінгапурського додатку не потрібна геолокація, в ньому реалізований інший принцип: якомога більше громадян повинні завантажити TraceTogether і включити на телефонах Bluetooth — це «перша в світі спроба використовувати Bluetooth для відстеження контактів на національному рівні», підкреслюється на офіційному сайті.

Передбачається, що телефони місцевих жителів будуть регулярно обмінюватися даними про зближення перехожих, а всі історії зустрічей збережуться в самих телефонах. Коли у когось із користувачів діагностують COVID-19, він повинен буде передати дані зі свого телефону співробітникам МОЗ, щоб ті могли повідомити потенційних заражених.

"Ніякої геолокації та іншої особистої інформації не збирається!"- заспокоює закадровий голос в рекламі програми. План спрацював: за три дні TraceTogether встановили на телефони 620 тисяч осіб, і його код було вирішено зробити відкритим.

Південна Корея

Система стеження за громадянами обмежено застосовується і в Південній Кореї, влада якої відштовхується від досвіду боротьби з близькосхідним респіраторним синдромом (MERS) в 2015 році. З тих пір МОЗ наділене правом збирати і аналізувати зйомку з відеокамер, дані про використання банківських карт і місцезнаходження мобільних телефонів без судового ордера щодо як хворих, так і «потенційних пацієнтів».

У Південній Кореї, Китаї та інших країнах розроблені додатки для орієнтування в зараженому місті і перевірки вашого маршруту на можливість перетину з носіями вірусу; втім, творці такого софту покладаються на свідомість громадян, які, отримавши позитивні аналізи, повинні завантажувати історію своїх переміщень в додаток.

США

Американські IT-гіганти Facebook і Google також обговорюють з владою можливість використання даних про місцезнаходження телефонів для боротьби з поширенням вірусу — в тому числі, це дозволить перевірити, чи дотримуються абоненти безпечну дистанцію, і не допустити появи кластерів заражених. Washington Post пише, що приватні компанії будуть аналізувати дані анонімно, проте поки проект знаходиться на ранній стадії обговорення.

Іран

Спроба влади Ірану цифровізувати боротьбу з коронавірусом викликала скандал: на початку березня МОЗ почав розсилати на телефони громадян повідомлення з пропозицією встановити додаток AC19, який нібито дозволяє визначити, чи є у людини коронавірус, відповівши на питання про симптоми. З'ясувалося, що додаток запитує у користувача доступ до даних про місцезнаходження; запит при цьому показаний не на фарсі, а англійською мовою, якого багато іранців не знають. Більш того, 40% користувачів, на телефонах яких встановлені старіші версії операційної системи Android, такого запиту і зовсім не бачать.

11 березня міністр інформаційних і комунікаційних технологій Ірану Мохаммад Джавад Азарі Джахромі виклав у Твіттер карту з розташуванням трьох з половиною мільйонів користувачів; як саме використовуються владою ці дані, поки неясно. AC19 з магазину додатків Google в результаті також видалили.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство