Huawei – головний постачальник бекдорів

Китайські спецслужби перехоплювали трафік австралійського телеком-оператора, отримавши доступ до системи через бекдор в устаткуванні Huawei.

Інцидент трапився у 2012 році із мережею другого за величиною оператора Optus. Бекдор встановили з апдейтом прошивки. Через деякий час після активації він пішов із системи та затер сліди своєї роботи. Після цього Австралія відмовилася від запланованої раніше співпраці з Huawei щодо покриття країни широкосмуговим інтернетом. Інформацією про інцидент поділилися з розвідками США, Канади та Великої Британії.

Розслідування Bloomberg ґрунтується на коментарях двох десятків колишніх співробітників спецслужб, які мали доступ до секретної інформації у 2012-2019.

  • Кількома днями раніше зі зливу внутрішніх документів Huawei стало відомо, що компанія розробила платформу для управління в'язницями та систему масового цифрового стеження для китайської держави.
  • Huawei – один із лідерів глобального ринку телеком-обладнання. США неодноразово звинувачували Huawei у промисловому шпигунстві на користь китайських спецслужб. Компанії заборонили будувати мобільні мережі в США, Великій Британії та Швеції (а в США ще й внесли до чорного список санкцій).