Мінцифри перетворюється на Мінгальма?

Дуже гарно розпочинає новий 2020 рік нове міністерство, співробітники якого знаходять доречним майже через 6 тижнів після подання пропозиції зателефонувати заявнику і на дуже високих тонах запитати, що вони повинні мені відповісти!

А після спроби пояснити, що головна мета моєї пропозиції саме допомогти вирішити проблему, яка, через неповажне до неї ставлення призвела до катастрофічних масштабів росту корупції, провести роз'яснювальну бесіду з приводу того, що вони працюють без вихідних тому, що таки як я представники громадськості надсилають свої безглузді пропозиції стосовно порядку роботи Міністерства!

Розумієте?

Мене розкритикували за мою пропозицію розгрузити Міністерство яке фактично створило умови для того щоб схеми відпрацьовані нашими корупціонерами працювали і надалі через те, що моя пропозиція направлена саме на те, щоб зняти з найзавзятіших та найпрацьовитіших реформаторів тягар з яким вони не справляються!

Знову ж таки, через очевидну нефаховість та недосвідченість керівництва!

Або як ще інакше можна пояснити небажання відмовитись від вкрай важливої процедури з якою міністерство не справляється хоча б через те, що майже 10 000 експертиз Національної програми інформатизації повинна робити одна людина, бо більше в штаті не передбачено!

Ну не з Новим Роком?

І якщо ви думаєте це перша така відповідь з Міністерства цифрової трансформації, то на превеликий жаль ви знову помиляєтесь...

Але ж повернемось до моєї пропозиції яку так завзято уникає міністерство.

Влітку, коли я проводив власне розслідування діяльності Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій я був надзвичайно вражений коли зрозумів, що не дивлячись на той факт, що у законі Про Національну програму інформатизації від 1998 року та у положенні Про затвердження Порядку проведення експертизи Національної програми інформатизації та окремих її завдань (проектів) від 2002 з правками чітко прописано, що Державне агентство з питань електронного урядування, а сьогодні Міністерство цифрової трансформації має проводити експертизу кожного окремого договору, зокрема для запобігання корупції.

І бюджетне фінансування таких проектів згідно Постанови №121 Кабінету Міністрів України від 04 лютого 1998 року можливе лише за умови проходження такої експертизи.

АЛЕ!

За всі роки існування Державного агентства з питань електронного урядування таких експертиз проводилось мізерна кількість. 

І по сьогоднішній день навіть не існує методології проведення такої експертизи!

Іншими словами, Департамент, проявив злочинну недбалість і фактично саботував свої обов'язки в програмі НПІ, переклавши свою вину на корупціонерів які не змогли цим не скористатись!

До чого це призвело?

Через відсутність фахової та відповідальної експертизи:

  1. З'явилась можливість абсолютно неаргументовано у кілька разів завищувати вартість робіт та послуг.
  2. В договорах відсутні калькуляції, а формулювання обсягу робіт викладено таким чином, що неможливо перевірити повноту їх виконання. 
  3. З'явилася найбільш поширена сьогодні схема “модернізації” завдяки якій корупціонери багаторазово витрачали кошти на одну й ту саму статтю, зневажаючи навіть той факт, що сума витрат на “модернізацію” у кілька разів більше вартості самого проекту.

Користуючись небажанням Департаменту втрутитись в процес тільки ДІКТ КМДА вдалось без експертиз вивести грошей з бюджету не менше ніж на мільярд гривень!

Мільярд гривень - це гроші?

Це величезні гроші, які ніколи не були б зайві для удосконалення цифрових сервісів нашого міста. А тому моя ідея створити фахову, комерційну експертну комісію здалась мені найвлучнішою виходячи з умов, що склались.

Переваги такого рішення:

  1. Підвищення прозорості - залучення більшої кількості експертів зробить процедуру більш відкритою, прозорою та підзвітною.

  2. Можливість оскарження результатів експертизи - експертизу можна проводити в декількох інституціях одночасно, що зайвий раз дозволить зробити її більш відповідною реальному стану речей.

  3. Експертні організації будуть нести відповідальність за результати експертизи, і у разі змови з замовником експертизи нестимуть кримінальну відповідальність разом з ним.

  4. Міністерство збереже контролюючу функцію і не витрачаючи на експертизу державні бюджетні кошти зможе значно підвищити фаховість експертизи.

  5. Значно зросте кількість проведених експертиз, а з ними і знову ж таки прозорість, а тому значно зменшується число корупційних оборудок.

І ось, коли я, розуміючи все це, прочитав пост міністра про те, що замість того, щоб вирішити проблему яка є частиною покладених на міністерство обов'язків, і яка роками ігнорується, наш міністр вирішив створити "цифровий спецназ"!

Знову ж таки, при умові, що робити експертизу міністерство зобов'язане за законом!

"Спецназ" який незрозуміло яким чином буде моніторити закупівлі і перевіряти тільки якісь окремі тендери, а на всі загалом, як це робити за потрібне!

І тоді я не витримав і написав міністру в коментарях:

"Просто цікаво - а навіщо цифровий спецназ або будь-яка інша пафосна назва для того що і так є функцією Міністерства (раніше Агентства)? Відповідно до частини 3 статті 4 Постанови Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 року № 492 «Про затвердження Положення про Державне агентство з питань електронного урядування», Агентство відповідно до покладених на нього завдань виконує функції генерального державного замовника Національної програми інформатизації.
Відповідно до частини 15 вищезгаданого підзаконного нормативно-правового акта, Агентство відповідно до покладених на нього завдань забезпечує проведення експертизи Національної програми інформатизації та окремих її завдань (проектів).
Чи для когось в Міністерстві це новина"?

На що він мені запропонував надіслати йому пропозицію, тому що "мої повідомлення відкритті"...

Як ви розумієте, після цього "відкритий" міністр жодного разу мені не відповів.

Новий сайт найсучаснішого найджиталізованого міністерства також не зміг обробити текст мого повідомлення. І тому я роздрукував його на папері і заніс до канцелярії.

Тиждень, два, три, чотири - шість...

Шість тижнів я чекав на відповідь і зараз, після телефонної розмови зі співробітницею я починаю здогадуватись, що процес діджиталізації нашого суспільства полягає в попередженні ініціатив представників громадянського суспільства яке намагається створити умови для розвитку країни, а не для подальшого збагачення корупціонерів...