iPhone 14 Pro: чи варто купувати тогорічну модель у 2024 році?

З виходом п'ятнадцятої серії iPhone багато хто замислюється про те, чи варто купувати торішній флагман або все ж краще додати грошей і купити новий телефон. У цій статті ми розберемося, наскільки минуле покоління смартфонів актуальне в наші дні і які переваги вони можуть запропонувати користувачеві.

Актуальність зовнішнього вигляду та дисплея

iPhone 14 Pro зберігає впізнаваний дизайн Apple з плоскими гранями та скляною задньою панеллю. Цей смартфон виглядає стильно, дорого та привабливо, при цьому візуальні відмінності від нової моделі мінімальні. Тому, якщо для вас важливий стиль телефона, то причин для оновлення просто немає.

В Айфоні 14 Про використовується 6,1-дюймовий OLED-дисплей з роздільною здатністю 2556x1179 пікселів. Він забезпечує відмінну якість зображення та максимальну плавність прокрутки завдяки наявності ProMotion. Варто нагадати, що ця технологія автоматично змінює частоту оновлення екрана від 0 до 120 Гц залежно від типу контенту, який споживає користувач. Загалом можна сказати, що Айфон 14 Про, купити який ви можете в Києві за доступною ціною, має відмінний дисплей, котрий мало чим поступається 15-му поколінню.

З зовнішніх особливостей смартфона також можна виділити наявність захисту екрана Ceramic Shield. Вона забезпечує високу стійкість до подряпин і падінь, що особливо важливо для тривалого використання пристрою.

Продуктивність і якість фотографій

iPhone 14 Pro працює на базі чипа A16 Bionic. Попри те, що зараз доступний новіший A17 Pro, A16 все ще залишається одним із найпотужніших мобільних процесорів. A16 Bionic також забезпечує ефективну роботу з технологіями машинного навчання, що покращує якість фотографій, розпізнавання мови та інші AI-залежні функції.

Варто зазначити, що А17 Про є потужнішим і енергоефективнішим. Але якщо ви рідко навантажуєте телефон на 100%, то різниці не помітите. По суті, новий процесор є надлишковим — навіть при обробці графіки або під час запуску вимогливих застосунків чип не працює на всю свою потужність.

Якщо говорити про камери, то тут також немає серйозних відмінностей. В iPhone 14 Pro встановлені 4 модулі:

  1. Основний на 48 Мп.
  2. Ультраширококутний на 12 Мп. Цей модуль дозволяє знімати панорами й архітектуру в замкнутих просторах. 
  3. Телеоб'єктив на 12 Мп з 3-кратним оптичним зумом.
  4. Фронтальний на 12 Мп з автофокусом для селфі та відеоконференцій.

Якість фотографій і відео в торішній моделі залишається на високому рівні. Режим Action Mode дозволяє знімати стабілізоване відео навіть під час руху, що особливо корисно для активних користувачів і блогерів.

Автономність пристрою

Акумулятор iPhone 14 Pro має ємність 3349 мА*год. Це досить скромні показники в порівнянні з новими телефонами на базі Android, але практика показує, що завдяки енергоощадному процесору і якісному програмному забезпеченню Айфон без проблем працює від одного заряду протягом усього дня.

Загалом батареї достатньо для того, щоб дивитися відео в HD-якості впродовж 23 годин, слухати музику 70 годин, грати у вимогливі ігри 3–4 год. Смартфон має підтримку швидкого заряджання та функцію оптимізованої зарядки акумулятора, завдяки чому вдається подовжити термін його служби.

Програмне забезпечення та безпека

iPhone 14 Pro працює на iOS 17 і буде отримувати оновлення ще кілька років, що гарантує доступ до новітніх функцій і повну безпеку гджета. Apple зазвичай підтримує свої пристрої протягом 5–6 років, тому телефон буде актуальним мінімум до 2027–2028 рр.

Також варто зазначити, що iPhone 14 Pro пропонує функції безпеки, зокрема:

  1. Face ID для надійної біометричної автентифікації.
  2. Вбудований VPN для безпечного інтернет-з'єднання.
  3. Функцію пошуку для відстеження пристрою у випадку втрати.
  4. Аварійний SOS через супутник для екстрених ситуацій поза зоною покриття стільникового зв'язку.

Одним словом, цей телефон повністю відповідає вимогам і запитам абсолютної більшості користувачів. Якщо ви не прагнете до технічних новинок і вам не потрібні нові функції, 95% з яких ніхто не використовує, то варто придбати саме Айфон 14 Про і не переплачувати за 15-ту серію.