На Подолі через будівництво руйнуються будинки

29 січня відбулось засідання комітету благоустрою та будівництва громадської ради при Подільській РДА з розгляду питань початку будівельних робіт за адресою вул. Верхній Вал, 44-42

Про те, що заплановано засідання стало відомо зі сторінки у ФБ Тараса Білінського - голови громради при Подільській РДА, який завчасно поінформував подолян і усіх киян про те, що  "29.01.2021 Засідання Громадська рада при Подільській РДА м.Києва о 14.00 Актова зала. Комітет містобудування та архітектури." 

Було цікаво дізнатись як відбувається засідання Громради при Подільській РДА, наскільки вони відкриті, які питання піднімають. Тому не міг пропустити таку можливість.

Відверто скажу, що враження залишились позитивні. Поясню чому.

Хто мене знає, неодноразово чув мою думку про те, що громради неефективні і здебільшого імітують участь громадськості у прийнятті рішень, а в гіршому випадку просто є "зливним бачком" громадських ініціатив.

Я від цієї думки не відмовляюсь, оскільки завжди підкреслював, що багато в чому залежить від тих людей, які потрапили в громраду.

Особисто я ніколи не мав наміру брати участь в таких громрадах, тим більше, що конкуренція і боротьба за місця в цих радах настільки висока, що іноді просто дивуєшся навіщо люди так гризуться за ці місця, адже там нібито нічого не платять і все це волонтерська діяльність, до речі як і депутатська.

А деякі "громадські діячі", які жаліються, що дуже багато роботи, примудряються одразу позалізати в декілька громрад. І все це без зарплати. Просто дива якийсь.

Більш того, майже жодного разу я не бачив і не чув, що громради активно захищають інтереси жителів району, здебільшого це аморфні утворення, які піддакують керівництву району та імітують бурхливу діяльність, затверджуючи нікому не потрібні плани і тим більше не намагаючись вирішувати системні проблеми району, міста. Але це моє особисте враження і думка.

Тому приємно був здивований в черговий раз громрадою при Подільській РДА, де члени громради не бояться піднімати питання, які хвилюють подолян, більш того є вкрай небезпечними/конфліктними, оскільки стосуються великих грошей забудовників.

В даному випадку мова йшла про будинки по вул. Верхній Вал, 44-42, які тріщать по швах (в буквальному сенсі цього слова) через розпочате там будівництво.

Мешканці цих будинків звертались у всі можливі інстанції м.Києва, вимагали провести експертизи, убезпечити їх будинок від руйнації. Нажаль забудовник не звертав на це увагу і продовжував здійснювати свої роботи. Внаслідок чого у людей пообвалювались стелі, з'явились величезні тріщини. Фактично на сьогоднішній день будинки знаходяться в аварійному стані і люди вкрай стурбовані тим, що можуть взагалі залишитись без квартир через повну руйнацію будинків.

Радію тому, що громрада не залишилась осторонь від проблем подолян і організувала спеціальне засідання, на яке запросила забудовників, керівників керуючих компаній, та посадових осіб Подільської РДА. Дуже важливо, що весь час на засіданні був присутній перший заступник голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій КОВАЛЕНКО, який почув безпосередньо від самих подолян, що насправді відбувається через будівництво.

За результатами засідання сформована робоча групу, в яку увійшли усі зацікавлені сторони, в першу чергу самі жителі будинків, які руйнуються, представники забудовника, керівництво району та фахівці громради. Під час засідання були отримані усі необхідні документи. Тому є впевненість, що робота принесе свої конкретні результати на користь жителів.

Як зазначив Тарас Білінський громада Подолу вже має досвід зупинки незаконного будівництва. Сподіваємось, що конфліктна ситуація буде вирішена.