Мер під слідством: що стоїть за арештом екс-мера Костянтинівки Олега Азарова

Історія колишнього мера Костянтинівки Олега Азарова, щодо якого розпочався кримінальний процес, цікава тим, що громадські активісти знаходять у роботі мера чимало позитивних сторін, а для наших реалій велика рідкість. Водночас, Азаров очікує на вирок суду за звинуваченням у розтраті державних коштів, спрямованих на оборону міста. Інтригу додають і чутки, що Азаров уже не під вартою та зможе уникнути покарання, навіть якщо його визнають винними.

За що судять Олега Азарова?

Передісторія: у 2020 році на виборах міського голови Костянтинівки Азаров обійшов кількох кандидатів, які або самі мали вплив у місті, або репрезентували впливових людей. За нього віддали свої голоси 6804 виборці, це 41,04% із усіх, хто прийшов голосувати.

Азаров представляв нині заборонену партію ОПЗЖ. Джерела «ОстроВ» стверджують, що кандидатуру Азарова активно лобіювали Наталія Королевська та Юрій Солод, а ще – відомий у минулому донецький політичний діяч Андрій Альоша. Загалом, це класика жанру для Донецької області.

У серпні 2022 року Азарова заарештували за звинуваченням у розкраданні 363 708 гривень, передбачених на інженерні споруди для оборони Костянтинівки від російського вторгнення. У матеріалах справи йдеться про те, що Азаров, як розпорядник бюджетних коштів, на початку квітня 2022 року, на території м. Костянтинівка Донецької області уклав від імені виконавчого комітету Костянтинівської міської ради з КП «Комунсервіс» договори про надання «Послуг зі зміни ландшафту для забезпечення влаштування захисних об'єктів… на території Костянтинівського МТГ». Сума в одному договорі складає 143762 грн. 15 коп., а в іншому – 219 946 грн. 61 коп. без НДС.

Далі, за версією слідства, підрядник нібито не виконав роботи, а Азаров чомусь підписав акт прийому робіт. За підсумками, гроші ніби витрачені, а рови, блок-пости та інші інженерні і фортифікаційні споруди з'явилися не скрізь, де планувалося.

Розвиток громади та токсична партійність

Але перш ніж засуджувати Олега Азарова варто розібратися, що це за людина. Одні відгукуються про його роботу мером позитивно, інші – навпаки.

Звичайно, партійність Азарова – токсична, адже ОПЗЖ сьогодні – це тавро. Тому дуже зручно підозрювати його у зливі міста при потенційній атаці агресора. Але це лише на перший погляд. Принаймні він не «зливав» питання про створення територіальної оборони в Костянтинівці на самому початку російського вторгнення, як натякають правоохоронні органи в звинуваченні.

«На останній сесії міської ради було винесено питання щодо створення добровольчого формування саме Костянтинівської громади. Це формування надало документи, вони висунули претендента, сесія це затвердила і надалі вже відповідно до закону була процедура перевірки. Але сьогодні треба подивитися, через рік після відставки Азарова, чи взагалі існує це добровольче формування? Чи воно так і залишилося у проекті, і якась ДО виконує незрозуміло якісь функції », - розповіла голова Громадської ради Костянтинівки Лілія Мірошниченко «ОстроВу».

Співрозмовники «ОстроВа» кажуть, що до думки громадських працівників мер намагався прислухатися, незважаючи на те, що чиновники середньої ланки шукали можливість ухилятися від виконання його розпоряджень, або ж просто саботували. Але в чому парадокс: за мера від ОПЗЖ у місті зовсім не перешкоджали проведенню заходів патріотичного характеру.

« Я була головою Громадської ради вже у третьому скликанні, і мені довелося попрацювати і з минулою владою, і з цією. Різниця - вперше українські заходи проходили відкрито, у них брав участь безпосередньо мер. Усі засідання міської ради, комітетів, виконкому, робочі зустрічі та навіть засідання Громадської ради проходили у прямому ефірі. Зараз це можна відстежити у ютубі чи на сайті міськради, якщо це ще не видалили. Щодо взаємодії у мене питань не було», – зазначила Лілія Мірошниченко.

Підтверджує ці слова і член громадської ради Костянтинівки Михайло Єрємєєв.

«За кого, як не за Азарова, у нас на День соборності, на 14 жовтня, чи на День Незалежності було організовано демонстрації та різноманітні заходи у місті. Вони були більш насиченими та серйозно підготовлені, із залученням громадськості. Це було масово. Я це бачив, був до цього залучений. До 2020 року такого не було», – сказав Єремєєв «ОстроВу».

