Хто заплатить за енергетичний перехід Європи?

Нові дані свідчать, що вартість європейського переходу на більш чисту енергію зростає для компаній, відповідальних за передачу електроенергії споживачам.

За даними німецького рейтингового агентства Scope Ratings, готовність уряду Нідерландів розглянути повний або частковий продаж оператора енергосистеми TenneT показує, як зростаючі програми капітальних витрат перевіряють фінанси приватних та державних операторів електромереж (ОЕ).

Зелене фінансування

Це одне з кількох останніх оголошень про збільшення капітальних витрат. ОЕ намагаються відшкодувати витрати за рахунок підвищення тарифів, а тим часом, збільшення "зеленого фінансування" надійде на ринок, зазначає Scope Ratings.

Зростання витрат, як повідомляється, є наслідком щоденного переривання вироботки сонячної та вітрової енергії, на яку Європа все більше покладається. Зараз відновлювані джерела енергії забезпечуються лише 31 відсоток потреб населення, і навіть 64 відсотки від виробництва електроенергії в Німеччині у вересні 2019 року.

Scope зазначив, що операторам ОЕ загрожує мільярд євро додаткових витрат на наступні роки для забезпечення стабільності мережі та інтеграції відновлюваних джерел енергії.

Серед ключових останніх розробок найважливішими є:

  • Французький оператор енергосистем RTE збільшив заплановані інвестиції до 33 млрд. Євро на наступні 15 років, що еквівалентно приблизно 2 млрд. євро на рік проти нещодавнього щорічного капіталу в розмірі 1,3 млрд. Євро
  • Німецькі оператори енергосистеми (TenneT-TSO Germany, 50Hertz, Amprion та TransnetBW) збільшать очікувані капітальні витрати на енергетичний перехід до 5230 євро до 2030 р. Порівняно з 33 млрд. Євро раніше.
  • Уряд Нідерландів розглядає можливість повного або часткового продажу державного оператору енергосистем TenneT, щоб допомогти фінансувати його інвестиційну програму на суму 35 млрд. євро до 2028 року. TenneT здійснює операції в Нідерландах та Німеччині
  • Італійська компанія Terna нещодавно збільшила свій п'ятирічний інвестиційний план на 20 відсотків до 6,2 млрд євро з 5,3 мільярда євро на інтеграцію поставок відновлюваної енергії.

"Побічні наслідки європейського енергетичного переходу стають все більш очевидними, виникаючи питання: хто сплачує рахунок?", - сказав Себастьян Занк, аналітик компанії Scope.

"Зрештою, саме кінцевий клієнт повинен буде оплатити рахунок, оскільки інвестиції будуть покриватися підвищенням тарифів на електроенергію". 

Сплеск капіталу має серйозні наслідки для власників і кредиторів ОЕ. Більшість ОЕ у Європі, окрім Німецьких та Британських, досі перебувають у руках часних акціонерів, які отримують прибуток від надійних вкладів.

Зараз ОЕ стикаються з більш делікатним вибором між поверненням грошових коштів та збільшенням інвестування у свої мережі.

Тим часом, оператори ОЕ у цьому році спокушають інвесторів із «зеленими облігаціями», доходи яких спрямовуються на перехідні інвестиції, пов’язані з мережею, включають: TenneT (1,25 млрд євро у травні, 500 млн євро у січні); Терна (500 мільйонів євро в квітні, 250 мільйонів євро в січні); та голландська комунальна компанія Alliander (300 млн євро в червні).

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство