Мінприроди дало ДОЗВІЛ до 2024 року на зберігання золошлаків чи ОТРУЄННЯ дарничан?

У 2016 році Форум мешканців Дарницького району "Майбутнє Дарниці" визнав Дарницький район - районом екологічного лиха, серед головних причин якого було визначено діяльність Дарницької ТЕЦ.

З тих пір небайдужі дарничани, члени оргкомітету Форуму, члени ГО "Озеро Качине" послідовно у різних державних установах, із залученням депутатського корпусу намагались вирішити цю проблему. 

Нам вдалось багато чого зробити. Але вирішити остаточно - НІ. Тому є багато причин.

Одна з них - небажання чиновників вирішувати проблему, у кращому випадку - імітація вирішення.

Замість вирішення, кожного разу отримуємо лише чергові обіцянки і підвищення тарифів.

Дуже серйозним ударом по дарничанам став 2017 рік - рік коли були усі підстави і можливості докорінно змінити ситуацію на користь дарничан, на користь природи Києва.

Проте, замість вирішення питання, Мінприроди видало ДОЗВІЛ №806600000-00202 на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТОВ "ЄВРОРЕКОНСТРУКЦІЯ" (Зберігання золошлаків). Термін дії дозволу до 27 січня 2024 року.

Ще ТРИ РОКИ дарничан будуть ОТРУЮВАТИ, оскільки на це видано ДОЗВІЛ!

Варто зазначити, що усі установи, які взяли участь у цьому ганебному дійстві були попереджені про злочинність такого рішення, ім були надані усі необхідні документи. Тим не менш - вони свідомо пішли на прийняття такого рішення.

За все цей час зібрана величезна доказова база діяльності/бездіяльності відповідальних посадових осіб, яка є достатньою для подання позовів до суду.

Тепер що стосується 2017 року.

Першою установою, яка погодилась на продовження отруєння дарничан, як це не дивно, була Дарницька районна у м.Києві Державна адміністрація. За підписом В.о. голови В.Лозового вона направила листа 05.01.2017 на ім'я тв.о. гендиректора ТОВ "ЄВРОРЕКОНСТРУКЦІЯ" Васюніна, в якому чітко зазначила, що "не заперечує" щодо видачі ДОЗВОЛУ.

При цьому ЖОДНОГО ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ при прийнятті такого рішення Драницька РДА не проводила. Про цей лист дарничани дізнались ВИПАДКОВО.

Другою установою, як це знов таки не дивно, стала Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачі. Своїм листом від 24 січня 2017 року за підписом першого заступника Голови Андрія Жука вона із задоволення написала, що "не заперечує проти видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин"!

Правда, ВРАЖАЄ?!

Ну і нарешті само МІНПРИРОДИ, 27 січня 2017 року прийняло відповідальне рішення і надало таки ДОЗВІЛ на викиди.

Це що стосується тих, хто зобов'язаний турбуватись про довкілля і безпечні умови життя людей.

Що стосується дарничан, то вже 2 лютого 5 небайдужих дарничан - Віктор і Ірина Гайдукови, Павло Приходченко, Іван Іванов, Сергій Куценко вже записались на особистий прийом до Міністра екології пана Остапа Семерака. А що з цього вийшло добре описав Віктор Гайдуков, Павло Приходченко і зафільмував Сергій Куценко.

Тому читайте, друзі, самі і уважно передивіться відео з особистого прийому. І головне - робить висновки! Ху є ХУ! 

Hajdukov Viktor Озеро Сонячне 4 лютого 2017 р.  · 

"Усім добрим людям - доброго дня!

На особистому прийомі громадян міністром екології та природних ресурсів України, що відбувся 02.02.2017 у приміщенні Мінприроди:

- у ролі міністра - держсекретар Мінприроди ДМИТРЕНКО Г.В.,

- у ролі дарничан - 5-ро відчайдух, які вже скоро з рік намагаються у всіх інстанціях (у т.ч. Мінприроди) винайти рішення проблеми "чи варто й далі дарничанам жити у Дарниці", особливо в радиусі до 2-3-х км від золовідвалу Дарницької ТЕЦ по вул. Здолбунівській, з урахуванням "корисного формальдегідного" піддмухайла з боку з-ду Фанплит.

Розмова вийшла не проста. Треба віддати належне - нас слухали, навіть задавали питання, іноді навіть була дискусія.

Копія нашого (озвученого) офіційного звернення - у додатку.

Проте це свято демократії та захисту природних прав громадян зіпсував один невеличкий за змістом папірець за підписом заступника міністра (звісно Мінприроди) пана Вакараша, який до того теж пару разів виступав у ролі п. Семерака і є надзвичайно обізнаним посадовцем та фахівцем саме у цьому болючому для дарничан питанні.

Цей документ є - Дозвіл Міністерства екології та природних ресурсів України «На викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами» від 27.01.2017 за № 8036600000-00202, виданий ТОВ «Євро-Реконструкція» (зберігання золо шлаків) терміном на 7 РОКІВ (!!!).

ТОБТО ТАКИМ ЧИНОМ ДЕРЖАВА, ПО СУТІ, НАДАЛА ДОЗВІЛ КІПРІОТСЬКИМ ВЛАСНИКАМ ДАРНИЦЬКОЇ ТЕЦ ЩЕ СІМ РОКІВ «ЗАКОННО» ТРУЇТИ СОТНІ ТИСЯЧ ДАРНИЧАН.

У ході тої дискусії нам стало відомо, що окрім самого п. Вакараша та його підлеглих, основними дієвими особами у справі надання дозволу на планове поступове знищення населення дарниці є ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА України (нащадок ліквідованої СЕС) та Дарницька РДА. Бо саме за їхніми погодженнями (копії яких додаються) зі слів фахівців Мінприроди і було прийнято це «кабінетне» рішення. І це попри купу перевірок ДЕІ м. Києва, звернень киян купи публікації та телевізійних репортажів основних каналів (останній «Новини ТСН «1+1» від 26.01.2017).

При цьому за інформацією працівників Мінприроди це питання (видання дозволу) пройшло громадське обговорення з місцевими мешканцями (ТОБТО З НАМИ). Як писав колишній очильник ДТЕЦ п. Васюнін у своєму зверненні до ДРДА «повідомляє про наміри щодо отримання Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на майданчику, що розташований по вул. Здолбунівській Дарницького р-ну м. Києва …», і додає «оголошення про наміри (певно вказані) опубліковане в міській газеті «Експрес-об’ява» № 40 (5147) від 14-20 жовтня 2016 р».

Здається що ми з вами дарма не читаємо всі газети, що виходять у Києві та в Україні. Ось тут, всі можуть подивитися http://www.eo.kiev.ua/archive/index.php?y=2016&m=10 . Я передивився всі можливі та неможливі розділи, запускав контекстний пошук – результат «0». Я навіть спробував знайти об’яву змісту, буквально за Васюніним, ну майже як «за Фрейдом» :

«ТОВ «Євро-Реконструкція … повідомляє про наміри щодо отримання Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на майданчику, що розташований по вул. Здолбунівській Дарницького р-ну м. Києва …». Такої теж немає.

Хто знайде ту кляту «об’яву» у тій газеті - з мене пиво.

Тут, буде може якось негарно, але Кличко зі Спасібко дарма не друкують такі об’яви, наприклад у журналі «Пізнайко» або «Бджолярський круг», теж таки собі всеукраїнські видання.

Але ж за підсумками (геть без жартів):

- маємо поки документ, за яким Держава (в особі п. Вакараша і Ко) дала дозвіл приватній фірмі з іноземним капіталом (що не внесла жодної копійчини у розбудову того 60-річного енергетичного одоробла, проекту 1934 р.) до 27.01.2024 безперешкодно труїти нас будь-чим, у будь-який час доби і пори року;

- зола у золошлаковідвалі ДТЕЦ останніми роками прибуває настільки швидко, що за таких умов, там скоро буде не озеро, а якийсь курган, зі всіма відповідними наслідками;

- щодо керівництва Держпродспоживслужби в особі І заст. голови А. Жука (їм здається байдуже все, окрім зелені), а от пану Лозовому В. – в.о. голови нашої Дарницької РДА, кожен з вас може віддячити при будь-якій зручній для вас нагоді особисто (чи колективно). Адресу певно знаєте, тільки от з тиждень чомусь хворіє наш фізкультурник;

- держсекретар Мінприроди п. Дмитренко звісно обіцяв нам об’єктивно з’ясувати всі обставини справи та повідомити (у межах тижня) про єдине справедливе і законне рішення цієї проблеми. Але при всіх сподіваннях на те, що Мінприроди все ж таки повернеться до виконання своїх прямих обов’язків «з формування і забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та у межах своєї компетенції біологічної, генетичної та радіаційної безпеки, поводження з відходами, …», а не приватного смертоносного бізнесу заїжджих панів. А ми потрохи готуємо документи про оскарження того т.м. «дозволу на отруєння даничан»;

- та, і чи не головне. Нам конче буде потрібна ваша допомога для масової участі у акціях прямої дії. Наведу один приклад стосовно спроби діловарів від, як не дивно, Держави – ВАТ «Укргідроенерго», у знищенні річок та заповідників в Україні через нібито «будівництво» Канівської ГАЕС та ГЕС на Дністрі. Люди (з різних місць того затоплення, вирубання та іншого знищення, та з Києва також) вийшли 01.02.2017 на масову акцію під будівлю Уряду https://www.facebook.com/Briuhovetskyi/posts/756242304539922 (більше інформації тут: https://www.facebook.com/groups/buchak/). У результаті чого певно Володимире Борисовичу трохи занервував, якось передав цю нервовість Остапу Михайловичу і в результаті нетривалої конструктивної бесіди (доречи, одночасно з нами 02.02.2017 у сусідньому приміщенні) отримали «люди не спокійні з Каневу» відповідь за підписом любимого дарничанами директора департаменту Мінприроди п. Лук’янчук С., де вказано на необхідності проведення «нової державної екологічної експертизи». Листа аналогічного змісту було також направлено до того державного органу, що спровокував таке свято народовладдя – Міненерговугілля, яке доречи цілком може припинити роботу ДТЕЦ взагалі.

Ось що сила людська може робити, коли людям не байдуже і цих людей у потрібномі місці «до х…», як сказав колись один сучасний класик п. Лесь.

Так що готуйтеся, тобто готуймося до гарних продуктивних зустрічей з посадовцями, що так піклуються за все живе, особливо за ще досі живих дарничан.

Слідкуйте за об’явами. Та, не забудьте подякувати Лозовому. Гадаю, що гарної дяки забагато не буває.

Запис зустрічі у Мінприроди 02.02.2017 https://drive.google.com/.../0Bw0IQglpSL8UV0RBdGdmZG.../view (ч. 1) https://drive.google.com/.../0Bw0IQglpSL8UTEpHNmtXZj.../view (ч. 2)

Додаток (наше зверення) Міністерстру екології та природних ресурсів України Семераку О.М. 03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35

Про питання недотримання вимог природоохоронного законодавства 

Шановний, Остапе Михайловичу!

Починаючи з 1955 року у місті Києві збудована і працює Дарницька теплоелектроцентраль (ТЕЦ-4), яка наразі експлуатується ТОВ «Євро-реконструкція». З врахуванням передбаченої проектом структури палива вказаної ТЕЦ у технологічному процесі виробництва нею теплової та електричної енергії використовуються (одночасно та/або окремо) вугілля кам’яне (АШ), мазут топковий та природній газ. З врахуванням особливостей спалювання кам’яного вугілля постала потреба в утилізації відходів цього виробництва (золи та шлаків), їх золовидалення з обладнання ТЕЦ, тимчасового зберігання та захоронення.

З цією метою у 1956 р. було виділено (на тимчасових умовах) відповідну земельну ділянку та з 1959 р. введено в експлуатацію золошлаковідвал (зволоженого зберігання) Дарницької ТЕЦ, що був розташований неподалік хутору Позняки (у 1,5 км від тодішньої околиці м. Києва (за даними паспорту МВВ – найближчого населеного пункту), та 5,5 км від самої ТЕЦ) на початку у трьох водоймах (секціях), які наразі позначені на мапах як озера Сонячне (№3), Гарячка (№2) та Прірва (№1). Золошлаки подавалися(ються) від енергоблоків ТЕЦ у вигляді водяно-шлакової пульпи 2-ма трубопроводами (d 500).

У 80-х роках минулого сторіччя державою (міською владою) було прийнято рішення про значне зменшення питомої ваги вугілля у складі палива ДТЕЦ з одночасною широкою житловою забудовою лівобережної частини м. Києва, зокрема й навколишніх до х. Позняки ділянок (наразі житлові масиви Позняки, Харківський та Нова Дарниця). У зв’язку з чим з заповнених на той час золошлаками секцій Сонячне (№3) та Гарячка (№2) було видалено земзнарядом всі відходи згоряння вугілля, озера очищені та поглиблені. Після чого секції Сонячне (№3)та Прірва (№1) були вилучені з експлуатації Дарницької ТЕЦ.

Наразі золошлаковідвал Дарницької ТЕЦ експлуатується у межах секції № 2 (оз. Гарячка) обабіч проїжджої частини вул. Здолбунівської навпроти її перехрестя з вул. Драгоманова. Має загальну площу 13,9 га, та санітарно-захисну зону радіусом у середньому 150 м від краю водяного дзеркала сховища загальною площею – 44,3 га (протизаконно урізану до такого розміру у 2013 р.). Найближче житло та об’єкти соціально-культурного призначення (у т.ч. дитячий садок) наразі розміщені на відстані від 160 м (по вул. Драгоманова - житлові будинки № 1-к, 1-м, 1-к, 1-д, 1-е, дит. садок № 1-л та по вул. О Пчілки 2, 2-а, 2-б). При цьому, за прийнятим відповідним рішенням Київміськради безпосередньо у СЗЗ МВВ ДТЕЦ на відстані 65 м від «краю води» у 2016 р розпочато і триває наразі будівництво нового, найбільшого у Києві торгівельно-розважального центру «Ашан». З іншого (протилежного) боку цього будівництва за тим же рішенням Київміськради закладено будівельний майданчик нового дитячого садочку на понад 300 місць (у тій самій СЗЗ МВВ ДТЕЦ).

Через значне збільшення починаючи з 2011 р. питомої ваги вугілля у паливному балансі ДТЕЦ відповідно значно збільшилося виділення золо шлакових відходів. Вказане місце видалення відходів (золошлаковідвал, секція № 2 «Гарячка») до 2013 р. вже практично був заповнених відходами виробництва ТЕЦ практично на весь існуючий фізичний обсяг. Вивезення та утилізація золо шлаків з вказаного МВВ практично не відбувалося, через ряд об’єктивних причин. З метою збільшення фізичних обсягів вказаного золошлаковідвалу було розроблено та почато реалізацію робочого проекту реконструкції золошлаковідвалу ДТЕЦ. Який полягав у зведенні по периметру з внутрішнім поділом дамб, у ємності між якими (дрібні секції) планувалося складання золошлаків з рівнем зберігання у понад 1,5 м над існуючим рівнем води у водоймі.

При цьому слід зазначити, що видалена з вказаних водойм зола була розміщена у вигляді будівельної подушки вздовж берегів оз. Сонячного та для будівництва мікрорайону між вулицями Ревуцького, Здолбунівської, Тростянецької та Харківського ш. (частина м/р Нова Дарниця 3).

Основними проблемами для мешканців Дарницького району Києва та і всього міста в цілому є:

- починаючи з 1959 забруднення поверхневих та ґрунтових вод та безпосередньо самих ґрунтів відбувається постійно цілодобово. Що підтверджено даними паспорту МВВ ДТЕЦ, де визначено що дно та стінки золошлаковідвалу мають матеріал – пісок (тобто практично не затримують небезпечні речовини), а так звана «освітлена вода» без усілякого дренажу через стічні колодязі МВВ ланцюгом природних водойм витікає прямо у р. Дніпро без усілякого очищення;

- через значне здороження починаючи з 2009 р. вартості природного газу на ДТЕЦ поступово збільшилося до значних обсягів споживання кам’яного вугілля, відповідно аналогічно збільшився обсяг відходів. Через обмежену ємність існуючого золошлаковідвалу починаючи з 2013 р ДТЕЦ за «робочим проектом реконструкції МВВ» ні ким не затвердженим (зі сфальшованими результатами громадських слухань) здійснюється нарощування огороджувальних та додаткових грунтово-шлакових дамб золошлаковідвалу. При цьому значна кількість золо шлакових відходів на площі біля 7,0 га зберігається просто неба у сухому (твердому) агрегатному стані. І під впливом атмосферного руху повітряних мас (вітру) зола постійно (з початку вказаної реконструкції) здіймається у повітря та переноситься вітром житловими масивами Дарницького району.

Слід зазначити, що основний хімічний склад найменшої (найдрібнішої) фракції згоряння – золи (по суті це пил), за офіційною інформацією ДТЕЦ є приблизно таким:

SiO2 - 38,82%, CaO - 3,68%,

Fe2O2 - 32,95%, MgO - 0,11 %,

Al2O2 - 19,51%, MnO2 - 0,500%,

SO2 - 0,82%, K2O - 1,06%,

TiO2 - 0,750%, Na2O - 0,6…9%.

P2O5 - 0,227%,

З огляду на наведене, двоокис кремнію (SiO2) складає майже 40% вмісту цієї золи. По своїй структурі SiO2 є практично кристалічним склом у дрібно-дисперсній формі. Тобто скляним пилом кришталів з дуже гострими краями. Які при вдиханні людиною того пилу абсолютно без перешкод потрапляють до легень та призводять до такої невиліковної хвороби як силікоз (у різних її формах). І це масово (потужно) відбувається на постійній основі починаючи з 2015 р., що зафіксовано по січень 2017 актами перевірок ДЕІ у м. Києві, фото- та відео фіксацією, приписами та протоколами інших державних органів, відкритими поліцією провадженнями з ОРД. Так зокрема:

- акт перевірки ДЕІ України від 23.05.2008,

- акт перевірки ДЕІ м. Києва від 14.08.2015 № 05/83а,

- лист ДЕІ м. Києва від 28.04.2016 № 1751-05/08,

- акт перевірки ДЕІ м. Києва від 24.01.2017 № 05/08а,

- протокол постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дарницької у м. Києві РДА від 25.01.2017 № 2,

- заява про злочин (правопорушення) Лапусевої Г.В. від 25.01.2017, що була подана до Національної поліції України (№ 5795 у РЄО),

- репортаж ТСН «Новини» (т/к «1+1») від 26.01.2017 https://www.youtube.com/watch?v=uMc-PuZ9Su8 .

Окрім такого поступового механічного отруєння мешканців Дарниці, на перший погляд не активними та нібито небезпечними речовинами у складі відходів згоряння вугілля хімічними дослідженнями проведеними громадянами, державними установами та підприємствами м. Києва у складі «освітленої» води з золошлаковідвалу та понад 5-ти локації на оз. Гарячка та березі оз. Сонячне було встановлено великий (що значно, у рази, перевищує ГДК та геофон) вміст небезпечних для здоров’я людини важких металів, миш’яку, ртуті, канцерогенів тощо (див. додатки 1 та 2). Шкідливих вплив яких на здоров’є людини має непоправну дію (від отруєння до онкології).

Так, лише за даними диспансерного обліку (статистики) динаміки захворювань «І півріччя 2016 р до І півріччя 2015 р», зробленого відділом охорони здоров’я ДРДА, по населенню Дарницького р-ну, яке мешкає у ж/б по:

- вул. Здолбунівській, 13;

- вул. О.Пчілки, 2, 2-а, 2-б, 3-а, 4, 5, 6, 6-а;

- вул. Драгоманова, 1-а, 1-б, 1-в, 3, 3-а, 3-б, 3-в, 5, 6-а, 7;

що є одними з самих наближених до золошлаковідвалу ДТЕЦ, рівень (кількість випадків) захворювань органів дихання, нервової системи, шкіри та підшкірної клітковини збільшився від 25 до 100 відсотків (копія додається).

Попри наявність у Актах перевірки ДЕІ даних про експлуатацію ТОВ «Євро –реконструкція» вказаного золошлаковідвалу ДТЕЦ як:

- неорганізованого джерела викидів забруднюючих речовин,

- зберігання небезпечних відходів у відкритому твердому агрегатному стані,

- не виконаних досі приписів ДЕІ за виявленими перевірками порушень,

- відсутності на підприємстві екологічного моніторингу забруднення навколишнього середовища,

- здійснення не санкціонованої реконструкції МВВ,

- несанкціоноване (протизаконне) забруднення поверхневих та ґрунтових вод,

Міністерством екології та природних ресурсів України 18.05.2016 видало позитивний висновок екологічної експертизи (по МВВ ТОВ «Евро-реконструкція») № 7-03/12-9468/10-16 (за підписом С.І. Лук’янчук), яким за наведених фактичних умов «Мінприроди вважає за можливе визнано допустимість прийнятих у наданих матеріалах рішень та надати їм позитивну оцінку за умови дотримання вимог природоохоронного законодавства».

Наразі попри наявний стан справ з неналежною експлуатацією МВВ ДТЕЦ, постійну наявну загрозу здоров’ю мешканців Дарницького району м. Києва (останні сплеск потужних зольних буревіїв відбувся 25-26.01.2017), постійне системне невиконання вимог (приписів) державних органів екологічного контролю, Мінприроди наразі проводить активну роботу з підготовки матеріалів для видання на вказаний небезпечний об’єкт дозволу на забруднюючі викиди (цього об’єкту) у атмосферне повітря. Що само по собі є порушенням всіх існуючих нормативних документів з природоохоронного законодавства України, чинного паспорту МВВ, ратифікованого Україною міжнародного екологічного законодавства, екологічних директив Європейського енергетичного співтовариства, ратифікованих Україною.

З науковим звітом від 30.07.2013, зробленого Інститутом гігієни та медичної екології імені О.М. Марзєєва НАМН України для потреб ДТЕЦ, констатується величезний вміст цієї страшенно небезпечної для людини сполуки у золошлакових відходах цього підприємства, як бенз(о)спірен. Як вказані три перші сполуки є для людини просто отруйними, то остання (бенз(о)спірен) за своїми особливостями не йде за водою, а здебільше знаходиться у суміші твердого агрегатного стану, та при контакті з людським організмом призводить до страшних онкологічних наслідків. При цьому, екологічним висновком того ж Інституту від 30.07.2013, складеним на підставі вказаного вище наукового звіту, вказаним золошлаковим відходам присвоєно ІV клас небезпеки (малонебезпечні та безпечні відходи), що номінально та і фактично дозволяє всім зацікавленим особам (і експлуатуючій організації, і будівельникам, і місцевій владі) розповсюджувати серед місцевого населення, державних контролюючих органів, світової громадськості (міжнародних природоохоронних організацій, наприклад учасників міжнародної Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті (Еспо)), тезу «у нас все гаразд, те все – плітки та наклепи».

При проведенні постійних останнім часом реконструкцій основного обладнання ДТЕЦ (переведення основного обладнання на основне паливо – природній газ, реконструкція (з 2013 р.) МВВ ДТЕЦ, оприлюднений у грудні 2016 р. план реконструкції основного технологічного обладнання та систем очищення викидів ДТЕЦ (на 2017 – 2022 рр.) в порушення вимог Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Орхуська конвенція), ратифікованої Україною у 1999 р., щодо обов’язкового узгодження з громадськістю такого роду перетворень та будівництва нових небезпечних об’єктів, до числа яких наразі відноситься ТОВ «Євро-реконструкція», таких громадських обговорень жодного разу не відбувалося.

Питання контролю дотримання суб’єктами господарювання (суб’єктами впливу на навколишнє середовище) за вимогами національного та міжнародного законодавства наразі Мінприроди не контролюється. Створений при Мінприроди Орхуський інформаційно-просвітницький центр замість роз’яснення населенню про переваги існуючих механізмів застосування основних його прав на екологічну безпеку (в рамках вказаної конвенції) проводить іноді політику виправдання (обґрунтування) природо вбивчої промислової діяльності підприємств-забруднювачів навколишнього середовища. Прикладом може бути засідання круглого столу у цьому центрі від 16.09.2016 «про проблемні питання теплової генерації» та офіційний звіт про цей захід.

З врахуванням наведеного вище та з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) надаю для врахування при розгляді цієї справи копії окремих рішень ЄСПЛ з питань порушення вимог Європейської конвенції з прав людини (1950 р., ратифікована Законом України № 475/97-ВР від 17.07.97) з захисту екологічних прав людини та довкілля:

- справа Гуерра та інші проти Італії / “Guerra and Others v. Italy” (заява № 14967/89),

- справа Ташкін та інші проти Туреччини / “Taskin and Others v. Turkey”

(заява № 46117/99),

- справа Дубецька та інші проти України (заява № 30499/03).

Вказаними рішеннями ЄСПЛ, що є рішенням по захисту прав людини та її екологічної безпеки, визнано безумовні порушення вимог ст.ст. 6, 8, 10 та 13 Європейської конвенції з прав людини щодо захисту екологічних прав людини та довкілля вказаними державами, через нехтування їх державними органами законними правами громадян. Що на нашу думку відбувається з питанням неналежної експлуатації золошлаковідвалу ТОВ «Евро-реконструкція» у Дарницькому р-ні м. Києва.

Найкращім варіантом розв’язання наведеної екологічної проблеми (і у аспекті захисту населення, і у аспекті роботи бізнесу (теплової генерації) та безумовно у часі) може бути термінове переведення ДТЕЦ на основний (виключний) вид палива – природній газ. Що цілком відповідає природоохоронним принципам, закладеним у ратифікованій Україною у 2010 р. основні екологічні директиви Європейського енергетичного співтовариства:

Про зменшення вмісту сірки у певних видах рідкого палива (1999/32/EC),

Про обмеження викидів речовин від великих установок спалювання (2001/80/EC),

Про участь громадськості у розробці планів дій і програм із охорони довкілля (2003/35/EC),

Про оцінку впливу певних державних та приватних проектів на навколишнє середовище (97/11/EC & 85/337/EEC).

Про охорону диких птахів (79/409/EEC) лишаються ратифікованими та практично не застосовуються до чи не основних забруднювачів природи в україні – підприємств вугільної теплової генерації.

Енергетичне Співтовариство розширило перелік вимог з охорони довкілля до країн-членів Директива 2010/75/ЕU, що набрала чинності з січня 2011 року - об’єднує всі масштабні екологічні нормативи ЄС останніх років у сфері промислового виробництва. Розроблений на її базі (з метою її ратифікаці Україною) «Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок» проект якого з 2015 року в межах громадського обговорення розміщений у відкритому доступі на офіційному web-сайті Міненерговугілля (http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/doccatalog/document... ). Саме цим проектом плану передбачене повне переведення Дарницької ТЕЦ в м. Києві на паливо – природній газ (100%) з 2018 р.

У зв’язку з наведеним просимо Вашого, шановний Остапе Михайловичу, особистого втручання у нагальне розв’язання питання екоциду населення Дарницького району м. Києва.

«02» лютого 2017 р."

 

Pawlo Prihodchenko 4 лютого 2017 р.  · 

"Шановні кияни!

Попри 4 експертизи, проведені акредитованими державними лабораторіями, що показали критичні забруднення грунтів Дарниці і води - канцерогенами і важкими металами із золи (миш'як, ртуть, нікель та ін.), Міністерство екології і природних ресурсів (міністр пан Семерак) із підписом заступника міністра Вакараша - видало новий дозвіл на експлуатації золовідвалу на 7 років. Дяка уряду - збираються продовжити нас труїти.

Слідкуйте за оголошеннями.

Задля збереження життя і здоров'я - цей дозвіл має бути відкликано.

Ми мусимо жити."