Huawei причетна до створення технологій для трудових таборів

У ЗМІ потрапили внутрішні презентації Huawei, з яких випливає, що компанія причетна до створення технологій для трудових таборів та систем масового стеження за уйгурами в Сіньцзяні. У презентації описані продукти Huawei, призначені для держави:

  • платформа для управління "розумною в'язницею": система відеоспостереження, управління доступами, софт для планування занять утримуваних у таборі - уроки перевиховання, трудові зміни, аналіз "успішності перевиховання";
  • система цифрового стеження: відеоспостереження з розпізнаванням осіб та номерів, відстеження цифрового сліду за MAC-адресою; наводиться приклад, як з її допомогою спецслужби затримали людину, яка втекла з табору;
  • технологія ідентифікації людини за голосом;
  • система відеоспостереження у Сіньцзяні;
  • cофт для моніторингу працівників за роботою.

Загалом, схоже, що Huawei всіх обманювали, коли заперечували, що допомагають китайській владі шпигувати та порушувати права людини у Сіньцзяні.

  • США вважають Huawei агентами впливу китайських спецслужб. Компанії заборонили будувати мобільні мережі в США, Великій Британії та Швеції (а в США ще й внесли до чорного список санкцій).
  • Huawei - один з глобальних лідерів з постачання систем "безпечного міста" - камер з розпізнаванням осіб та номерів та іншої подібної техніки. Компанія активно заходить на ринок Латинської Америки через тісне співробітництво з місцевою владою, пропонуючи їм системи відеоспостереження зі знижкою.
  • У Пакистані з Huawei судиться компанія-підрядник, стверджуючи, що Huawei змусила їх вбудувати в систему бекдор - продублювати на сервери в Китаї базу даних поліції Лахора з паспортами, реєстраціями іноземців, податковими записами та кримінальними справами.
  • Сіньцзян – автономний регіон Китаю, де живуть мусульмани-уйгури. Влада Китаю перетворила його на величезний цифровий табір, де порушуються права людини.

Сіньцзян - автономний округ Китаю, населений мусульманами-уйгурами. Історично це неспокійний регіон — там часто траплялися повстання, протести проти центральної влади та навіть теракти. Щоб приборкати неспокійних уйгурів, китайська влада перетворила регіон на тотальний цифровий концтабір.

На кожній вулиці, подивившись у будь-якому напрямку, тепер можна побачити обтягнутий колючим дротом поліцейський пост. Відеокамери висять усюди – на дахах будинків, на прикручених до стін кронштейнах, на ліхтарях та на спеціально встановлених над вулицями металевих фермах. Місто розбите на блоки, і при переході з одного кварталу в інший кожен уйгур зобов'язаний пред'явити пластиковий ID, просвітити сумку, сканувати зіницю, а в деяких випадках віддати поліцейському для ознайомлення свій телефон. Ця ж процедура очікує їх у банку, лікарні, супермаркеті та в підземному переході. Вулиці патрулюються бронемашинами, спецназом та бригадами складених з уйгурів добровільних дружин, які періодично зупиняють перехожих для перевірки особистості. Троє таких дружинників, помітивши, що я сфотографував поліцейського, змусили мене видалити знімок і, не ховаючись, ходили за нами решту вечора.

Масові репресії, виховні табори, примусовий збір зразків ДНК та встановлення шпигунських програм на смартфони – хочеться думати, що читаєш сценарій антиутопії, але це реальність.