Ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Вулиця Лук'янівська.

Мені соромно за те, що як киянин я не знав про історію Гори Щекавиця. Вірніше... Мені просто про це ніхто ніколи не розповідав...А я зі свого боку і не цікавився... Допоки я не зустрівся з Володимиром Собцовим - відомим українським архітектором, який не тільки знає, але і безпосередньо живе на горі Щекавиця. До того ж він надзвичайна обізнана людина щодо історії цієї місцевості і не тільки.

Вирішили з ним записати серію інтерв'ю, які присвячені горі Щекавиця.

Дуже сподіваємось, що ви, друзі, переглянете ці коротенькі відео і доповнити своїми фото, відео матеріалами, історіями.

А почали ми з огляду вулиці Лук'янівська, що на горі Щекавиця.

Для тих, хто не знав хочу нагадати, що 24 вересня 2020 року, рішенням Київради, був створений ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Охоронну зону заказника було встановлено між вулицями Олегівською, Лук'янівською, Нижньоюрківською, Кирилівською та Нижнім Валом.

Дивно але відомостей щодо цього ландшафтного заказника майже немає... Тому, друзі, давайте разом спробуємо заповнити ці прогалини. Можливо така інформація приверне увагу наших депутатів. посадовців, громадськості і ми зможемо зберегти цю історичну місцевість не тільки для себе але й для прийдешніх поколінь.

Знаково те, що пишу я цю коротеньку статтю у Міжнародний день пам'яток і визначних місць, який відзначається щороку 18 квітня з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ІКОМОС), внесеної 18 квітня 1982 року. Рішення про відзначення дати було прийнято Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО у 1983 році.

Спрямований цей день на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

Чому я про це пишу? І при чому тут наше інтерв'ю з Володимиром Собцовим про гору Щекавиця?

Да просто привернути увагу, друзі, до теми різноманіття культурної спадщини. Чи потрібна вона нам? Як до неї відноситись? Знищувати і забудовувати новим, чи дбати, оберігати, прокладати нові туристичні маршрути? Кожний народ приймає свої рішення і відповідно має певні наслідки таких рішень.

Ми поставили перед собою невеличке завдання - просто нагадати про те, що в Києві є ДУЖЕ БАГАТО всього цікавого, яке вартує НЕЗАБУТТЯ.