Стеження в умовах епідемії, чи стане стежка звичайним явищем після завершення спалаху хвророби?

Ізраїльська технологічна компанія, яка спеціалізується на программах по протидії тероризму співпрацює з десятком країн, щоб уповільнити поширення невидимого ворога, відомого як Covid-19. У Китаї влада розгорнула програмне забезпечення для розпізнавання облич та відстеження місцезнаходження людей для боротьби з коронавірусом. 

Не дивно, що алгоритми та штучний інтелект були обрані для боротьби з пандемією, що загрожує мільйонам людей. Проте в усьому світі заходи нагляду, що зазвичай застосовуються проти терористів та злочинців, викликають занепокоєння щодо конфіденційності та громадянських свобод, змушуючи уряди від Сеула до Єрусалиму переосмислити свою тактику. 

І на сьогодні багато питань, щодо стеження стали стали дуже актуальними . Які права можуть використані на захист приватності людей? Чи будуть зняті заходи, вжиті під час пандемії, коли вони більше не потрібні?

"На жаль, надзвичайні повноваження швидко стають звичайними операційними процедурами", - говорить Річард Брукс, професор комп'ютерної інженерії в Клемсонському університеті в Південній Кароліні, дослідження якого були зосереджені на тому, як правозахисники в авторитарних країнах можуть уникнути спостереження. "Якщо існує можливість відстежувати соціальні контакти, щоб зупинити зараження, я можу вам гарантувати, що він буде використовуватися для відстеження поширення інакомислення".

Навіть запеклі захисники конфіденційності не заперечують необхідності швидкого реагування на спалах, включаючи примусове виконання карантинних і закритих заходів, як це зробили Китай, Італія та інші країни. Як правило, органи охорони здоров’я отримують список контактів від зараженої особи, щоб знайти цих людей. Цей процес, відомий як відстеження контактів, є стомлюючим, тим більше, коли є мільйони потенційних жертв. Зараз технологія спостереження прискорює роботу. Це також викликає питання про те, як багато уряди повинні знати про рух людей та особисті зв'язки.

"Будь-які заходи нагляду повинні мати юридичну основу, бути вузько розробленими та містити гарантії проти зловживань для досягнення законної мети по охороні здоров'я", - сказала Дебора Браун, старший науковий співробітник з питань цифрових прав компанії Human Rights Watch в спільній заяві, зробленій з Amnesty International , Privacy International та 104 іншими організаціями. Вона повідомила про те, що 24 країни використовують відстеження місцеположення, а 14 використовують додатки для відстеження контактів або забезпечення карантину.

У Південній Кореї, яка успішно сповільнила розповсюдження вірусу, органи влади використовують дані про місцезнаходження та операції з кредитними картоками, щоб зменшити час відстеження потенційно заражених осіб до 10 хвилин. Вони також можуть вимагати від поліції кадри відеоспостереження.

У Китаї, де технологія спостереження інтегрована з жорсткою правоохоронною діяльністю, уряд пообіцяв посилити заходи щодо конфіденційності після критики щодо розкриття особи хворої на вірус. Ху Йонг, новий медіакритик та професор Пекінського університету з 800 000 підписників, заявив у своєму блогу, що збільшення нагляду за громадським здоров’ям "порушили основні права людей та були за своєю суттю нелегітимними". Уряд погодився дозволити громадянам давати згоду на збір біометричних даних, але не пізніше цього року.

Китайська влада використовувала програмне забезпечення для розпізнавання осіб і відстеження місця розташування для ідентифікації людей з лихоманкою, направлення їх на тестування, а також для моніторингу порушників карантину. QR-коди на мобільних телефонах забарвлюються в залежності від стану здоров'я людини і контактів з людьми, у яких був позитивний результат тесту на вірус. Тільки ті, у кого є зелений код, можуть вільно пересуватися; червоні обмежені. Скарги на відсутність прозорості та неможливість оскаржити рішення широко поширені в соціальних мережах. У Ханчжоу, де додаток було розроблено компанією Alibaba Group Holding Ltd. чиновники заявили, що хочуть адаптувати та розширити його використання після закінчення пандемії.