Партійності всупереч

Члени громадської ради міста стверджують, що Олег Азаров регулярно пропонував їм зустрічатись та обговорювати проблеми міста, шукати ефективні рішення. Загалом був досить відкритий до громадських працівників. Усі зібрані пропозиції від них планувалося об'єднати в єдину стратегію розвитку громади.

«За нас потроху це починалося. Але зрозумівши це, політичні опоненти Азарова (ймовірно, мова про представників «Опоблоку» та «Слуги Народу», а також екс-секретаря міської ради Юрія Разумного, який обіймав посаду близько 10 років – прим. автора почали впливати на деяких людей і пресу. Ті, своєю чергою, почали використовувати цей механізм не як шлях до конструктиву, а як трибуну для опозиції. Відповідно, задавалися питання: а чому ви не зробили, а чому тут не так і так далі. Це все перетворювалося на балаган. Приходила «Знам'янка» (газета «Знамя Індустрії») і знімала відео, щоб підловити його на якихось незручних питаннях. А потім це використовувалося, щоб показати чинну владу в поганому тоні», – розповів «ОстроВу» член громадської ради Костянтинівки Михайло Єрємєєв.

«Коли мер робив брифінги для журналістів, він запрошував такі ЗМІ як «Знам'янка», «Провінція» та блогерів. Він це хотів використати як канал комунікацій, щоб вони доносили його позицію з багатьох питань, мовляв, ми в одному човні, нам треба працювати на благо міста і таке інше. І просив громадськість підключатися. Але знову-таки, «Знам'янка» та «Провінція» почали використовувати ці заходи, щоб «мочити» його», – каже  Єрємєєв.

Внаслідок цього Азаров перестав давати брифінги, не побачивши в цьому сенсу для себе.

Крім того, до каденції Азарова до Костянтинівки дійшла і диджиталізація: місто підключили до платформи електронної демократії «Е-Дем», на якій представники місцевих громад можуть формувати свої запити до влади та контролювати їхнє виконання. В рамках цього проекту було проведено голосування за Громадський бюджет. Крім того, у місті збиралися створити 2-3 молодіжні центри у тих частинах міста, де їх не було. Фінансування на один із них, розпочатий ще за попередників Азарова, виділялося, але проект постійно затягувався. Новий мер вирішив довести цей проект до пуття, але так і не встиг.

У чому ще Азаров допоміг місцевим активістам: кілька громадських організацій змогли одержати від міської ради приміщення для своєї діяльності. В одному з них базується добровольче формування.

Співрозмовники «ОстроВа» з-поміж місцевих активістів кажуть, що по суті, партійність на місцевих виборах відіграє незначну роль. Переважно на політиків міського рівня впливає місцевий бізнес.

Не важливо, від якої ти партії. Для бізнесменів, які шукають можливість увійти в політику, є така опція, як купівля у обласних осередків місця у списку. Ну, умовна «Кока-Кола» могла викупити «ОПЗЖ» як франшизу на Донеччині, щоб завести на керівні посади у містах та селах регіону своїх людей. Тільки замість «Кока-Коли» у Костянтинівці це зробила «Селена», - розповів один з константинівських активістів.

Для розуміння компанія «Селена-Н» - один з найбільших постачальників сировинних матеріалів для ливарної промисловості. На сайті компанії йдеться, що підприємство реалізує на території України феросплави, кольорові метали та прокат кольорового металу. У неї двоє бенефіціарів: Іван Боровик та Андрій Овсянніков. Станом на початок квітня 2023 року статус юридичної особи у компанії вважається втраченим. Які плюси від діяльності Азарова отримувала ця компанія – питання відкрите. Як мінімум, міська влада не перешкоджала їхній діяльності.

Інша річ, що Азаровим були незадоволені чиновники на місцях. Зокрема, відомо про його конфлікт із місцевим управлінням освіти. Члени громадської ради стверджують, що мер вникав у проблеми цієї галузі. Головним чином це стосувалося опалення та шкільного харчування.

«ОстроВ» звернувся до тодішньої керівниці управління освіти Костянтинівки Ольги Барабаш із проханням розповісти, що стало причиною розбрату між її відомством та тодішнім мером.

«Співробітництва з Азаровим у мене взагалі не було. Він одразу розпочав із проведення службових перевірок управління освіти з різних питань. Шукав привід для мого звільнення. Перевірялися нескінченні закупівлі продуктів, витрати на опалення. Складалися висновки про перевищення цін на закупівлю, про безпідставні витрати на опалення (Азаров мене звинуватив у тому, що під час зимових канікул я не відключила школи від опалення – хоча взимку це не робиться через ризик розморожування систем). Я писала постійні пояснення. Потім він розпочав службове розслідування, усунув мене з посади – і я п'ять місяців не виконувала своїх обов'язків). Коли побачив, що він не зможе мене звільнити за цим службовим розслідуванням, було сфабриковано ще одне – мене звинуватили в тому, що я вдарила свого заступника – і мене звільнили за аморальну поведінку. Це все. Ще я мав із ним конфлікти щодо ремонту в навчальних закладах. Там була корупційна схема з боку департаменту освіти ОДА – але це інша трохи історія. У тому конфлікті він прийняв бік департаменту освіти ОДА », – розповіла Ольга Барабаш.

Крім цих історій, за словами Барабаш, залишала бажати кращої ситуації з кадрами на місцях, оскільки мер тоді включив режим ручного управління і почав розставляти своїх людей на керівні посади в освітні заклади.

«На мій погляд, в освіті міста Азаров відзначився своєю безглуздою кадровою політикою. Роздавав посади директорів шкіл прихильникам ОПЗЖ. Наприклад, директором 5 школи стала депутат міської ради від ОПЗЖ. Також, він запам'ятався призупиненням інвестиційних проектів із модернізації навчальних закладів, розпочатих ще до нього та небажанням проводити реформу нової української школи – у плані реорганізації навчальних закладів» , – резюмувала Барабаш.

«Свій серед чужих, чужий серед своїх»

Загалом діяльність костянтинівського мера оцінюють по-різному. Головне питання: чи міг він «розпиляти» 363 тисячі гривень та ще й на питаннях оборони міста? Адже якщо вплив ОПЗЖ на нього мінімальний, як переконують члени громадської ради, а представники місцевого великого бізнесу роблять на нього ставку, то хто ж виграє, у разі приходу росіян? Мабуть, ніхто. Тим більше, що 363 тисячі гривень, за які судять Азарова, - це 10 тисяч доларів, тобто один його хороший гонорар у минулому, адвокатському житті. Адже Олег Азаров – адвокат у галузі господарського права.

Тож чи коштувала гра свічок?

Глобально виходить так, що певні люди висунули його на цю позицію, і він був свій серед чужих і чужим серед своїх. Для тих він негідник, і для цих не зовсім та людина. Але весь цей час половина людей його ненавидить (одні за те, що змушував працювати, інші - за те, що їх поступово усували від влади). А тут настає війна. Я бачив, що він сприяв військовим: і пісок давався, і траншеї копалися, бетонні конструкції облаштовувалися і таке інше. Але в чому проблема – багато речей саботувалися на рівнях нижче. По багатьом ділянкам, де потрібно було копати і обкладати піском, мер особисто сідав за кермо і їздив на ці місця, щоб перевірити, чи справді все там виконано. Він не довіряв нікому », – розповів Михайло Єрємєєв.

Злий жарт із Азаровим зіграла його жорстка манера вести справи. Коли він прийшов на посаду, люди, які роками були при владі, почали турбуватися за свої місця. Саме фахівці середньої руки і несли у собі найбільшу загрозу саботажу, оскільки більшість із них становила попередню команду.

«Азарова підозрюють у розкраданні коштів. Але роботи виконував підрядник. Йому давали розпорядження: копати окопи. З іншого боку, де у нас у законодавстві написано, що у разі початку війни мер має давати завдання комунальним підприємствам перестати вивозити сміття, а натомість почати копати окопи, тягати піском, обкладати мішками лікарні тощо», – резюмує Михайло Єрємєєв.

Місцезнаходження Азарова після затримання та низки судових засідань невідоме. «ОстроВ» звернувся до правоохоронних органів для того, щоб встановити: чи перебуває колишній мер Костянтинівки під вартою зараз. Через кілька тижнів подорожі нашого запиту різними інстанціями було отримано відповідь від Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Об'єднаних сил.

«Під час досудового розслідування, ухвалою судді Індустріального районного суду міста Дніпра від 22.08.2022, щодо Азарова О.А. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 59 днів, а саме, до 19.10.2022 включно, з правом внесення застави у сумі 496 200 грн. Надалі, 24.08.2022, у зв'язку із внесенням застави, Азаров О.О. було звільнено з-під варти», - повідомили «Острову».

У жовтні розглядалося прохання прокурора щодо зміни запобіжного заходу на арешт підозрюваного, проте оскільки термін дії цього прохання закінчився 20 лютого, суд залишив його без розгляду. Останнє засідання у цій справі відбулося 22 березня.

« Якщо Азаров – злодій і негідник, значить він сидітиме. Якщо він чесний - він зможе себе відстояти, він юрист. А якщо ми говоритимемо про думку громадськості, то людям завжди буде мало. Наприклад, ви знаєте, що чим більше роздають гуманітарну допомогу, тим більше буде незадоволених. Азаров йшов на діалог із громадськістю, це було видно», – резюмує керівниця громадської ради Костянтинівки Лілія Мірошниченко.