Що у нас в Києві з духовністю? Чи є вона?

1930-ті роки - роки войовничого безвір'я, завдали удару по духовності Києва. Було винесено смертний вирок і церкві на Щекавиці. Згідно з планами розвитку міста, на Щекавиці планувалося влаштувати парк відпочинку. Відтак 1935 року було знищено церкву з дзвіницею та більшу частину поховань кладовища.

Скажіть мені, будь-ласка, друзі, а як можна назвати сучасний етап? Що у нас в Києві з духовністю? Чи є вона?

Ми знімали це відео на Горі Щекавиця біля радіовишки та військового об'єкту. Колись на цьому місці була Церква Всіх Святих і Щекавицьке кладовище. Наразі лишилася лише брама і будинок священика, над яким надбудували скляний будинок. Ведеться активна забудова в межах Ландшафтного заказника «Гора Щекавиця».

Про все це і багато іншого я дізнався від Володимира Собцова в черговому інтерв'ю з ним про Гору Щекавиця.

Запрошую вас, друзі, долучатись, доповнювати своїми фактами, дослідженнями.

Як завжди трішки загальної інформації, яка міститься на просторах Інтернету, зокрема у Вікіпедії.

Історія храму

1772 року на горі Щекавиця було засноване кладовище для поховань мешканців Подолу. 10 років потому, 1782 року, було споруджено муровану кладовищенську церкву Всіх Святих у стилі бароко.

1809 року було споруджено муровану також двоярусну дзвіницю, сама ж церква зазнала перебудови. З цього приводу Шероцький висловився так: «Ця й дотепер чудова споруда Єлизаветинської епохи у 1809 році була спотворена перебудовою» . Пояснення ж причин перебудови знаходиться у «Описании Киева» Миколи Закревського — храм постраждав від «громового удару».

1857 року до храми прибудували бічний вівтар на честь Св. Марії Магдалини.

У храмі зберігався портрет Сави Туптала, батька майбутнього святого Димитрія Ростовського, іконостас храму був первісний.

Чудові краєвиди, які допоки доступні киянам, можуть зникнути за пару місяців. Тому не зволікайте, поспішайте на гору Щекавиця. Робіть фото. Бо незабаром ці фото стануть безцінними. Історія знищується, зачищається "під чисту"!