Поверніть Гостинний Двір Громаді Києва!

4 березня зранку у мене мала відбутись заздалегідь погоджена зустріч для запису інтерв'ю.

Але  напередодні зателефонував Тарас Білінський -  Голова комітету Громадської Ради при КМДА з питань децентралізації, самоврядування та агломерації у КМДА, та Голова Громадської Ради 2019-2021 При Подільський РДА м.Києва і запросив підтримати акцію, яку ініціювала Громрада при Подільській РДА. Коли у відповідь на своє питання  "Чому присвячена акція?", почув - "збереженню Гостинного двору", однозначно прийняв рішення прийти і висвітлити цю подію, оскільки це питання важливо для УСІХ КИЯН!

Тим більше, що 2 березня 2021 року була зареєстрована Чеславським Олегом петиція №10465 "Створити в Києві Центр місцевого самоврядування на базі монументального комплексу "Гостинний двір", яку вже активно почали підписувати кияни, і навіть вперше в історії петицій збирається команда на ії підтримку. Наразі в цій команді вже заявили про свою готовність СПІЛЬНОдіяти: Євгенія Фельдман, Петро Михайленко, Сергій Куценко. Вірю, що з кожним днем до команди проекту будуть приєднуватись все більше і більше людей.

3 березня Ігор Луценко запросив усіх киян на акцію на захист Гостинного двору, з вимогою до уряду негайно рятувати будівлю! Акція відбудеться Дата: субота, 6 березня о 12-00 на Контрактовій площі, Гостинний двір з боку Могилянки.

Ігор Луценко так пояснив мету акції: "28 січня 2021 суд поставив крапку у спробах уряду уникнути відповідальності за відновлення Гостиного Двору. Український уряд і Фонд держмайна повинні негайно подати на розгляд науково-проектну документацію на проведення НЕВІДКЛАДНИХ протиаварійних та реставраційно-відновлюваних робіт.

Де план робіт по ревіталізації Гостинного Двору?! У киян уривається терпець. В самому історичному центрі з вини бездіяльного уряду – величезна руїна, пам’ятник корупції та неспроможності української держави. Кияни на сьогодні позбавлені права самостійно порятувати Гостинний (пам’ятку НАЦОНАЛЬНОГО значення) від руйнування, бо уряд віддав цю будівлю рейдерам, котрі зараз її руйнують. Чому до сих пір Гостинний двір зайнято рейдерами?!

Вимагаємо: 1. Прогнати рейдерів з державної власності. 2. Негайно розпочати процес відновлення Гостинного, надати проектну документацію і розпочати роботи. 3. Сприяти створенню в Гостинному дворі громадського простору - центру САМОВРЯДУВАННЯ киян, а також музейних, освітніх та культурних закладів."

Важливо те, що кияни почали об'єднуватись заради однієї мети - збереження Гостинного двору і створення на його базі ЦЕНТРУ САМОВРЯДУВАННЯ КИЯН.

Ми розуміємо, що тільки СПІЛЬНО ми здатні це зробити. Проект дуже амбітний, роботи дуже багато і вистачить на усіх. Головне, що цей проект надасть нам можливість зрушити з місця реформу самоврядування в Києві, нарешті кияни самі зможуть визначати свої пріоритети, у тому числі, як розвивати громадянське суспільство, як комунікувати, взаємодіяти.

Встиг записати коротеньке інтерв'ю з учасниками акції, хто виявив на це бажання. 

Тарас Білінський так зазначив на своїй сторінці про акцію: "Наші попередження пану Ткаченко ні чого не дали і тому сьогодні громада вийшла під мінкульт. На жаль самого пана міністра на робочому місті не було, але зібралась достатня кількісті активних та свідомих громадян, щоб дати зрозуміти, що ми більше не жартуємо!

Нами було вирішено розпочати безстрокову акцію з вимогою:- повернути місту Гостинний двір. Ми вимагаємо від Кабінету міністрів негайно повернути Гостинний двір у комунальну власність заради порятунку пам’ятки від руйнації. Чекати ще кілька років та звертати увагу на обіціянки пана Ткаченка вже немає часу. Зволікати з реставрацією-це вже злочин! Я дуже радий що сьогодні на акцію прийшли небайдужі та не зашкварені активні громадяни. Особиста подяка Ihor LutsenkoЮлия ЛялькаВіталій БілецькийОльга РутковськаАндрей КошараДмитро Миколайович та Рух ЗмінБогдан Назаренко. Пробачте кого не зазначив. Спільними зусилями ми доведемо цю справу до кінця! Приєднуйтесь! Побачимося у суботу біля Гостиного Двору о 12-00! Слава Україні!".

Радий тому, що Тарас Білінський безпосередньо підключився до питання збереження Гостинного Двору (і це природньо, адже Громрада при Подільський РДА знаходиться у 50 метрах від Гостинного двору). Знаю його як дуже порядну людину і впевнений, що він не допустить на Гостинний до киян Двір "решал", "зашкварених активістів". Дуже важливо, що до акції приєднався Андрій Кошара та Рух змін, що є запорукою того, що в Центрі САМОВРЯДУВАННЯ киян не буде залежних від алкоголізму та наркоманії. Впевнений у тому, що і Тарас Білінський також погодиться з тим, що не може бути в центрі людей, які залежні від наркотиків. Їх треба потихеньку позбавляти від залежності, чим і займається Рух Змін.

Тож, друзі, у суботу 0 12.00 Контрактова площа.

СПІЛЬНО кияни мають напрацювати покроковий план дій заради збереження Гостинного Двору і створення на його базі ЦЕНТРУ САМОВРЯДУВАННЯ КИЯН.

Не маю сумніву у тому, що киян підтримує і мер столиці Віталій Кличко і міністр культури Олександр Ткаченко.