Наступний рівень мобільності: чому небо більше не є межею

Планування транспорту в містах може стати проблемою у всьому світі. А економіки, зосереджені на міських територіях продовжують залучати людей, які шукають більш високі доходи та більші можливості. Результатом є тенденція до збільшення автомобілів, автобусів, трамваїв, велосипедів, та пішоходів.

Проблеми, що виникають внаслідок перевантажень трафіку, більш тривалих перерв на робочому місці, втрат продуктивності, збільшення державних витрат і поганої якості повітря до купи загострюються сезонними та екстремальними погодними явищами. І водночас, взаємозв'язок між містобудівним та транспортним плануванням залишається критичним для глобальних міст, де продовжується активізація конкуренції за таланти, збільшення туристів, бізнес та інвестиції.

Хоча деякі лідери запропонували футуристичні ідеї, приклад, літаючі таксі, як в теорії є рішенням для транспортного перевантаження міст, група Doppelmayr Garaventa пропонує скористатися більш приземленою та стійкою альтернативою ніж повітряний транспорт: канатна дорога. Окрім гірськолижних курортів і туристичних визначних пам'яток, технології компанії стали невідійманою частиною мереж масового транспорту в різних містах.

Переваги включають можливість перевезення до 6000 пасажирів на годину в кожному напрямку, а також низьке енергоспоживання і відсутність шкідливих для екології викидів. Добра адаптивність та компактність, які мають системи канатної дороги, означає, що вони можуть бути встановлені в забудованих районах, не впливаючи на існуючу інфраструктуру міста. Вони також здатні відносно легко передати штучні та природні перешкоди.

Серед міст, які вже прийняли цю технологію, є Лондон, Сінгапур, Ла-Пас і Кобленц. Канатні дороги Doppelmayr також розширили дорожні мережі глибоко в околицях таких містах, як Богота, де вузькі дороги означають, що автобуси не здатні задовольнити попит на громадський транспорт.

У Північній Америці, в Портленді, понад 2 мільйони людей щорічно користуються повітряним трамваєм, який проходить 150-метровий підйом між двома кампусами Орегонського університету здоров'я і науки на Південну набережну і Маркуам-Хілл. Без трамвая місто зіткнулося з втратою найбільшого роботодавця і найбільшого платника податків.

Щоб показати, як інноваційна канатна дорога дозволила уникнути цієї небажаної та потенційно змінюваної економіки ситуації, Doppelmayr запросив делегацію відвідати трамвай під час зустрічі представників міст-учасників конференції 20-20 у Портленді. Група, яка включала зацікавлені сторони з міських влад та управлінь міського планування з усього світу, дізналася, як університет переріс свій головний кампус і тепер має можливості для розширення.

Враховуючи необхідність того, щоб лікарі та пацієнти могли ходити між будівлями, одна пропозиція означає, що університет переміститься за межі міста. Єдиною підходящою альтернативою з достатнім простором всередині міста було місце, розташоване на Marquam Hill, але переміщення туди на автобусі займе 25 хвилин, а їх використання збільшить трафік, тому ця пропозиція була відхилена.

Таким чином, компанія приступила до співпраці з університетом по розробці системи канатної дороги, яка скоротила б час, необхідний для переміщення між двома об'єктами, до чотирьох хвилин. Інтеграція в транспортну мережу міста була ключовим фактором, і станції були побудовані для забезпечення безперешкодного обміну. А служби парковки й ремонту велосипедистів, розташовані поруч зі станціями, що спонукає людей їздити на велосипеді на роботу.

Також у повітряного трамвая були й інші несподівані переваги. У сувору зимову погоду медичний персонал все ще може приїхати в університет, коли автомобілі та автобуси не можуть піднятися вгору через кригу на дорогах. З того часу трамвай отримав кілька архітектурних нагород за візуальність і вплив на інфраструктуру.

Для міста Портленд, 10 000 щоденних поїздок, зроблених повітряним трамваєм, залишаються важливими для міста. Талановиті лікарі можуть продовжувати виконувати свою важливу роботу. Підприємства та інвестиції, пов'язані з Орегонським університетом охорони здоров'я та науки, були збережені в межах міста. Також трамвай, став атракціоном для 8,6 мільйона мандрівників, які відвідують місто.

Дивіться також

Пам'яті героїв Крут Суспільство
День Соборності України Суспільство