Корисні функції Google photo, про які ви могли не знати

Сервіс зберігання фотографій від Google має безліч цікавих можливостей. Тому ділимося найкориснішими і зручними функціями.

 

Використовуємо можливості сховища по максимуму

Хочете, щоб у вас була резервна копія всієї вашої колекції фотографій? Для початку вам потрібно авторизуватись в веб-версії Google Диску, клікнути на значок шестерні в правому верхньому кутку і вибрати пункт «Налаштування». У вікні поставте галочку напроти пункту «Автоматично завантажувати фотографії з Google Фото в папку на Моєму диску».

Потім скачайте і встановіть програму для створення резервних копій і синхронізації. В налаштуваннях вкажіть шлях збереження фотографій з Google Диска в одну з папок на вашому комп'ютері. Готово: все, що ви завантажили в Google Фото, тепер буде з'являтися на Google Диску і синхронізуватися на Mac або PC.

Якщо ви хочете скачати всі фотографії за один раз, скористайтеся функцією Збереження даних від Google. З її допомогою ви можете завантажити як всю колекцію фото, так і вибрані альбоми.

Google Фото може допомогти вам звільнити пам'ять в телефоні. Знайдіть в меню програми опцію «Звільнити місце». Всі збережені на телефоні копії фото і відео з Google Фото будуть видалені, але ви як і раніше зможете їх переглядати в Google Фото (при наявності підключення до мережі).

До речі, про синхронізацію: подивіться, чи не з'їдає Google ваш щомісячний мобільний трафік своїм постійним створенням резервних копій. Відкрийте налаштування програми і виберіть пункт «Автозавантаження і синхронізація». Вимкніть опції «Використовувати мобільний інтернет для автозавантаження фото» і «Використовувати мобільний інтернет для автозавантаження відео». Тепер додаток буде створювати резервні копії тільки при підключенні до Wi-Fi.

Розмір хмарного сховища Google Фото необмежений, але у нього є підступ: фотографії можна зберігати тільки в якості 16 мегапікселів, а відео - в якості 1080p. Якщо ви завантажили суперякісний фотографії або відео в оригінальному розмірі і забили сховище, ви можете потім їх стиснути і відновити вільне місце через веб-версію Google Фото (для цього потрібно в настройках натиснути кнопку «Відновити місце»).

 

Користуємося пошуком, як справжні професіонали

Google Фото вміє розпізнавати обличчя на фотографіях. Скористайтеся цією можливістю, щоб впорядковувати фото в галереї. Відкрийте рядок пошуку, виберіть фотографію і відзначте людину, клікнувши або натиснувши на зображення її обличчя.

Google Фото іноді помиляється в розпізнаванні осіб, але його помилки можна легко виправити. Якщо зображення однієї і тої ж людини автоматично були розподілені за двома різними категоріями, ви можете вручну об'єднати ці категорії. Якщо чиїсь фото потрапили в чужу категорію, виберіть опцію «Видалити результати» в випадаючому меню - і ті пропадуть.

Якщо ви не хочете, щоб в пошуку відображалися фотографії деяких людей, виберіть у меню «Люди» пункт «Показати / приховати обличчя» і відзначте потрібних персон.

Google Фото вміє розпізнавати тематику фотографій. Спробуйте ввести в пошуку «день народження», «весілля», «басейн», «танці», «їжа», «небо» або «веселка». Можна шукати фотографії, селф, анімацію, скріншоти і багато іншого - навіть зображення в обраній кольоровій гамі.

Спробуйте комбінувати в пошуковому запиті декілька слів. Наприклад, «собака парк» або «Марія Париж», «Іван музей», «Олександр зелений». Можливості пошуку практично безмежні.

Google Фото може розпізнати зображення вашого домашнього вихованця - і немає, це не жарт. Просто вкажіть кличку вашого улюбленця на його фотографії, а потім введіть в пошуку «Бобик парк» або що-небудь ще в цьому роді.

У вас кілька вихованців? Не біда: Google Фото вміє розпізнавати різні породи тварин.

Якщо ви хочете справити враження на оточуючих, спробуйте пошукати фотографії за допомогою емодзі. Наприклад, якщо ви введете в рядок пошуку емодзі капелюхи, то вам покажуть зображення, де в кадрі є головні убори.

 

Оптимізуємо зображення

Під час редагування фотографії в додатку ви можете порівняти її з оригінальним зображенням. Для цього натисніть на фото, утримуйте палець приблизно секунду - і всі внесені зміни зникнуть. Коли ви його відпустите, ви знову побачите змінене зображення.

Хочете зменшити ефект фільтрів? Вибравши фільтр в мобільному додатку, натисніть на його іконку і утримуйте близько секунди, а потім відпустіть. З'явиться повзунок, за допомогою якого можна буде відрегулювати потужність фільтра.

Не забувайте: Google Фото завжди зберігає відредаговані зображення, замінюючи оригінал. Якщо ви хочете зберегти їх окремо, відкрийте меню редактора і виберіть пункт «Зберегти копію».

Якщо ви хочете зробити фотографію неба або моря ще гарніше, зверніть увагу на налаштування «Рівня синього». В меню редактора Google Фото натисніть на другу іконку в ряду і відкрийте меню, що випадає в пункті «Колір».

Там же можна збільшити насиченість кольору і відрегулювати колір шкіри.

Ви можете заощадити свій час і скопіювати налаштування зображення для інших фотографій. У веб-версії Google Фото натисніть в фоторедакторі Ctrl-C (або Cmd-C). Потім відкрийте наступне фото і натисніть Ctrl-V (або Cmd-V).

Якщо ви користуєтеся додатковими мобільними фоторедакторами, наприклад, Snapseed або Photoshop Express, то ви можете закинути туди зображення з Google Фото вибравши опцію «Редагувати в ...». Можна також натиснути на значок у вигляді декількох коробочок в дальньому правому куті екрану редагування.

 

Додаємо всього побільше (або прибираємо зайве)

У вас на телефоні є фото з Facebook, Twitter або інших ресурсів? У версії Google Фото для Android можна автоматично додавати їх в вашу колекцію. Відкрийте в налаштуваннях пункт «Автозавантаження і синхронізація» і виберіть «Завантажувати дані з папок пристрою». Відкриється список папок, в яких є зображення. Все, що вам буде потрібно, це вибрати необхідні.

Якщо ви зберігаєте фотографії на Google Диску, то ви можете зробити так, щоб вони теж відображалися у вашій колекції Фото. Для цього потрібно просто включити в настройках потрібну функцію.

У Google Фото є спеціальний додаток PhotoScan, за допомогою якого можна сканувати і додавати в цифрову колекцію роздруковані фотографії. Додаток доступний як для Android, так і для iOS.

Якщо ви хочете, щоб якісь фотографії не з'являлися в основний галереї, ви можете натиснути на потрібне зображення і вибрати в меню пункт «Відправити в архів». Фото більше не буде відображатися в галереї, але його все одно можна буде побачити в результатах пошуку і альбомах, куди його додали.

У Google Фото можна назавжди видалити фотографію, але якщо ви зробили це випадково - не панікуйте. Всі вилучені з бібліотеки зображення відправляються в папку «Кошик» і зберігаються там 60 днів (якщо ви тільки вручну не очистите цю папку). Папку можна знайти в основному меню програми.

 

Ділимося своєю колекцією

У Google Фото є прекрасні можливості для обміну фотографіями і цей процес можна автоматизувати. Така опція стане в нагоді, якщо ви завжди хочете ділитися з кимось фотографіями конкретної людини - наприклад, відсилати фото дитини одному з батьків. Просто виберіть людей, чиї зображення ви будете автоматично відсилати, і встановіть дату, з якої почнеться обмін фотографії, інше зробить сам додаток. Для установки зв'язку з потрібною людиною зайдіть в пункт меню «Додати партнера».

Дивно, але Google Фото не має прямої прив'язки до Gmail, що досить незручно для тих, хто хоче швидко прикріпити до листа фотографію зі своєї колекції. Але це незручність можна легко виправити: пам'ятайте, перша порада про синхронізацію Фото з Google Диском? Саме вона вам і допоможе.

Ви можете завантажувати свої відеоролики з Google Фото на YouTube. Цю опцію ви знайдете в настройках завантаження.

Live Photo від Apple і Motion Photos від Google - досить цікавий формат, але у нього є один недолік. Коли ви завантажуєте такі фотографії на несумісний пристрій, у них пропадає анімація. Ось як це можна виправити: коли ви переглядаєте анімацію в Google Фото, виберіть функцію «Зберегти як відео». Додаток конвертує анімовані зображення в відеоролик, який буде працювати на всіх пристроях.

 

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство