Громадські ініціативи в Европі: швидкий огляд

Громадські ініціативи - це інструменти участі, які дозволяють громадянам впливати на свої місцеві установи, збираючи підписи. Зазвичай вони не вимагають великих зусиль і мають потенціал, щоб охопити широку аудиторію та зменшити соціальну упередженість.

Громадянські ініціативи - це прекрасний спосіб для громадян долучитися до місцевої політики. Але законодавча база дещо відрізняється у різних країнах. Скільки підписів вам потрібно, щоб ваше питання було включено до порядку денного у місцевих адміністраціях? Чи є результат вашої ініціативи громадянам дорадчим чи обов'язковим? Нумо подивімось, як кілька європейських країн використовують цей цінний політичний інструмент.

Сполучене Королівство

У Великобританії всі громадяни Великобританії можуть створити або підписати петицію. Будь-яка петиція, яку підтримують мінімум 5 громадян, офіційно публікується. Потім кожна петиція переглядається Комітетом з питань подання петицій, який відбирає петиції, які представляють інтерес, і має повноваження вимагати дії з боку уряду чи парламенту.

Якщо ваша петиція отримає 10 000 підписів, ви отримаєте відповідь від уряду. Якщо він отримає 100 000 підписів, це буде розглянуто для обговорення в парламенті.

Наразі найпопулярніша петиція закликає "скасувати статтю 50 і залишитися в ЄС". Петиція зібрала величезні 697732 підписи та знищує бар'єр у 100 000 підписів, який підносить петицію для обговорення в парламенті. Уряд ввічливо відповів, заявивши, що "уряд не скасуватиме статтю 50. Ми будемо шанувати результат референдуму 2016 року та працюватимемо з Парламентом над виконанням угоди, яка гарантує вихід з Євросоюзу".

Нідерланди

Нідерланди є однією з багатьох європейських країн, яка має конституційно встановлене "право на подання петиції". Це означає, що кожен громадянин має право направляти запити чи скарги у письмовій формі до відповідного державного органу.

Якщо ви є громадянином Нідерландів, який хоче обговорити свою тему в Палаті представників Голландії, вам потрібно зібрати 40 000 підписів. Петиції можна подавати на зміни усіх законів, але ваша громадянська ініціатива не може включати такі теми, як податки чи бюджети, або оскаржувати Конституцію чи принципи загальної пристойності.

На відміну від Великобританії, Нідерланди не мають урядового веб-сайту, який керує активними петиціями. Голландські петиції можна знайти тут. Деякі з найпопулярніших обговорюють попередні обстеження на рак молочної залози (397 608 підписів) або захист суперечливої ​​фігури «Пірат Зварте» (346 581 підпис).

Німеччина

У парламенті Німеччини є Комісія з петицій, яка виконує роль омбудсмана і відповідає за розгляд усіх петицій, запитів чи пропозицій, які подаються громадянами.

Якщо вашу петицію підписують понад 50 000 громадян, Комітет повинен вжити заходів та винести петицію на громадські слухання.

Як громадянин Німеччини або група громадян, ви можете подати свою петицію в режимі он-лайн на веб-сайті Бундестагу. Однак ми бачимо, що кількість підписів під цими петиціями значно нижча, ніж, наприклад, петиції Великобританії. Найпопулярніша громадянська ініціатива, петиція про заборону продажу ліків, що продають за рецептом через пошту, зібрала близько 10 233 підписів.

Бельгія (Фландрія)

В цьому плані Бельгія показала, що - це дивна країна. І має складну урядову структуру, яка відрізняє федеральний та регіональний уряди. Але якщо ми уважніше подивимось, то побачимо, що особливо у Фландрії є досить детальна структура для ініціатив і петицій громадян.

У Фландрії ви можете розпочати клопотання про будь-який з областей, що знаходяться під владою Фламанди (житло, просторове планування, освіта, охорона здоров'я, культура ...). І ви можете це зробити незалежно від вашого віку, національності чи ви живете у Фландрії чи ні. Якщо петиція зібрала щонайменше 15 000 підписів, людина, що запропонувала петицію може виступити із своєю ідеєю перед спеціальною комісією.

Існує відомий неурядовий веб-сайт, який розміщує і керує петиціями, але слідкуйте: онлайн-петиції не вважаються законними для фламандського уряду, оскільки підписи не є автентичними.

Найвідоміший приклад успішної петиції походить з 2005 року, коли фронт Doof Actie (фронт дій глухих) зібрав понад 71 330 підписів на користь офіційного визнання фламандської мови жестів. У 2006 році їхнє бажання було задоволено.

Франція

Свобода, рівність, братерство! Починаючи з 2008 року, будь-яка тема, що стосується Французької економічної, соціальної та екологічної ради, може бути подана до петиції. Будь-яка подана петиція повинна бути написана французькою мовою та підписана щонайменше 500 000 французькими (дорослими) громадянами або законними резидентами.

Французька економічна, соціальна та екологічна рада є консультативним органом і фактично не приймає та не змінює закони та положення. Швидше, він консультує законотворчі органи з соціальних та економічних питань та володіє владою впливу.

В Інтернеті збирається багато петицій, де обговорюються політика, культура, соціальні та всі інші теми. Наприклад, петиції про припинення використання ілюмінаторів у корів або заборону на ізоляцію молочних телят зібрали відповідно 104 569 та 77 4110 підписів. На відміну від Фландрії ці французькі петиції вважаються легітимними французькою державою, доки вони надруковані та подані у письмовій формі.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство