Клієнт завжди бажає заплатити за вашу послугу більше - не заважайте йому це робити!

Ви можете скільки завгодно заперечувати цей факт, але критерій вартості сприймається клієнтом як маркер якості.

Ніхто не зможе просто так позбутися самої безглуздої речі яка дісталась йому великою кров'ю. І так само не зможе оцінити справжню коштовність та цінність речі, яку він отримав задарма.

Саме тому, одним з найскладніших рішень, з яким доводиться стикатися індивідуальним підприємцям кожен день - це визначення ціни за свої послуги.

Як себе оцінити?

Яку ціну вказати за свої послуги, щоб люди не почали скаржитися на дорожнечу або взагалі відмовляться вести з вами справи?

Або чи варто ставити невеличку ціну і зводити кінці з кінцями, щоб "напрацювати" клієнта, репутацію, аудиторію?

Щоб зрозуміти це і правильно оцінити себе необхідно взяти до уваги наступні критерії:

  1. Ви і тільки ви можете зробити це по-своєму. Будь-яка людина яка надає схожі послуги так само має свій індивідуальний стиль і так само індивідуально визначає вартість своїх послуг. 
  2. Дуже складно виконувати хорошу роботу для інших, якщо ви при цьому заробляєте дуже мало або не заробляєте взагалі.
  3. Люди цінують дорогі речі і ніколи не поставляться з повагою до безкоштовних товарів та послуг. Саме тому низька вартість послуг не допоможе вам побудувати бізнес. Запам'ятайте клієнт завжди знайде ціну дорожче і буде переконувати себе, що воно якісніше, бо має вищу ціну. 
  4. Знижки - це перший крок на вихід Ніколи не пропонуйте знижки, особливо при першій зустрічі з клієнтом. Заниження ціни - це поганий сигнал для клієнта який розуміє, що ви намагались одурити його пропонуючи спочатку ціну вище, або намагаєтесь його втримати, що знов таки не може свідчити про високу якість ваших послуг. 
  5. Низька ціна відштовхує клієнтів, яка впевнені, що низька вартість або поступки в ціні може запропонувати лише недосвідчений новачок.
  6.  
  7. Клієнти обожнюють титули та з повагою ставляться до тих про кого пишуть поважні ЗМІ. При цьому повірте ніхто з них не буде перевіряти походження ваших титулів, або недовіряти посиланням в інтернеті навіть якщо ви розмістили їх самостійно і за гроші.
  8. Ціна для більшості - показник якості, і коли ви ставите себе в кінець списку, це лише означає, що ви або не впевнені у своїй цінності, або не визнаєте її.
  9. 70% клієнтів приймають рішення на базі рекомендацій експертів. Постійно розширюйте мережу надійних партнерів які стануть вашими рекламними агентами. Також вони допоможуть вам отримувати інформацію про гонорари і умови ваших конкурентів. 
  10. Ті, хто приймає рішення про укладення угоди, як правило володіють інформацією про ціни на ринку. Не намагайтесь переконати їх доводячи свою цінність - цей параметр вони визначають самостійно і запропонована вами ціна один з критеріїв цього процесу.
  11. Не шукайте красивих цифр. Вартість ваших послуг повинна дорівнювати передбачуваній ціні плюс ще 10% або 20%. Не соромтеся вимовляти "нерівні" цифри. Навпаки для більшості вони стануть доведенням того, що ви визначали ціну калькулюючи її, а не просто тикнувши пальцем в небо.
  12. Підвищення ціни для постійних клієнтів процес абсолютно нормальний. Ваша цінність та репутація з кожним роком зростають, а тому клієнт, який платить 500 доларів на місяць, заплатить і 800, якщо звичайно ви доведете йому, що ваша цінність зросла. 

Визначення вартості вашої роботи - одне з найважчих рішень у вашій кар'єрі. Воно має прямий вплив на вашу здатність до масштабування. До того ж, б'є по ключовим прихованим страхам: Що особливого в моєму продукті або сервісі? Чи справді я заслуговую цю суму?

Ці сумніви можуть спонукати вас знизити вартість і просити менше - в цьому полягає помилка всіх новачків початківців.

Якщо ви знизите ціну одного разу ви більше ніколи її знову не піднімете.

Це звичайно стереотип, але дуже і дуже поширений: Ціна завжди сприймається як показник якості.

Якщо ви себе поважаєте, а ваші навички і вміння виправдовують свою ціну, просите те, чого заслуговуєте.

Якщо ж вам не вистачає у житті негараздів і невдач, пропонуйте своїм клієнтам свої послуги безкоштовно або з великою знижкою і ви ніколи більше не отримаєте шансу заробляти гідно. 

Дивіться також