Деякі уряди обходять стороною питання конфіденційності, роблячи додатки для відстеження контактів добровільними. У Сінгапурі 1 мільйон людей, приблизно одна шоста частина населення, завантажили TraceTogether за 10 днів після того, як він був випущений минулого місяця. Розроблений урядом додаток використовує Bluetooth, дозволяючи телефонам зв'язуватися один з одним, коли вони знаходяться поруч, і вести запис контакту. Якщо людина має позитивний результат тесту, він або вона може погодитися надати список людей з якими вони контактували за попередні 14 днів, співробітникам охорони здоров'я, щоб вони могли повідомити їх.

Сінгапурська влада заявляє, що вони можуть отримати доступ до даних TraceTogether тільки в тому випадку, якщо користувач дозволить, і вони будуть стерті після того, як пандемія буде взята під контроль. Навіть один з найбільш затятих блогерів ентузіастів у сфері конфіденційності в Сінгапурі Вай Сінг-Рін, сказав, що він вірить, що уряд не отримує доступ до його телефонних даних, якщо він не дасть дозволу. "Я-крайній випадок для конфіденційності", - сказав Вай у своєму Твіттері " - але я погодився надавати свої данні.”

Тим не менш, виникли проблеми з конфіденційністю. Група добровольців, які працюють над додатком для відстеження контактів у партнерстві зі Стенфордським університетом, каже, що сінгапурський додаток піддається атакам, оскільки він може дозволити сторонє відстеження ідентифікаторів Bluetooth. А один програміст опублікував рядковий аналіз для TraceTogether на GitHub, заявивши, що він знайшов покажчики в коді, що підвищує ймовірність того, що влада реєструє дані без дозволу. Потім програміст написав, що він зв'язався з розробниками програми і змусив їх погодитися виправити цей недолік в оновленні.

У США компанія Palantir Technologies Inc. вже веде переговори з урядовими чиновниками про використання їх інструментів для боротьби з пандемією. Програмне забезпечення Palantir, яке також використовується європейськими країнами, може допомогти передбачити місця спалахів і визначити, де розмістити медичний персонал і обладнання. Компанії з великими даними, такі як Unacast Inc. використовуючи загальнодоступну анонімізовану інформацію про місцезнаходження розробили програму, що показує, скільки американців порушує рекомендації уряду.

Такий моніторинг вже привернув увагу Європейської Ради з захисту даних після того, як чиновники в італійському регіоні Ломбардія заявили, що переміщення жителів далеко від своїх будинків скоротилося на 60%, грунтуючись на даних з веж стільникового зв'язку, які ловили пінг-сигнали з мобільних телефонів.

Хоча комісія заявила, що ця практика дозволена, італійські урядовці звернулися до Європейського Союзу за рекомендаціями щодо того, чи можуть вони використовувати ці дані для відстеження осіб, які мають позитивний тест на вірус, для попередження людей, з якими вони контактували. Під час приватної телефонної конференції минулого місяця, в якій взяли участь прем'єр-міністр Італії та інші європейські політики, дослідники та вчені заявили, що додатки для відстеження контактів небезпечні та антидемократичні.

В Ізраїлі, країні, відомій тим, що вона використовує спостереження для боротьби з тероризмом, було менше обережності щодо розгортання технології відстеження контактів. Агентству внутрішньої безпеки Шин-Бет було доручено стежити за пересуваннями пацієнтів з коронавірусом. Але деякі правозахисні організації звернулися з цим питанням до суду. Незважаючи на запевнення шефа Шин Бет Надава Аргамана про те, що доступ до даних матиме тільки "дуже обмежена група" агентів, Високий суд Ізраїлю в кінці березня постановив, що Шин Бет може здійснювати нагляд з дозволу уповноважених органів.

Міністерство охорони Здоров'я також випустило додаток, нібито для добровільної підтримки зусиль Шин Бет, щоб інформувати людей, якщо вони вступили в контакт з інфікованою людиною.

Прес-секретар Шин Бет заявив, що агентство не проникає в мобільні телефони, але це не зменшило побоювання критиків, таких як Техілла Шварц Альтшулер, керівник програми демократії в інформаційну епоху в ізраїльському інституті демократії в Єрусалимі. "А хто пообіцяє, - запитує вона, - що після того, як все це закінчиться, ми не станемо демократією стеження?”

 

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство