Краплі від глаукоми: види та механізм дії

Глаукома – захворювання очей, при якому спостерігається ураження зорового нерва та сітківки. Основна причина – підвищений внутрішньоочний тиск (ВОТ) вище 40 або 50 мм. рт., що згодом призводить до атрофії нервових волокон сітківки, і, як наслідок, до сліпоти. 

Лікувальний засіб, здатний попередити або уповільнити настання незворотних процесів – очні краплі при глаукомі, купити які можна онлайн в аптеці «Бажаємо здоров'я». Всеукраїнська аптечна мережа працює з фармацевтичними компаніями та офіційними постачальниками товарів медпрепаратів. Тому, крім доступних цін на ліки та супутні медичні вироби, пропонує лише сертифіковані товари, які пройшли клінічні дослідження.

Які краплі можна купити в аптеці

Основне завдання лікарських засобів – знизити та нормалізувати ВОТ шляхом зменшення утворення внутрішньоочної рідини або полегшення її відтоку. Для цього до складу крапель включають різні компоненти, що забезпечують таку дію. Залежно від вмісту речовин краплі для очей ділять на такі групи:

  • Бета-адреноблокатори – препарати першої лінії, здатні знизити ВОТ на 25% завдяки зменшенню обсягу рідини та полегшенню її виведення.
  • Альфа2-адреноміметики – належать до групи препаратів комбінованої дії, зменшують продукцію очної рідини та полегшують її виведення.
  • Синтетичні аналоги простагландинів F2α – надають розслаблювальну дію на м'язи внутрішньої структури ока, тим самим стимулюють відтік рідини та зменшують ВОТ.
  • Антиферменти (інгібітори карбоангідрази) – зменшують обсяг внутрішньоочної рідини, а разом з ним ВОТ на 20%.
  • Симпатоміметики – здатні знизити ВОТ на 25% завдяки зниженню водянистої вологи.
  • Холіноміметики – містять пілокарпін, який знижує внутрішньоочний тиск, покращує трофіку ока, що виникає при тромбозі центральної вени сітківки, гострої непрохідності артерії сітківки, атрофії зорового нерва, крововиливах у склоподібне тіло.

Препарати кожної групи мають протипоказання та їх застосування потребує узгодження з лікарем, тому що існують різні форми глаукоми:

  • уроджена;
  • первинна відкритокутова;
  • закритокутова;
  • глаукома з нормальним ВОТ;
  • вторинна.

Тому краплі підбираються після обстеження та встановлення точного діагнозу.

Як підвищити ефективність крапель

Закапування очей при глаукомі – метод консервативної терапії, результативність якого безпосередньо залежить від дотримання режиму використання та інструкції до застосування препарату.

Ці два фактори впливають не тільки на стійкість гіпотензивного ефекту монотерапії, а й на побічні реакції організму. Попри те, що краплі – це місцевий препарат, його деяка кількість проникає в кров і має системну дію. У такому разі доводиться відмовлятися від обраного препарату, шукати йому заміну або інший метод лікування, аж до оперативного.

Краплі проти глаукоми відпускаються без рецепта, тому доступні для замовлення в інтернет-аптеках з доставкою за вказаною адресою.